Kodėl daugėja cezario pjūvio operacijų?

Kodėl daugėja cezario pjūvio operacijų?

04. Nov 2012, 00:00

Diskusijos apie cezario pjūvio operacijas ir natūralų gimdymą visada būna įdomios ir karštos. Tačiau yra faktas, kurio nenuginčys niekas – po operacijos gimstančių vaikučių Lietuvoje daugėja. Kaip jūs manote, kodėl?

 

Operacijų daugėja

 

Dar maždaug prieš dešimt metų Lietuvoje cezario pjūvio operacijų buvo atliekama mažiau – iki 15 procentų visų gimdymų. Šiandien – jau apie 20 procentų ir daugiau visų gimdymų. Medikai tvirtina, kad be reikalo cezario pjūvio operacijos nėra daromos – net jei to pageidautų pati moteris. Didėjantį skaičių lemia keletas priežasčių – pavyzdžiui, operacijų atliekama daugiau, nes gimdo vis vyresnės moterys. O jos, tikėtina, turi daugiau sveikatos bėdų, negu jaunesnės. Be to, vis daugiau moterų pastoja ir nešioja dvynukus, trynukus, neretai ne be medicinos pagalbos, o daugiavaisiai nėštumai dažnai ir pasibaigia operacija.

 

Kada reikia planuotos operacijos?

 

Cezario pjūvio operacijos būtinos dėl dviejų priežasčių - saugant vaikučio arba mamos sveikatą. Štai dažniausios operacijos priežastys:

 

-Cezario pjūvis bus atliekamas, kai vaisius gimdoje guli skersas arba sėdi, taip pat, jeigu jis itin stambus.

 

-Taip pat operuojama ir dėl mamos sveikatos problemų - kai gimdos takuose yra auglys, nustatoma dubens deformacija, kai placenta prisitvirtinusi per žemai, dėl praeityje atliktų gimdos, makšties operacijų.

 

-Neleisti gimdyti moteriai pačiai medikai gali neleisti tada, kai moteris turi lėtinių arba chroninių ligų, pavyzdžiui, serga širdies ar plaučių ligomis.

 

-Jeigu moteris pirmą kartą vaikutį pagimdė po operacijos, taip pat didelė tikimybė, kad ji vėl bus operuojama. Nors yra atvejų, kai po operacijos moteris sėkmingai kitą kartą pagimdo pati – statika rodo, kad apie 30 –40 procentų moterų antrą kūdikį po pirmos operacijos pagimdo natūraliai.

 

-Tuo tarpu, jeigu jau buvo atliktos dvi ir daugiau cezario pjūvio operacijų, kitą kartą pastojus vėl teks operuoti. Tokios operacijos numatomos iš anksto.

 

Neplanuotos operacijos

 

Kur kas daugiau negu planuotų ir iš anksto žinomų, atliekama neplanuotų (skubių) operacijų. Kai per gimdymą staiga pradeda blogėti vaikučio būklė, jam ima trūkti deguonies, moteris skubiai vežama į operacinę. 

 

Ar tarp mūsų mamų yra "cezarinukių"? Kiek iš Jūsų operacija buvo planuota, o kiek - netikėta?

04. Nov 2012, 22:35

man buvo abu cezariai, pirmajam tai pergimdyma pasidare zali vandenys ir vaikutis pradejo dusti tai teko daryti skubu cp nors jo labai nenorejau bet teko. antraji dare nes vaikas sedejo cp buvo planuotas .

04. Nov 2012, 21:36

abu mano gimdymai buvo planuoti cezariai,nes sergu reta liga del kurios paciai gimdyti neleidzia

04. Nov 2012, 12:00

Darė planinį cp, nes dukrytė buvo sėdynine pirmeiga.

04. Nov 2012, 01:00

pirmaji karta man atliko neplanuota cp, del neissivysciusios gimdymo eigos...antraji taip pat cezari dare, nes nebuvo jokiu artejanciu gimdymo pozymiu, sulaukem termino ir po keliu dienu suplanavo daktarai operacija.

04. Nov 2012, 09:38

Mano operacija tikrai buvo neplanuota ir netikėta.Gimdžiau 17al. kol galų gale sustojo veikla visiškai,ir aš buvau be emocijų ir be jėgų.Pradžioje labai sunkiai susitaikiau su tokia baigtim, bet pamažu, būtent mano situacijoje,aš net džiaugiuosi, kad daktarai daugiau nelaukė, ir ėmėsi CP.Kaip tyčia,pastaruoju metu matau vaikus su tam tikromis problemomis, kurias sąlygojo trauma gimdymo metu.Galima sakyti,kad padaugėjo ne tik CP, bet ir tokių traumų.Aš už CP tik būtinu atveju,kaip iškyla pavojus mamos ir vaikelio sveikatai ir gyvybei