Kodėl moterys vėliau gimdo: ekspertų nuomonė

Kodėl moterys vėliau gimdo: ekspertų nuomonė

17. Sep 2013, 13:01 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vidutinis amžius gimdant pirmąjį kūdikį 1990–1994 metais Lietuvoje buvo 23 metai, o 2011 metais moterys pirmąjį vaiką gimdė trimis metais vėliau – vidutiniškai būdamos 26,6 metų amžiaus.

Ekspertų teigimu, moterys vaikų susilaukia būdamos labiau išsilavinusios – tai suteikia joms stabilumo ir lemia didesnes galimybes prisidėti prie šeimos išlaikymo. „Moterims su žemesniu išsilavinimu yra sudėtingiau išsilaikyti darbo rinkoje. Kol nepasiekiamas norimas išsilavinimas, susilaikoma nuo vaikų turėjimo ir net nuo šeimos kūrimo“, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorė Vlada Stankūnienė.

V. Stankūnienė pabrėžia, kad turėti daugiau vaikų ketina ir tie vyrai, kurie turi aukštesnį išsilavinimą, nes jie būna labiau užtikrinti dėl šeimos gerovės perspektyvų, vaikų ugdymo ir lavinimo galimybių, pajamų stabilumo.

„Visada būdavo taip, kad moterys su aukštuoju išsilavinimu gimdydavo gerokai mažiau vaikų. Tačiau šiuo metu tas skirtumas mažėja: mažėja moterų, kurios turi žemesnį išsilavinimą, pagimdytų vaikų skaičius“, – LRT.lt sakė profesorė.

Ji tvirtina, kad vėlesnį gimdymo amžių lemia po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo pasikeitusi ekonominė padėtis, individualizmo įsigalėjimas – kai žmogus atsako pats už save – ir moterų saviraiškos siekis.

Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė teigia, moteris turi eiti į darbą, kad galėtų generuoti sau išteklius, padėtų išlaikyti vaikus, nes vien vyro atlyginimo neužtenka.

„Iš kitos pusės – turi tai daryti, nes kitaip neužsidirbs socialinių garantijų. Be to, labai svarbu, kad moteris būtų nepriklausoma, pati galėtų tvarkyti savo gyvenimą“, – aiškina M. Jankauskaitė.

Anot jos, visuomenė tampa vis mobilesnė: gali tekti išvažiuoti dirbti į kitą miestą ar valstybę. Tokiomis aplinkybėmis, jei neturi vaikų, yra daug paprasčiau, esi daug mobilesnis. Be to, kaip teigia pašnekovė, po motinystės atostogų labai didelis moterų skaičius nebegrįžta į tą pačią poziciją darbe, kurioje buvo iki vaiko gimimo, – dažnai grįžtama į žemesnę poziciją.

„Tada moterys pasirenka tokią strategiją: arba maksimaliai atidėti vaikų gimdymą, nes nori kaip galima labiau įsitvirtinti darbinėje struktūroje, arba mažinti vaikų skaičių. Mes matome, kad vaikų turėjimas trukdo įsitvirtinti darbo rinkoje. Antra vertus, jei nesi įsitvirtinęs, tai ir negali tų vaikų auginti“, – tikina pašnekovė. Plačiau: www.lrt.lt

Kokio amžiaus jūs gimdėte pirmagimį, antrą, trečią vaikutį?

25. Sep 2013, 16:11

sveikos.as savo pirmagiemi pagimdziau 29m.o antras planuojamas po metu.

18. Sep 2013, 12:32

Pirma gime,kai buvau 22metu,o antra gime ,kai buvau 25metu. Man patiko mano ginekologes pasakymas,kad Vaikus gimdyti pagal moters organizma geriausia 21-24 metu,kadangi mokslu skiekti galesi ir po 2metu ir po 10, bet vaiku veliau jau gali ir nebetureti,nes organizmas jau gali butu nebepasirenges isnesioti nauja gyvybe ir t.t.

18. Sep 2013, 10:46

Pirmagimei ateinant pas mus man buvo 27, Rojui - 29. Ir aš asmeniškai už vėlyvesnę motinystę. Fiziškai esi pajėgesnė būdama jaunesnė (o tai labai praverčia neimiegant kokią antrą savaitę iš eilės), bet svarbiau emocinis stabilumas...man taip atrodo...nors kiek teko filmuot jaunų mamų - tai nepaprastai gražuuuuuuu 😀)))

gintarerei gintarerei 17. Sep 2013, 13:39

as manau, labai tiesa parasyta, nes logiskai galvojant, anksciau kitos vertybes buvo skiepijamos moterims (mociuciu/mamu laikai). Buvo skiepijama, kad ne issilavinimas, savirealizacija svarbiausia, o sukurti seima apskritai. MOterys skubedavo kartais susirasti vyra, tam kad tureti vaiku ir tureti seima, nes tik ten save realizuodavo, kito buvo nebuvo. Cia viskas atejo dar is senesniu laiku, kai buvo vyrai seimos galvos, moterys be teisiu ir pan. Dabar moterys siekia karjeros, nori save realizuoti, pacios susitaupyti, jausti pagrinda po kojomis, nori nepriklausyti nuo vyru ir pacios kurti gyvenima, todel natuyralu kad gyvenimo prioritetai ir siekiamybes pasiskirsto kitaip. Yra ivairiu moteru ir tiek pas visas tie prioritetai sudelioti skirtingai, manau ir vaikai ir seima, pas daugeli 18 metu nera prioritetas, todel tas amzius ir veleja. As irgi patenku i ta rata, kai mane augino ne su mintimi buti gera zmona ir sukurti seima kuo greiciau, bet kartu ir iskiepijo stipria seimos vertybe, be kurios turbut as buciau isvis nenorejusi kurti jos. Taigi pasaulis keiciasi, keiciasi viskas 😀 pati susilaukiau vaiko 26 ir nenustebciau jei dar po 10-20 metu anksciau 30 moterys vaiku nesusilauks.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 17. Sep 2013, 12:47

kita vertus, yra tokių porų, kurie ilgą laiką nenori vaikų, saugosi, o paskui kai nori - nebesusilaukia. Pažinojau porą, kuri kelerius metus nenorėjo po santuokos vaikų, moteris gėrė kontraceptikus, tačiau kai vėliau abu norėjo vaikų, niekaip nesusilaukė, pasirodo, darė įvairius tyrimus ir pan, gyd pasakė, kad viena priežasčių - per ilgas kontraceptikų vartojimas. Tad viskas - ne vien mūsų rankose ir planuose

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 17. Sep 2013, 12:44

Aš dukrą gimdžiau 28, sakyčiau, gana vėlokai 😀 Tačau dauguma mano draugių tik dabar ištekėjo ir tik dabar planuoja leliukus, būdamos per 30. Tokia tendencija yra - pirmiausia jauni žmonės nori gauti išsilavinimą, darbą, būstą, o tik tada planuoti šeimą 😀

17. Sep 2013, 12:35

Pirmasis gimė kai man buvo 24metai o šis gims kai man bus jau 27metai.