Kiek sumokama už gimdymą gydymo įstaigoms?

Kiek sumokama už gimdymą gydymo įstaigoms?

23. May 2013, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Artėjant vienam svarbiausių gyvenimo momentų – kūdikio gimimui – ne viena jauna šeima susiduria su gausybe klausimų. Vienas jų – kiek gimdymas kainuoja? Apie tai prieš gimdymą pagalvoja bene visi būsimi tėveliai.

 

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad už gimdymą ligoninėje sumoka ligonių kasos.

 

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė patikina, kad valstybė pasirūpina, jog Lietuvos moterims už gimdymą mokėti nereikėtų. Sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK) sudariusioms įstaigoms už gimdymo metu suteiktas paslaugas sumoka ligonių kasos.

 

Sveikatos draudimo įstatyme yra nustatyta, kad privalomuoju sveikatos draudimu valstybės draudžiamos moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, ir nedirbančios moterys nėštumo laikotarpiu 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo.

 

Kam ir kiek kainuoja gimdymas?


„Jeigu ne Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF), šioms paslaugoms jaunos šeimos išleistų ne vieną tūkstantį litų. Pavyzdžiui, normalus gimdymas ligonių kasoms kainuoja apie 1600 litų, o kai gimdymo metu atliekamas Cezario pjūvis ir yra pavojingų gyvybei ar sunkių komplikacijų, ligonių kasos už gydymo įstaigos paslaugas sumoka daugiau nei 4,5 tūkstančio litų“, – sako D. Berūkštienė.

 

Gimdyvėms gydytojo paskirtų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, jei jų prireikia, išlaidos yra apmokamos iš PSDF biudžeto, išskyrus atvejus, kai moteris savo iniciatyva gydytojui rekomendavus, pasirenka brangesnius vaistus ar medicinos pagalbos priemones. Tokiu atveju ji privalo sveikatos priežiūros įstaigai sumokėti gydytojo skiriamų (ligoninėje turimų) ir jos pasirenkamų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainų skirtumą.

 

Jei moteris savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas (įskaitant ir tyrimus), medžiagas, procedūras, tai šių paslaugų, medžiagų, procedūrų faktinių kainų ir nemokamų paslaugų, medžiagų, procedūrų bazinių kainų skirtumą ji taip pat sumoka pati Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

 

Pasirinkus papildomas paslaugas ar procedūras, kai gydytojas jų neskiria, bet gimdyvė pageidauja, tų paslaugų ar procedūrų kainą reikia sumokėti pačiai.

 

Kiek gimdymų būna per metus?

 

 

Remiantis VLK kuruojamos duomenų bazės „Sveidra“ duomenimis, 2012 m. Lietuvoje gimdymų gydymo įstaigose buvo priimta kiek mažiau nei 2011 metais: 2011 m. – 28,5 tūkst., o 2012 m. – 27,8 tūkst. gimdymų. Pasak specialistų, šie skaičiai nėra galutiniai, nes kai kurios privačios įstaigos apie gimdymų skaičių net nepraneša, taip pat nėra įtraukti ir gimdymai namuose.

 

Lyginant Lietuvos miestuose priimamų gimdymų skaičių, Vilniaus apskrityje esančiose 8-iose gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis, per 2012 m. buvo priimta daugiausiai – 9214. Čia šeimos dažniausiai renkasi Vilniaus miesto klinikinę ligoninę (3873) ir Vilniaus gimdymo namus – 3373. Visos Lietuvos mastu į pasirenkamiausiųjų trejetuką patenka ir Kauno klinikos – 3188 gimdymai.

23. May 2013, 23:02

Beje, akusere issedejo prie manes iki pat galo, nors jos pamaina ir pasibaigusi buvo. Atidirbo moteriske nuo dusios.

