Ko nepatartina valgyti nėštumo metu?

Ko nepatartina valgyti nėštumo metu?

14. Mar 2012, 00:00

 

Nėštumo metu moteris turi atkreipti ypatingą dėmesį  į tai, kas yra jos lėkštėje ir ką ji kasdien valgo. Šiandien aptarsime, kokių maisto produktų nerekomenduojama valgyti nėštutei ir kaip tinkamai paruošti maistą.


Pavojingas vitaminas A

 

Nėštumo metu nepatartina valgyt gausiai produktų, turinčių vitamino A, pvz. kepenų. Taip pat nerekomenduojama vartoti maisto papildų ir vitaminų, turinčių vit A. Nes didelėmis dozėmis šis vitaminas yra toksiškas.

 

Visi riebaluose tirpstantys vitaminai kaip A, D, E ir K perdirbami kepenyse. Todėl yra pavojus, kad po kurio laiko kepenys gali jų nebesugebėti perdirbti. Kepenys – tai organas, kuris absorbuoja nuodus. Negalima nuolat vartoti vitaminus ir kepenis. Iš esmės apribojimas nėštutės mityboje susijęs su vitaminu A.

 

Kalbant apie kitus maisto produktus, jie visi turi būti termiškai apdoroti ir būtų gerai, kad žinotumėte jų kilmę. 

 

Rinkis termiškai apdorotą maistą

 

Būkite itin atidžios rinkamos maisto produktus. Dėl mikrobiologinio užterštumo jokiu būdu nevartokite termiškai neapdorotų produktų. Priešingu atveju, yra pavojus suvalgyti kokias nors bakterijas. O nėštumo metu organizmas ir taip yra jautrus, tad kenksmingos bakterijos tik pablogins savijautą.

 

Nepatartina vartoti termiškai neapdorotą lašišą ir įvarias jūros gėrybes, nes jose gali glūdėti tokia nėštutėms pavojinga bakterija kaip listerija. Tad rinkitės tik termiškai apdorotą lašišą, kad apsaugotumėte ir savo, ir savo būsimo mažylio sveikatą.

 

Baltijos jūros žuvis


Geriausia rinktis upės ar ežero žuvį, nes palyginus su jūrine ar vandenyno žuvimi, gėlo vandens žuvis yra mažiau užteršta.

 

Yra dar viena priežastis, kodėl geriau nevalgyti Baltijos jūros žuvies, nes joje nemažai susikaupę gyvsidabrio. Ypač nepatartina valgyti menkių kepenėlių. Menkė – tokia jūrinė žuvis, kuri filtruoja vandenį, o visos kenksmingos medžiagos bei sunkieji metalai kaupiasi būtent jos kepenyse.

 

O nuo gyvsidarbrio mūsų organizmas negali išsivaduoti, tad geriau vengti savo meniu menkių kepenų.

 

Beta karotinas

 

Neretai būsimos mamytės juokauja, sakydamos, jog valgant daug morkų mažylis gali gimti morkinės spalvos. O morkinę spalvą suteikia esantis beta karotinas, bet tai ne tas pats, kas vitaminas A.

 

Tiesa, beta karotinas, patekęs į organizmą, virsta vitaminu A, bet ne visiškai. Todėl morka ne tokia pavojinga kaip kepenys, kuriose daug vit A. Beta karotinas odai suteikia gelsvumo atspalvį.

 

Tad galime tegti, kad mūsų organizmas perdirba beta karotiną gana lengvai be pašalinio efekto.

 

Prieš gamindama - nuplauk

 

Primename, kad prieš ruošiant valgį net ir švariausias daržoves būtina nuplauti po tekančiu vandeniu. Taip pat plauk visų salotų lapus, uogas, vaisius. Nebent jie yra iš tavo sodo, daržo ir žinai, kaip išaugintos. Visgi nuplovimas vandeniu nepamaišys.

 

14. Mar 2012, 13:32

Esu skaicius, kad is vis besilaukianciai mamai, geriau nevalgyti zuvies. Kitose salyse, net draudziama nesciom valgyti zuvi.