Kaip tinkamiausia gydytis peršalus: specialistų patarimai

Kaip tinkamiausia gydytis peršalus: specialistų patarimai

12. Jan 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dabar peršalimų, virusų metas, tačiau dažnai tai, kuo galima gydytis kiekvienam suaugusiam žmogui, besilaukiančiai gydytojai nerekomenduoja. Kokie medikamentai saugiausi nėščiajai gydytis? Ar galima daug gerti žolelių arbatų?

Pasiteiravome kelių specialistų. Pasak akušerės, "Gandro lizdas" įkūrėjos Ievos Girdvainienės, peršalus ar susirgus virusinėmis infekcijomis būsimami mamai nerekomenduojama gydytis nepasitarus su savo šeimos gydytojų. Papildomas skysčių vartojimas, anot jos, būtinas, tačiau be aktyvių medžiagų.

Kaip pasakojo gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė, peršalimo gydymo principas – malšinti ar lengvinti simptomus. Jei simptomai nebeūmės, neatsiras naujų, vadinasi, liga rimsta. Tačiau ligai ūmėjant, kylant kūno temperatūrai, pakarotinai moteris turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

O dabar keletas patarimų, kaip gydytis peršalus, susirgus sloga, kosint:

1)  kuo daugiau gulėti lovoje ir ilsėtis. Gerai būtų, kad reguliariai vėdintumėte kambarius.

2) Maistas turi būti švelnus, o kai skauda gerklę – minkštesnis (košės, trintas maistas). Vartokite kuo daugiau šiltų skysčių: šiltas pienas su medumi, uogų ar vaisių arbatos. Šiuo atveju tinka įvairios – aviečių, erškėtuogių, svarainių, juodųjų serbentų. Arbatžolių arbatas patariama gerti silpnas ir ne daugiau penkių puodelių per dieną, nes jose yra kofeino.

3) Šiltai laikykite kojas (apsimaukite vilnones kojines).

4) Nosiaryklei plauti, gerklei skalauti tinka jūros druskos tirpalai. Slogai, nosies gleivinės paburkimui mažinti – puškalai į nosį su ksilometazolinu. Gerklės, nosiaryklės skausmui, uždegimui mažinti tinka gydomosios čiulpiamos pastilės 4 kartus per dieną.

5) Kosuliui malšinti, atsikosėjimą gerinti – inhaliacijos su eukaliptu, patepkite padus, krūtinę tam skirtais eteriniais balzamais ( tik nepersistenkite). Temperatūrą mažinkite nuo 38 C paracetamoliu.

6) Nėštumo metu galite vartoti ežiuolę, česnaką, imbierą, kitus vaisius ir uogas.

7) Vartoti vitamino C per daug negerai, tad venkite didelių dozių. Daugumą homeopatinių priemonių nėštumo metu vartoti galima, tačiau būtina tai pasitikslinti informaciniame lapelyje.