23. May 2013, 23:02

Pritariu tai nuomonei, kad zmones patys pripratino. Beje, supyksta zmogus kad neima pinigu todel, kad bijo prastos prieziuros. Gi ant kaktos nei vienam medikui neparasyta ar jis dirba is pasaukimo, ar dirba del pinigu. As tos nuostatos, kad zmogus dirba tam, kad uzsidirbtu, o ne is idejos. Kai as vaziavau gimdyti, tai daviau akuserei. Po to pasirode, kad zali vandenys ir gimdyma pereme daktare. Jai pinigu duoti jau neturejom is ko, tad ir prieziura buvo kaip kokiai katei. Vos man vaiko nenumarino. Vaikas buvo pastriges, o ji neva nepastebejo. Ateidavo, liepdavo stumti, vaikas neina, nu tai liepdavo dar pasedeti. Taip 3 valandas. Gerai, kad ryte keitesi pamaina ir mano gimdyma pereme vyriausias daktaras. Oi atlauze velniu tai daktarei uz tai, kad "nepastebejo"! Cituoju: "Kaip tu galejai nepastebeti kas cia darosi!", o ji atsiputusi "Man atrode, kad viskas cia normalu" ir isejo pailikusi mane ant stalo kaip kokia varle. Nedaug truko, butu reikeje mano vaika traukti su replemis, cezariui bvo per velu, mano situacijoje turejo daryti cezari. Gerai, kad gerai baigesi. O jei ne?... Ir tik todel, kad akusere pinigu gavo, o daktare ne...

23. May 2013, 20:58

man tai be rysio kist daktarams pinigus as jau geriau skaniau valgyt nusipirksiu ar ka vaikui nupirksiu o ne kisiu pinigus patys zmones pripratino

23. May 2013, 18:02

o dar dabar kaip pakele minimum, atrodo ir valytoja ir sesele gauna tiek pat, absurdas kazkoks...bet cia jau kalta valdzia...

23. May 2013, 18:00

as mokejau abu kartus, pirmas buvo extra cezaris, antras planuotas...ne kiekviena diena gimdau, kad butu gaila padekoti...plius kaip buvo extra cezaris gydytoja net pasurupino, kad gaytume privacia palata, nors man net ne tas galvoje buvo, bet kaip teko nemazai ligoninje laiko praleisti poto, tai ta private palata buvo super...zinoma mes mokame mokescius, jie gauna atlyginimus, bet turiu pazistamu mediku kuriu algos yra apgailetinos...zmones nesa tokia atsakomybe uz GYVYBES, atsimokina tiek metu, o bankininkas pasimokes 4 metus gauna zymiai daug daugiau, neteisybe didele yra...todel kazkaip man net nebuvo gaila, cia kiekvieno reikalas...

23. May 2013, 12:43

Nemokėjau. Tik atsidėkodamas vyras pirko torčiuką ir dar kai ką 😉

23. May 2013, 12:01

man abu kartus kauno klinikose cp dave nemokejau nei kartu pirmas skubus antras planinis buvo jei kada bus 3 nemanu kad ir duosiu😀

23. May 2013, 10:07

As nemokejau uz gimdyma, nors zinau,kad man darytas Cezario pjuvis Didziojoje Britanijoje kurioje gyvenu kainuoja apie 800 svaru. Visa laika kol buvau ligonineje priziurejo ir nieks neuzsimine,kad reiktu moketi. Didziojoje Britanijoje jei meginsi duoti pinigu gydytojui ar seselems uz tai gali pasodinti i kalejima.

23. May 2013, 09:33

as irgi nemokejau uz abu gimdymus,ir kaip nekeista buvo viskas tvarkoj nebuvo israisku kad duok ir mes priziurim,tik va jau kai gulejau palatoj nuejau pasiklasut kaip pamaitint vaika tai sesele ar kas labai aiskiai parode kad idedi i kisene gauni informacija nedaviau apsisukau ir isejau,pagelbejo kitos seseles kurios dirba is pasaukimo 😀

23. May 2013, 09:31

As vien uz privacia klinika ,kurioje po cezario praleidau 3 d. susimokejau 3000 euru,gyvenu Kipre.