Kokios "įprastos" ligos kankina nėštutes? Kaip saugotis?

Kokios "įprastos" ligos kankina nėštutes? Kaip saugotis?

01. Oct 2015, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokios ligos pavojingiausios būsimoms mamoms? Kaip padėti sau, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus?

Konsultuoja gydytojas homeopatas, med dr. Olegas Bulanovas.

“Vasaros” ir “žiemos” ligos

Labiausiai nėščiosioms pavojingos infekcinės ligos: virškinimo trakto infekcinės ligos ir kvėpavimo takų infekcinės ligos. Vasarą ir rudens pradžioje labiau paplitusios virškinamojo trakto infekcinės ligos, nes valgome daug vaisių, daržovių, miško gėrybių, grybų ir panašiai. O žiemos metu labiausiai turime saugoti kvėpavimo takų infekcinių ligų. Šios ligos pavojingos viso nėštumo metu, nesvarbu, koks trimestras - pirmas ar paskutinis.

Gripas ir kiti baubai

Šaltuoju metų laiku būsimoms mamos verta gerai pagalvoti, ar eiti į masinio susibūrimo vietas, kur galima pasigauti ligų. Vadinamosios peršalimo ligos – tai virusinės infekcinės ligos, gerklės uždegimas,  sloga, plaučių uždegimas. Labiausiai nėščiosios turėtų saugotis gripo. Susirgusi besilaukianti moteris atsiduria aklavietėje – gydytis vaistais  bijo, o nesigydant galima sulaukti komplikacijų. 

Virusinės ligos labiausiai pavojingos savo komplikacijomis. Virusas turi daug toksinų (nuodų), kurie veikia kūdikį, gali išprovokuoti daug kūdikio ligų. Antra, virusinės ligos gali atnešti komplikacijų mamai - jos plaučiams, širdžiai, nuo tų komplikacijų gali atsirasti kvėpavimo takų ar širdies ir kraujotakos nepakankamumas, o tai labai pavojingas. 

Kitos pavojingos ligos būsimai mamai – vėjaraupiai, raudonukė, toksoplazmozė. Nustačius raudonukę, neretai net rekomenduojama nėštumą nutraukti.

Kaip saugotis?

Visų pirma, turim gyventi  sveiką gyvenimo būdą. Jis susideda iš trijų pagrindinių dalykų:

-sveika mityba;

- tinkamas fizinis aktyvumas;

- teigiamas, pozityvus mąstymas. 

 Jeigu viską taip ir darysime, tai bus geriausia apsauga nuo visų ligų. Norite stipraus imuniteto? – nepiktnaudžiaukite tortais, saldainiais, dešrytėmis, kuo mažiau sėdėkite prie kompiuterio, eikite pasivaikščioti į gryną orą.

Pajutus pirmuosius simptomus, iš pradžių bandykite liaudies medicinos būdus: išgerti arbatos su medumi, avietėmis. Galima šaukštelį medaus sutrinti su česnaku. Jei toks pradinis gydymas padeda – gerai, jei ne - skubėkite pas gydytoją. Ligą svarbu sustabdyti jai dar neįsibėgėjus.

Ar nėštumo metu Jums pavyko išvengti ligų? Kaip saugojotės?