Kas daro nėštukę laimingą: keli svarbūs receptai

04. Apr 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mažylio laukimas - tai ypatinga būsena, kurią moteris išgyvena vos vieną ar kelis kartus per visą savo gyvenimą.  Ir nors tvirtinama, kad nėštumas - ne liga, vist ik ši būsena atneša daug pasikeitimų moters gyvenime. Ir visi jie tampa mažesniais ar didesniais iššūkiais, kuriuos būsimai mamai tenka įveikti.

Nėščiosios organizmas "persiprogramuoja“

Vienas didžiausių gyvenimiškų pokyčių prasideda nuo vienos vienintelės žinios "Mes laukiamės!" Ir nors ši žinia aukštyn kojomis apverčia mažiausiai dviejų žmonių gyvenimą, didžiausias krūvis gula ant moters pečių. Mat ji savo kūnu, širdimi ir protu – visa savo esybe išgyvena nesuskaičiuojamus pasikeitimus. Nėštumas - ne liga, bet savijauta neretai gerokai suprastėja, bent jau pirmuoju semestru.

Visas moters organizmas šiuo laukimosi periodu, galima sakyti, „persiprogramuoja“ – savo padėtį pakeičia net vidiniai moters organai. Pasak sveikos mitybos ekspertės Vaidos Kurpienės, pilvelyje augantis vaikelis su visais vaisiaus vandenimis pakelia moters skrandį aukščiau, jį suspaudžia, tad vienu kartu nėštutė gali suvalgyti žymiai mažiau. Jeigu moteris suvalgo daugiau, prasideda rėmens nemalonumai.

Hormonų pokyčiai taip pat daro įtaką moters nuotaikai, savijautai. Neretai moteris ir pati sutrinka, pajutusi, jog nebesuvaldo savo nuotaikų svyravimo. 

Būsena, kuri turi atnešti didžiausią stebuklą į moters gyvenimą, gali pakabinti net šeimos santykius ant plonyčio siūlelio. Kaip Mamyčių klubui tvirtino seksologas Viktoras Šapurovas, nėštumo laikotarpis yra pavojingiausias periodas porai neištikimybės prasme, mat vyras šiuo laukimosi laikotarpui gali bent trumpam surasti kitą partnerę.

Na ir lyg viso to būtų maža, puokštę išbaigia kiekvienos tikros moters kasdienė drama – o dabar jau tai tikrai neturiu kuo apsirengti.

Džiaukis, tai gražiausias tavo gyvenimo periodas! Būk pozityvi! Ir svarbiausia, dėl nieko nesijaudink, nes tai kenkia mažyliui – išmintingai patarinėja žiniuoniai. Kiek jų klausyti – kiekvienos būsimos mamos pasirinkimas. Tačiau į vieną patarimą dėmesį atkreipti vertėtų – rūpinkis savimi. Ir pradėki nuo to, kas svarbiausia – nuo sveikatos. Beje pasirūpinimas savimi ir savo sveikata – turi mažai ką bendro su gulinėjimu ant sofos.

20160401130929-81254.jpg

Tingulys...pažįstamas kiekvienai besilaukiančiai moteriai. Ir jei leisime, jis apaugs mus kaip ir tas vis augantis svoris. Nepasiduoti galimybių daug – specialios mankštos baseine ir ant kilimėlių. Nauja galimybė besilaukiančioms  - Lotynų šokiai, kuriuos veda buvusi profesionali šokėja, o dabar gydytoja akušerė ginekologė Rūta Liutkevičienė.

"Man labai svarbu moteriai nėštumo metu demonstruoti taisyklingą stovėseną, kad nepavargtų jos stuburas, nejaustų raumenų pertempimo. Taip noriu, kad išmoktų taisyklingai kvėpuoti, kas svarbu ir gimdymo metu. Trečia - moteris išmoksta reguliuoti judesių intensyvumą, greitį ir, jei pavargsta, visuomet patariu sustoti ir pakvėpuoti", - pasakojo R.Liutkevičienė.

Nusistatykite valgymo režimą

Ne dienom, bet, atrodytų, valandom augantis svoris kiekvienai besilaukiančiai sukelia mažesnį ar didesnį stresą: lipimas ant svarstyklių ar slaptas žvilgčiojimas į veidrodį gali džiuginti vis mažiau, jei atvaizdas jame ne toks, kokio tikimės. Per daug svorio būsimos mamos gali priaugti dėl keletos klaidingų nuostatų, tačiau viena jų – turbūt pati populiariausia.

Pasak sveikos mitybos ekspertės V.Kurpienės, kai kuriose šalyse moteriai nėštumo priaugti iki 12 kg yra norma, o Lietuvoje - iki 15 kg.

