Kaip taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius?

Kaip taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius?

24. Mar 2014, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip elgtis, jei nėštumo pabaigoje vietoj intensyvių mažylio judesių jaučiate vos, vos patuksenimus? Kaip taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius?

Vaisiaus judesius tikslinga skaičiuoti virš 30 savaičių

Pasak gydytojos akušerės ginekologės Dalytės Variakojienės, vaisiaus judesiai gali suteikti nemažai informacijos apie mažylio savijautą, todėl svarbu į juos įsiklausyti, ir jei vaisius juda mažiau, negu įprasta, reiktų juos paskaičiuoti.

„Nuo 30 nėštumo savaitės yra paprastas vaisiaus judesių skaičiavimo metodas. Jei mama įtaria, kad blogiau jaučia vaisiaus judesius, juos reikėtų skaičiuoti tris kartus per dieną po 1 valandą. Ryte atsikėlus, popiet ir vakare“, – sako gydytoja.

Pasak jos, patogu, jei mama nusibraižo lentelę, joje pažymi dieną ir valandą, o tada žymi kiekvieną vaisiaus judesį. „Vaisiaus judesių skaičiavimas turėtų vykti ramybėje, nereikia jungti televizoriaus, skaityti knygos ar bendrauti su šeimos nariais. Judesius skaičiuoti rekomenduojama atsigulus lovoje, geriausia ant kairiojo šono, tokiu būdu geriausias vaisiaus aprūpinimas deguonimi, vyksta geriausia placentinė kraujotaka. Taip ramiai gulint skaičiuojate judesius valandą laiko“.

Kada verta sunerimti?

Mažylio judesiukai skirstomi į tris rūšis: silpnus, stiprius ir rotacinius. Žymėti juos reiktų skirtingais ženklais. Silpnus - taškeliu, stiprius - brūkšneliu, rotacinius – rutuliuku. Vaisius turėtų sujudėti ne mažiau kaip 5 kartus per valandą.

“Jeigu per pirmą pusvalandį užfiksuojate penkis judesius, toliau stebėjimo netęskite, vaisiaus būklė gera“ – pataria specialistė. Jei per valandą suskaičiuojate tik 2 vaisiaus judesius, reikia susirūpinti, nes vaisiaus būklė įtartina. Tada nieko nelaukus reikia ieškoti pagalbos. „Neužfiksavę vaisiaus judesių arba  kai jų mažai, nieko nelaukite, o važiuokite pas specialistą. Darbo dienomis - į moterų konsultaciją, jei šeštadienis ar sekmadienis, važiuokite į gimdymo stacionarą, kur bus atlikti sudėtingesni tyrimai“ – sako Dalytė Variakojienė.

Atvažiavus pas specialistus, jūs būsite patikimose rankose, ir jie išsiaiškins, ar iš tiesų vaisiaus judesių sumažėjimas byloja apie gręsiančias problemas. Ligoninėje galima atlikti daug papildomų tyrimų vaisiaus būklei įvertinti. Galima išmatuoti gimdos tonusą, vaikelio širdies ritmą. Jei reikia, atliekama ir echoskopija, ir kiti, sudėtingesni, tyrimai.

„Mamyčių klubo“ narių asmeninės patirtys iš pasisakymų forume:

- Pirmąjį suvirpėjimą pajutau, kai mažylis buvo 15 savaičių. Tada labai pradėjau domėtis, ieškoti informacijos, ar tai galėjo būti mano vaikelio pasisveikinimas su manimi. Kai paskaičiau, kad pirmas pojūtis būna panašus lyg drugelis pilve praskristų, supratau, kad tai ir buvo vaikučio pirmas judesys. Stipresnius judesius ir kasdien jaučiau nuo 17 savaitės.

- Ir su pirmu nėštumu, ir su antru pirmus judesius pajutau 17 savaitę.

- Pas mane spurdėti pradėjo 15 savaitę ir gana stipriai. Ryte ir vakare pastoviai vaikutis apsireiškia ir parodo, kad mes jau ne vieni.

- Pajutau apie 20 savaitę.

- Aš pirmuosius judesius pajutau maždaug keturiolikos savaičių, iš pradžių jie buvo nestiprūs, lyg drugeliai pilve skraidytų. Labai malonus jausmas. 

- Pirmus judesius pajutau 19 savaitę.

- Pirmuosius judesiukus pajutau 16 savaičių, iš pradžių negalėjau patikėti ir vis klausinėjau draugių ir daktarės, ar tai tikrai judesiukai.

- Esu tikrai liekna, gal dėl to judesius pajaučiau 15 savaitę.

Ar Jūs nėštumo pabaigoje skaičiavote vaisiaus judesius?

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>


20131126123912-94935.jpg


Ekspertai

Dalytė Variakojienė

gydytoja akušerė ginekologė, VGN patologijos sk. vedėja
Dalytė Variakojienė in-vecaku-skola