Kodėl nėštumo metu skauda nugarą: kaip sau padėti?

Kodėl nėštumo metu skauda nugarą: kaip sau padėti?

27. Dec 2019, 10:57 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažną nėščiąją kankina nugaros skausmai. Dalis būsimų mamų tokiu atveju iš karto pagalvoja apie gresiantį persileidimą arba priešlaikinį gimdymą. Tačiau nugarą gali skaudėti ne tik dėl šių priežasčių. Kokios jos ir ar dėl visų verta baimintis?

Pasak ginekologų, nugaros skausmai nėštumo metu neatsiranda šiaip sau. Juos moteris paprastai pajunta apie 20-24 nėštumo savaitę. Tuo metu labai sparčiai pradeda augti vaisius, padidėjusi gimda užpildo dubenį, pradeda spausti šlapimtakius, ypač dešinįjį, taip pat kitus vidaus organus, pasikeičia svorio centras. Visa tai – anatominiai organizmo pokyčiai. Be abejo, nereikėtų pamiršti ir fiziologinių, t.y. hormonų gamybos persitvarkymo: padidėja progesterono bei estrogeno kiekis, pradedamas gaminti hormonas relaksinas. Pastarasis suminkština raiščius, jungiančius sąnarius, raumenis. Tų raiščių suminkštėjimas sąlygoja refleksinį nugaros raumenų įsitempimą, kurį nėščioji ir įvardija kaip skausmą.

Būtina išsiaiškinti iki nėštumo buvusias ligas

Būsimai mamai, kuriai skauda nugarą, labai svarbu savo gydytojui ginekologui atvirai papasakoti, kokių sveikatos sutrikimų ji yra turėjusi iki pastodama. Ar neserga cukralige, ar nesiskundžia padidėjusiu kraujospūdžiu, kokiomis yra sirgusi infekcinėmis ligomis, pavyzdžiui, šlapimo takų, šlapimo pūslės, inkstų ir kt., ar neturi stuburo disko išvaržos, ar nėra patyrusi kokių nors kitų traumų ir pan. Visa tai taip pat gali provokuoti nugaros skausmus.

Tarkime, prieš pastodama moteris yra sirgusi šlapimtakių uždegimu. Ši liga nėštumo metu gali atsinaujinti, paūmėti. Skausmas tokiu atveju dažniausiai būna labai ūmus, jaučiamas juosmens srityje, jį lydi karščiavimas (temperatūra gali pakilti iki 38 laipsnių ir daugiau).

Nugaros skausmus dažniau gali jausti moterys, besilaukiančios dvynukų, skausmą gali išprovokuoti ir tulžies pūslės paūmėjimas, netgi plaučių uždegimas. Pakankamai retas, tačiau praktikoje pasitaikantis atvejis, galintis sukelti nugaros skausmus – tai pūslelinis bėrimas arba vadinamoji tarpšonkaulinė neuralgija, kai išberiama oda šonkaulių srityje, o bėrimą lydi stiprus skausmas.

Taigi, nėštumo metu moteris nugaros skausmus gali jausti dėl dvejopų priežasčių: dėl anatominių – fiziologinių organizmo pasikeitimų bei dėl įvairių ligų.

Kiek susiję nugaros skausmai bei gresiantis persileidimas ar priešlaikinis gimdymas?

Tyrimai rodo, kad apie 50 procentų visų nėščiųjų skundžiasi nugaros skausmais. Ir nors dauguma moterų, pajutusios skausmą, pirmiausia pagalvoja apie galimą persileidimą arba priešlaikinį gimdymą, šie dalykai gresia tikrai ne visoms. Gydytojas labai dažnai neranda jokių objektyvių šias grėsmes patvirtinančių priežasčių.

Nugaros bei apatinės pilvo dalies skausmai gali būti vienu iš gresiančio persileidimo ar priešlaikinio gimdymo simptomų. Tačiau tai turi būti patvirtinta gimdos kaklelio būklės tyrimais. Vieninteliai objektyvūs minėtų grėsmių požymiai – aktyvūs skausmingi gimdos susitraukimai, per valandą trys ir daugiau (gresia persileidimas) bei progresuojantis gimdos kaklelio atsivėrimas, reguliarūs sąrėminio pobūdžio skausmai (gresia priešlaikinis gimdymas). Abiem atvejais skausmus paprastai lydi kraujingos išskyros.

Kaip sau padėti?

Skausmus ypač efektyviai malšina vandens procedūros, taip pat įvairūs atpalaiduojamieji masažai, fizioterapinės procedūros.

Kalbant apie medikamentus – tabletes, tepalus, injekcijas ir pan. – juos derėtų vartoti tik pasitarus su savo gydytoju ginekologu. Nuo nugaros skausmų taip pat gelbsti ir specialus diržas, kuris prilaiko juosmenį, apatinį gimdos segmentą (dėl to jaučiamas mažesnis skausmas). Tokį diržą reikėtų pradėti nešioti ne anksčiau kaip nuo 24 nėštumo savaitės.