Pirmiausia, ką reiktų padaryti – tai apsibrėžti aiškų valgymo režimą, o tuomet jau čiupti piniginę ir pasidairyti turgelyje. Taigi, pirmiausia, kuo jūs turėtumėte pasirūpinti – tai daržovės. Geriausia vartoti sezonines lietuviškas daržoves, kurių tuomet ir nukrauti prekystaliai - labai naudingos įvairios ropės, ridikai, griežčiai, pasternokai ir kt.

"Šviežių daržovių reikia per dieną net kelis kartus, nes jose yra gausybė antioksidantų, kurių reikia ir moters organizmui, ir vaikučio vystymuisi. Žinoma, leliukas iš mamos organizmo pasiims viską, ko jam reikia, o mama - kas liks", - šyptelėjo V.Kurpienė.

Kruopų patiekalus ekspertė rekomenduojame valgyti mažiausiai tris kartus per savaitę, o tam, kad neatsibostų tas pats per tą patį – ragaukite naujoves. 

Svarbiausias dienos gėrimas, žinoma, turėtų būti vanduo ir gerti jį reiktų tolygiai visos dienos metu.

Įsiamžinkite fotosesijoje

Jei susirasite mėgiamą sportinę veiklą, pasirūpinsite tuo, ką dedate į lėkštę, ir susistyguosite miego režimą – pagerėjusią savijautą pajusti netrukus. Na o tuomet jau galima ir šiek tiek pasigražinti. 

Jei nsupręstumėte šį gyvenimišką laikotarpį įamžinti fotosesijoje, specialistai rekomeduoja tai daryti 32 – 36 nėštumo savaitę. "Fotografija apskritai yra akimirkos įamžinimas, tad būtent šią akimirką, kai moteris būna nėščia, būtina įamžinti, bet ne vien skaitmeniniu formatu, bet patariu pasidaryti ir nuotraukų albumą", teigė fotografas Mindaugas Navickas.

20160401124453-19780.jpg

Nėštumas - ir palaima, ir išbandymas

Vienas iš didesnių išbandymų nėštumo metu tampa ir pasikeitęs intymumo poreikis šeimoje. Pasak knygos „Pokalbiai apie seksą“ bendraautoriaus, seksologo Viktoro Šapurovo, nėštumas yra ir palaima, ir išbandymas tuo pat metu.

"Moteriai reikia išsaugoti savo vyrą tiesiogine ir perkeltine prasme savo rankose. Kadangi vyrui sėkla gaminasi ištisą parą, spaudžia nervines galūnėles, todėl sukelia norą mylėtis. Labai svarbu, kad vienų ar kitų veiksmų dėka jo pasitenkinimas, orgazmas vyktų kartu su žmona", - patarė seksologas.

Vienok, būsimiems tėčiams gydytojas psichoterapeutas taip pat turi svarbų patarimą - lieskite savo mylimą moterį, būsimą jūsų mažylio mamą, sutrikusią, sunerimusią, išsigandusią ar ramią. Priglauskite ją prie savęs. Paglostykite kuo dažniau.

"Prisiglaudimas atpalaiduoja, nuramina, tai abibusio supratimo svarbi dalis. Vyrams derėtų prisiminti, kad moters jautriausi pojūčiai yra per odą", - patarė seksologas V.Šapurovas.

Prisilietimai kuria stebuklus, jie svarbūs kiekvienam žmogui, ypač tam, kuris jaučiasi pažeidžiamas. Nenuostabu, kad besilaukiančiai moteriai rekomenduojama karts nuo karto pasilepinti ir atpalaiduojančiu, raminančiu masažu.

Dulos pagalba nėštumo ir gimdymo metu

Tačiau mažai kas besilaukiančios moters mintis ramina taip, kaip atsakingas ruošimasis didžiajam įvykiui. Mūsų kalbinta Deimantė jam ruošiasi kartu su dula.

Kaip sakė dula Ingula, komfortui pagerinti ir skausmui sumažinti naudojam rebozo - tai didžiulės skaros, kurios, atliekant tam tikrus judesius su jomis, atpalaidoja, pagerina kraujotaką, sustiprina dubens raumenis.

20150407104029-63863.jpg

Dulos pagalba gimdymo metu pasinaudoja vis daugiau moterų, norinčių tapti savo gimdymo šeimininkėmis. Dula - ne gydytoja ir ji to vaidmens nesiima net ir tuomet, kai gimdyvei ji padeda ligoninėje. Vyro ji taip pat negali pakeisti gimdymo metu. Jos paskirtis visai kita.

Devynis mėnesius lauktas gimties stebuklas neretai atsineša kartu su savimi ne šiaip džiaugsmą, o tiesiog euforiją, besiliejančias džiaugsmo ašaras ir aiškų suvokimą, jog nuo šiol viskas bus kitaip. 

Gražaus ir laimingo laukimo!