Kėgelio pratimai lengvam gimdymui

Kėgelio pratimai lengvam gimdymui

11. Oct 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tarpvietės kirpimas arba plyšimas gimdymo metu yra gana dažna komplikacija. Manoma, kad tarpvietės raumenis stiprina ir to išvengti padeda nėštumo metu atliekami Kėgelio pratimai.

Kiek tiksliai įtakos turi tarpvietės raumenų stiprinimas kaip profilaktikos priemonė siekiant išvengti tarpvietės plyšimų, nėra visiškai aišku, tačiau yra duomenų, kad tai gali sumažinti tarpvietės plyšimus. Žinoma, tarpvietės plyšimui daug įtakos turi būsimo vaikučio dydis,  moters pasiruošimas gimdymui, akušerės patirtis, be to, kelintas tai moters nėštumas ir gimdymas. Šie faktoriai yra svarbiausi, o tarpvietės raumenų treniravimas yra ne toks svarbus, tačiau pakankamai reikšmingas.

Profesoriaus Kėgelio pratimai

Pratimai dubens dugno raumenims stiprinti vadinami Kėgelio pratimais. Jie pavadinti juos išradusio profesoriaus Kėgelio garbei. Šie pratimai yra itin prasmingi gydant šlapimo nelaikymą ar naudojant juos šlapimo nelaikymo profilaktikai. Kėgelio pratimus daryti yra paprasta, juos daryti galima praktiškai visur ir visuomet:

Tereikia įtempti ir 5-8 sekundes išlaikyti įtemptus apie makštį ir analinę angą esančius raumenis. Laikykite raumenis įtempusi tiek, kiek pajėgiate, po to lėtai atleiskite ir atsipalaiduokite.

Pratimus atlikite 2-3 kartus per dieną. Iš pradžių užtektų 25 įtempimų per dieną. Pamažu pratimų skaičių didinkite iki 200 per dieną. Pasiekus šį skaičių, pasunkinkite pratimą - įtemptus raumenis išlaikykite iki 2 minučių. Tai tikrai įmanoma.

Nuo nėštumo pradžios

Jei negresia persileidimas, Kegelio pratimus galima atlikti nuo pat nėštumo pradžios. Taip pat jie veiksmingi pagimdžius, rekomenduojama kartais atlikti ir dar vėliau, visą likusį gyvenimą. Treniruojant tarpvietės raumenis galima tikėtis lengviau pagimdyti, išvengti plyšimo ar epiziotomijos („kirpimo“), išvengti šlapimo nesulaikymo kosint ar čiaudint nėštumo metu ir vėliau. 

Ar darėte Kėgelio pratimus nėštumo metu ir po jo?