Kokiai muzikai skambant norėtum gimdyti?

Kokiai muzikai skambant norėtum gimdyti?

22. Oct 2012, 09:30

Gimdymo namai, atsižvelgdami į būsimųjų mamų norus, dažnai neprieštarauja, jei mama į gimdyklą nori atsivežti savo daiktų, pavyzdžiui, smilkalų ar mėgstamos muzikos diską. Kas tai yra, gimdymas su muzika?

 

Gimdymo skausmo malšinimo būdų yra įvairių, įvairiausių. Kai kurie iš jų vadinami savipagalba gimdant – tai yra, kai pati mama padeda sau gimdymo metu. Vienas iš savipagalbos būtų malšinant gimdymo skausmus yra muzika.

 

Netikite?

 

Tačiau tai tiesa. Mokslininkai, stebėję fiziologines reakcijas, kylančias organizme kaip atsakas į muziką, nustatė, kad ji teigiamai veikia žmogaus organizmą. O konkrečiau – muzika gali pašalinti stresą, nuovargį, padidina tonusą, darbingumą. Be to, muzika turi gydomąjį, terapinį, poveikį.

 

O kaip muzika gimdymo metu? Ji padeda atsipalaiduoti!

 

Gimdymas, ypač pirmasis, paprastai trunka ilgai. Daugiausia jėgų moteriai prireikia gimdymo proceso pabaigoje, prieš ir per stangas. Todėl iki tol, per sąrėmius, moteris turi kiek įmanoma labiau tausoti jėgas, leisti pailsėti sau ir vaikučiui. Kaip tai padaryti? Atsipalaiduoti tarp sąrėmių, o čia ir gali padėti muzika.

 

Be to, muzika gali padėti susikoncentruoti, taip pat ji gali paskatinti džiaugsmo ir malonumų hormonų – endorfinų - išsiskyrimui. Muzika ne tik teigiamai veikia moters emocijas, bet ir sumažina fizinį skausmą.

 

Fone skambantis raminanti muzika nuims įtampą ir nuo gimdyme dalyvaujančio vyro, apskritai, sukurs malonesnę atmosferą.

 

Kaip išsirinkti tinkamiausią?


Iš anksto aptark savo pageidavimus su ligoninės, kurioje gimdysi, medikais. Pasiteirauk, ar jie turi muzikos grotuvą, ar reikia atsivežti savąjį. Dabar belieka išsirinkti tinkamą muziką. Čia yra keletas variantų: tavo mėgstamiausia radijo stotis; mėgstamiausios muzikos diskas arba speciali relaksacinė, raminančiai veikianti muzika. Tai yra, pavyzdžiui, gamtos garsų rinkinys, jūros garsai, paukščių čiulbėjimas.

 

Svarbiausia yra rinktis tokią muziką, kuri veikia raminamai, o ne atvirkščiai.

 

Kaip rodo praktika, daugelis moterų renkasi instrumentinę muziką, o ne vokalą.


Žinomi amerikiečių medikai V. ir M. Sears, aštuonių vaikų tėvai, sako, kad tam tinkami koncertai arfai, tokie kaip prancūzų kompozitoriaus F. Bualdje "Pirmasis koncertas", J. Pachelbel "Canon en Re mayor" arba Bethoveno "Šeštoji simfonija".

 

Dar vienas Searsų šeimos patarimas: muzikos poveikis bus labiau efektyvus, jeigu gimdymo metu skambanti muzika turės kokį nors tiesioginį ryšį su maloniu įvykiu praeityje. Tokiu būdu pavyks sukurti raminančią atmosferą. “Gimdymo metu mes klausydavome arfos muzikos.

 

F. Bualdje Pirmasis koncertas sužadindavo prisiminimus, kai sėdime prie židinio kalnų namelyje pas draugus ir matome lauke žibinto šviesoje besisukančias snaiges” – prisimena Viljamas ir Marta Searsai, vieni iš Prieraišiosios tėvystės judėjimo pradininkų.

 

Kokiai muzikai skambant rinktumėtės gimdyti Jūs?

 

22. Oct 2012, 14:20

nereikejo man jokiu muziku

22. Oct 2012, 13:17

per gimdymą man buvo vienodai kokią muzika gros😀)))) o po gimdymo džiaugsmas grojo😀

22. Oct 2012, 11:46

Na nežinau . . .valstybinėse ligoninėse kažin kaip sureaguotų į norą muzikos . . . kiek prisimenu savo gimdymą tai buvo nejauku, aplink personalas buvo, kalbėjo apie tai kiek kas gavo už gimdymus, kas kiek atnešė,o ir pati priėmėja gyd buvo grubi, nemaloni, tad muzika man net ir neatėjo į galvą 😃

laurora laurora 22. Oct 2012, 10:21

man tai ne muzikos reikia, o vyro salia ir jo graziu zodziu. tikrai ramina ir atpalaiduoja

22. Oct 2012, 10:20

Man Ramazzotti ir labai patinka, masinoj visada jo klausau. bet ar gimdyme norecciau kad muzika skambetu, tai net nezinau

22. Oct 2012, 10:02

Aš savo antrąją dukrytę pagimdžiau per valandą nuo vandenų nuleidimo, nebuvo net laiko pagalvoti apie kažkokią muziką, o šiaip, nežinau kodėl, bet greičiausiai muzikos nenorėčiau iš viso klausytis per gimdymą 😀

22. Oct 2012, 09:36

o viespateliau, pamenu kai gimdziau,sekancioj gimdykloj gimdyve buvo uzsileidusi mocerta. bainu net pagalvoti buvo, kai ji save ten ramino,o man nuo tos muzikos net bloga buvo, nes norejau ramybes. Man muziki visiskai nepadejo, net greitojoj prasiau ,kad ja isjungtu.... Ir manau ira didelis minusas,kad vienoje gimdykloje viena gimdyve garsiai klausosi muzikos,o kitai (kaip mano situacijoje), kitoje gimdykloje jos ta muzika beprotiskai trugde....