Kiek rekomenduojama priaugti svorio viso nėštumo metu?

Kiek rekomenduojama priaugti svorio viso nėštumo metu?

12. Oct 2015, 12:29 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nėštumo metu priaugtas svoris yra svarbus ne tik mamos sveikatai, bet ir būsimam gimdymui. Ar nėštumo metu priaugus daugiau svorio ir vaikutis gims didesnis? Kokios komplikacijos tokiu atveju gresia gimdant? 

Iš būsimos mamos laiško:

"Laukiuosi pirmojo vaikučio, man dabar 32 savaitės. Jau priaugau 14 kilogramų, ir žinau, kad tai ne pabaiga. Visą gyvenimą buvau linkusi šiek tiek į apkūnumą ir turėjau "prisilaikyti", kad nepriaugčiau per daug svorio. Šiek tiek sportuodavau, stengiausi nevalgyti vakarais.

Pastojus iš karto nusprendžiau laikytis taisyklės "Nevalgyk už du", tačiau net ir jos besilaikant, svoris augo pakankamai. Aišku, tai niekis, palyginus su būsimo vaikučio gerove ir sveikata. Tačiau man įdomu, nuo ko priklauso svorio augimas nėščiajai ir apskritai, kiek jis svarbus būsimam gimdymui bei mamos sveikatai po to".

Konsultuoja medicinos mokslų daktarė, medicinos centro „Maxmeda“ ginekologė Žaneta Kasilovskienė:

Kiek rekomenduojama priaugti nėščiajai per 9 mėnesius?

Normalus svorio prieaugis nėštumo metu yra  11-15 kg.  Tačiau yra labai svarbu rekomenduojamo svorio koreliacija su buvusiu kūno masės indeksu (KMI) iki nėštumo.

KMI yra skaičiuojamas pagal kūno svorį esamą iki pastojimo arba pirmą nėštumo mėnesio, kada svorio prieaugis yra minimalus. 

  KMI

Svorio prieaugis

< 19,8 kg/m2

12-18 kg

19,9-25,9 kg/m2

11-16kg

26-29 kg/m2

7-11kg

>29kg/m2

5-9kg

Ar yra numatytos normos, kiek maždaug rekomenduojama priaugti moterims skirtingais nėštumo trimestrais?

Iki 12 nėštumo savaites svoris gali visiškai neaugti arba galima priaugti tik kelis kilogramus. Vidutiniškai iki antros nėštumo puses fiziologiškai priaugama 5 kg ±1 -2 kg. Kitas svorio prieaugis tolygiai pasiskirsto nuo 22 iki 38 nėštumo savaites. Didžiausias svorio augimas stebimas nuo 26 iki 35 nėštumo savaitės.

Paskutines nėštumo savaites svoris turėtų labai nedidėti, gali svyruoti apie 1 kg.

Ar nėštumo metu priaugus daugiau svorio, negu rekomenduojama, vaikutis irgi gims stambesnis?

Yra pastebėta, kad nutukusios moterys gimdo didesnio svorio naujagimius. Didesnį vaisiaus kūno svorį lemia me tik iki nėštumo buvęs moters nutukimas ar viršsvoris, bet ir didesnis svorio prieaugis nėštumo metu.

Naujagimis  yra stambus, jei jo gimimo svoris yra 4000 g ir daugiau. Didesnė jo kūno masė sąlygoja dažnesnes gimdymo komplikacijas ir traumas, dažnesnį cezario pjūvio komplikacijų skaičių dėl vaisiaus dydžio ir moters dubens neatitikimo.  Literatūros duomenimis,  viršsvorį turinčioms gimdyvėms sunkiau atsidaro gimdos kaklelis, tokioms  moterims du kartus dažniau užsitęsia nėštumas, t.y. daugiau negu 42 nėštumo savaitės.

Ar gali mama pati įtakoti priaugamą svorį reguliuodama savo mitybą, ar tai daugiau genetikos nulemta?

Svorio prieaugiui nėštumo metu aišku turi reikšmes ir genetiniai faktoriai, tačiau didžiausia įtaka turi moters mityba nėštumo metu. Todėl svorio prieaugis labai priklauso nuo mitybos, nuo gyvenimo būdo ir  tik po to nuo kitų veiksnių. 

 

 

18. Oct 2015, 12:51

Mums 17 savaičių 😍, tai priaugome po kol kas 1 kg.