Kas vyksta pirmąją valandą po gimdymo?

Kas vyksta pirmąją valandą po gimdymo?

24. Apr 2012, 00:00

Šiandien Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, gydytojas ginekologas Romualdas Šemeta tęsia pasakojimą apie paskutinįjį - trečiąjį gimdymo periodą.

 

Jeigu gimdymas vyksta natūraliai, išvengiama daugelio komplikacijų

 

Galvojant apie gimdymo būdą, kyla svarbus klausimas: ar egzistuoja ryšys tarp to, kaip jūs gimdote, ir to, kaip jūs susitvarkysite su savo motinystės pareigomis?

 

Jeigu gimdymas paliko moters atmintyje malonius prisiminimus, ji greičiau sugebės pajusti motinos vaidmenį. Motinos, tikinčios pagimdyti be medikamentų, žvelgia į gimdymą, kaip į iššūkį, kaip į galimybę savo asmenybei tobulėti. Jos mano, kad pastangos, išeikvotos gimdymo metu, padeda jai greičiau suvokti ir geriau įvertinti savo – motinos – vaidmenį.

 

Neperduodami pojūčiai, kuriuos moteris pajaučia gimdymo metu, yra jos seksualumo viršūnė. Gimdymo metu įdėtos pastangos ruošia moterį didžiuliams pokyčiams, naujoms pareigoms, kurios jos laukia ateityje. Jeigu gimdymas vyko nepastebimai, t.y. su nuskausminimu, moteris negali iki galo įvertinti jo svarbos.

 

Jeigu gimdymas vyksta natūraliai, galima išvengti daugelio komplikacijų. Moters kūnas nepatiria jokių traumų, visi organai greičiau grįžta į pradinę būseną. Ištempti raumenys greitai atsistato, nekenčia nervų sistema, nekankina pogimdyminė depresija. Mažyliai ramūs, daugiau miega. Motina vėl tampa žmona, pasiruošusi fiziškai ir dvasiškai priimti vyro meilę ir susižavėjimą. Šių momentų  svarbumas dažnai neįvertinamas. Mes neturime pamiršti seksualinio patrauklumo, kaip vieno iš svarbių sąlygų išsaugoti šeimos laimę. 

 

Kiekvienas naujagimio garsas ir judesys kupinas gilios prasmės

 

Žmogaus gyvenime nėra nuostabesnio įvykio nei vaiko gimimas. Pabandykime pašalinti iš šiuolaikinio gimdymo nemokšiškas apnašas, emocinį abejingumą ir suteiksime moteriai tikrąjį džiaugsmą, laimę ir pasididžiavimą. Dėl motinystės privalome apginti moterį nuo kenksmingo emocinio užkrato ir tada gimdymas taps fiziologijos šedevras.

 

Žiūrėkime į gimimo stebuklą ramiai, supratingai. Kiekvienas gimdymo reiškinys – būtina tiksliai Gamtos sureguliuoto mechanizmo detalė, be kurios visa sistema gali žlugti.

 

Kiekvienas naujagimio garsas, kiekvienas judesys pilnas gilios prasmės. Jis dar negali kalbėti mūsų kalba, tačiau jo verksmas, o dažnai ir klyksmas – tai liūdesio ašaros, reikalavimai ir komandos apie tai, kad jam būtina padėti.

 

Pagalbinės priemonės ir psichologinė parama trečiuoju gimdymo periodu

 

Kas vyksta pirmąją valandą po gimdymo?

 

Pirma valanda po gimdymo lemia naujagimio ir motinos tarpusavio ryšį ir sėkmingą maitinimo krūtimi pradžią. Todėl labai svarbu būtent tuo metu sukurti aplink gimdyvę šiltą ir ramią atmosferą. Ji padeda atsirasti intymumui santykiuose tarp jos ir mažylio.

 

Po vaiko gimimo akušerė privalo padėti motinai atlikti pirmą kontaktą su naujagimiu „oda prie odos“. Jeigu moteris gimdė gulėdama ant nugaros, tai geriausia paguldyti vaiką jai ant krūtinės. Jeigu ji gimdė vertikalioje padėtyje,  reikėtų padėti jai atsisėsti, paduoti naujagimį, kad galėtų jį paglostyti ir apžiūrėti.

 

Akušerė privalo leisti motinai pačiai pamatyti savo mažylio lytį. Todėl be motinos prašymo jai nereiktų sakyti, kas gimė. Mama turi teisę pati tai sužinoti. Tuo metu motina ir vaikas dar susiję virkštele. Kol naujagimis dar relaksacijos būsenoje, reikia stebėti, kada nustos pulsuoti virkštelė.

 

Virkštele mažyliui patenka vertingas placentinis kraujas, turintis protoplazminių ląstelių, kurios stimuliuoja raudonųjų kraujo čiulpų darbą ir reguliuoja hemoglobino lygį vaiko kraujyje visą tolesnį gyvenimą. Kai kraujo tėkmė virkštelėje baigiasi, ji nustoja pulsuoti, virkštelė tampa balkšvos spalvos. Nustojus virkštelei pulsuoti, ją galima perkirpti.


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757