Ar galima pastoti, maitinant krūtimi?

Ar galima pastoti, maitinant krūtimi?

21. Feb 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Auksės laiško: Kokie yra metodai pastoti maitinant krūtimi? Menstruacijų nėra. Vaikui 1 m. ir 6 mėn. Ačiū labai.

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė:

Laktacinė amenorėja: 

Po gimdymo daugeliui moterų menstruacijos neatsinaujina mažiausiai du mėnesius. Jei moteris išimtinai žindo naujagimį, menstruacijos gali atsinaujinti ir daugiau nei po 12 mėn. Ši būsena, kai žindančiai moteriai nevyksta menstruacijos, vadinama laktacine amenorėja ir gali būti pritaikoma kaip natūrali kontracepcijos priemonė. Kad metodas būtų efektyvus, žindanti moteris turi žinoti kelias sąlygas:

  1. Po gimdymo dar nebuvo mėnesinių.
  2. Kūdikiui ne daugiau kaip 6 mėn.
  3. Kūdikis išimtinai žindomas (maitinamas tik motinos pienu, tik iš krūties, neduodant jokio papildomo maisto ar vandens).
  4. Žindoma ne rečiau kaip kas 4 val. dieną, nakties metu galima viena 5–6 val. pertrauka.

Įgyvendinus šias sąlygas laktacinės amenorėjos metodas yra efektyvus kurį laiką po gimdymo. Taip pat svarbu prisiminti, kad nė vienas kontracepcijos metodas nėra 100 proc. efektyvus, išskyrus susilaikymą nuo lytinių santykių.

Pirmasis „langas“ apvaisinimui atsiranda, likus maždaug porai savaičių iki pirmųjų mėnesinių, kai įvyksta ovuliacija. Ją nuspėti sudėtinga, tačiau dažnai pirmieji ciklai po gimdymo būna anovuliaciniai (nėra kiaušialąstės, kurią būtų galima apvaisinti). Vis dėlto, remiantis moksliniais duomenimis, jei šeima atitinka nurodytas sąlygas, kontraceptinis metodo aktyvumas siekia 98 proc.

Kadangi kūdikis yra papildomai primaitinimas galimybė pastoti tikrai yra, tačiau ji nedidelė. Atlikite ovuliacijos testą. 


20180118134400-84171.jpg

Dvigubai daugiau švelnumo, dvigubai daugiau laimingų naujagimių - su pačiomis minkščiausiomis sauskelnėmis Huggies® Elite soft!

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola