Kas tos dulos ir kokia jų pagrindinė "misija"?

Kas tos dulos ir kokia jų pagrindinė "misija"?

17. Jan 2018, 09:32 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Prieš gerus trejus metus Lietuvoje oficialiai prisistatė pirmosios dulos. Pasak neseniai įkurtos Dulų asociacijos pirminkės Martynos Zaveckienės, dula vadinama moteris, teikianti pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. Kaip dulas galima išsikviesti, ar tai bus mokama paslauga - šie ir kiti klausimai iškilo ne vienai Mamyčių klubo būsimai ir esamai mamai. 

Konsultuoja besimokanti dula, Tėvystės centro vadovė Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė.

Kaip galima išsikviesti, išsirinkti dulas (kokia tai sistema?)?

Visame pasaulyje dulos prisistato viešai: jos turi savo svetaines, tinklaraščius ar pan., yra pristatomos dulų organizacijų tinklalapiuose. Bet kuri besilaukianti moteris gali ir netgi turi skirti šiek tiek laiko dulos paieškai: perskaityti jos prisistatymą, susipažinti su jos vertybėmis, paslaugomis, pasižiūrėti dulos nuotrauką, kad išsirinktų, kuri dula jai labiausiai patinka, yra jai artimiausia. Tada moteriai reikės susisiekti su dula telefonu ar el. paštu ir susitarti dėl susitikimo gyvai.

Pirmojo susitikimo metu, kuris dažniausiai būna nemokamas, moteris paprastai pajunta, ar jai ši dula tinka, ar ją supranta, o dula įvertina, ar gali pagelbėti būtent šitai moteriai. Toliau abi priima sprendimą: ar tęsti susitikimus ir darbą, ar ieškoti kitos dulos. Lietuvoje viskas bus ir jau yra labai panašiai, išskyrus tai, kad mūsų dulos - dar mokosi, todėl jų paslaugos nemokamos. Susipažinti su šiomis moterimis ir išsirinkti savąją jau galite svetainėje www.dula.lt paskelbtame Dulų kataloge.

Ar yra galimybė bendrauti ir išsikviesti dulas, jei gyveni ne Vilniuje, o kituose Lietuvos miestuose/kaimuose?

Šiuo metu dulų mokymuose dalyvauja ir moterų iš kitų miestų: Kauno, Panevėžio, Alytaus, Šiaulių, Molėtų, netgi Zarasų rajono. Taigi galimybių rasti dulą ne tik Vilniuje tikrai jau yra. Na., o jei jūs esate iš tokio miesto ar miestelio, kur dulos dar nerandate, visada galite pasinaudoti technologijomis ir bent jau pasitarti, gauti atsakymus į rūpimus klausimus ar tiesiog palaikymą el. paštu, skambučiu ar "skype". Tokiu atveju - žvilgterėkite į Dulų katalogą www.dula.lt, išsirinkite jums patinkančią dulą ir pabandykite susisiekti su ja.

Nuo kokio nėštumo mėnesio geriausia būtų rūpintis, susipažinti su dula?

Jei kalbame apie gimdymo dulą – tą žmogų, kurį norėtumėte pasikviesti į gimdymą, jo ieškoti reikėtų pradėti apie 34-35 savaites, nes dula ir nėščioji prieš gimdymą turi būti bent vieną kartą susitikusios, aptarusios, ko moteris tikisi iš dulos ir kuo ši jai gali pagelbėti. Tačiau labai dažnai besilaukiančios šeimos dulos pradeda ieškoti anksčiau: kad padėtų susidaryti gimdymo planą, išsirinkti kraitelį, su ja mokosi kvėpavimo, masažo technikų, netgi ruošiasi teoriškai: susipažįsta su gimdymo eiga, naujagimio priežiūra ir pan. Tai įvyksta netgi labai anksti, nuo 12-14 savaitės.

Dulos galima ieškoti ir po gimdymo: jei po vaikelio gimimo pajutote, kad namuose labai trūksta rankų arba tiesiog norite su kuo nors pasikalbėti, dula gali būti tas žmogus, kuris yra pasirengęs jums pagelbėti.

Kokias konkrečiai paslaugas dula atliks (ko nėštutė ir jau pagimdžiusi mamytė galėtų tikėtis?)

Dulos paskirtis – suprasti, ko konkrečiai kuriai moteriai reikia, kad jos nėštumo, gimdymo ir pirmųjų vaikelio priežiūros mėnesių patirtis būtų kuo geresnė.

Todėl ir paslaugos įvairios: tai gali būti bendri pasirengimo gimdymo kursai, kur besilaukiančių tėvų grupė tiesiog gauna teorines žinias apie gimdymą, ar individualūs susitikimai, kuriuose aptariami tai šeimai rūpimi klausimai (kur gimdyti, kokia gimdymo eiga, kaip atpažinti ir skaičiuoti sąrėmius, ką daryti, jei labai bijai skausmo, ir pan.), gali būti pagalba susidarant gimdymo planą, gali būti pabuvimas su moterimi namuose, iki grįš vyras ir ji vyks kartu su juo į ligoninę, arba važiavimas kartu į ligoninę, gali būti padėjimas moteriai suprasti, kaip ji jaučiasi, ko nori gimdymo metu, gali būti tiesiog pasitikėjimo savimi ir ramybės šaltinis. Po gimdymo paslaugos irgi labai įvairios: nuo vaikelio gimimo istorijos aprašymo iki pirmųjų maudynių ar išėjimo kartu į lauką.

20140408094858-10673.jpg

Kiek ilgai tai bus nemokama paslauga  ir nuo kada bus įvedamas mokestis, pagal ką jis bus nustatomas? Ar bus sudaroma sutartis ir pan?

Dulų asociacijai priklausančių ir mokymuose dalyvaujančių moterų pagalba nėščiosioms ir gimdyvėms bus nemokama tol, kol jos baigs mokymus ir gaus dulos pažymėjimus. Paskui kiekviena dula spręs savarankiškai: ar ji toliau tęs veiklą savanoriškais pagrindais ir neims jokio mokesčio, ar jos paslaugos bus mokamos. Kiek kainuos tokios paslaugos? Matyt, irgi įvairai, nes jos bus taip pat bus skirtingos.

Sakykime, ir dabar besilaukiančios šeimos gali rinktis iš daugybės pasirengimo gimdymui kursų: nuo poliklinikų iki privačių mokyklėlių, ir visuose tuose kursuose bus skirtinga mokymų medžiaga bei skirtingi įkainiai. Taip ir su dulomis. Juolab, kad dulų mokymuose dalyvauja ir profesionalios psichologės, ir jogos mokytojos, ir menininkės - taigi neabejotina, kad visos jos pasiūlys nėščiosioms šį tą savita ir įdomaus.

Kokie lektoriai duloms dėsto, gal remiatės užsienio patirtimi? Kaip manote, ar tai bus nauja profesija ateityje?

Mokymus veda įvairių sričių profesionalai: psichologai, psichoterapeutai, akušeriai, akušeriai ginekologai, kitų sričių medikai, taip pat juose būsimosios dulos susipažįsta su įvairiomis kitomis nėštumo metu galimai aktualiomis praktikomis, pvz., aromaterija, garso ar judesio terapija ir pan. Be teorinių žinių, stengiamasi suteikti kuo daugiau praktikos, kuriamos situacijos, stengiamasi mokyti būsimąją dulą nešališkumo, objektyvumo, gebėjimo tinkamai bendrauti su visomis "suinteresuotomis šalimis": tiek nėščiąja ir jos vyru, tiek medikais.

Programa sudaryta įvertinus daugybės kitų šalių praktikas ir peržiūrėjus jų mokymų programas, siekiant, kad ji atitiktų geriausi kitų pasaulio dulų mokyklų lygį. Na o ar dulos veikla ateityje taps atskira profesija – visko gali būti, laikas parodys.

Ačiū už pokalbį.

Daugiau apie dulas galite sužinoti www.dula.lt

Ar kada naudojotės dulos paslaugomis, o gal rekomendavote draugei?