Kaip sumažinti gimdymo skausmą: akušerės Ievos patarimai

Kaip sumažinti gimdymo skausmą: akušerės Ievos patarimai

24. Nov 2017, 06:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš būsimos mamos Kristinos laiško:

Laukiuosi, prasidėjo trečias trimestras ir vis labiau nerimauju dėl gimdymo. Prisiskaičiau straipsnių, mamų komentarų, patirčių, o gal ir nereikėjo. Labai bijau gimdymo skausmo. Kas palengvintų gimdymą - nekalbu apie vaistus, bet ar yra alternatyvių priemonių, ar jos tikrai efektyvios (kaip muzikos terapija, gimdymas vandenyje...), kokia poza tinkamiausia ir patogiausia gimdyvei? Patarkite prašau plačiau.

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė: 

Svarbiausia negalvokite ir per daug nesiruoškite. Pasitikėkite savo organizmu.

Nemedikamentinis gimdymo skausmo malšinimas

  • Teorinis ir praktinis pasiruošimas. Nusiteikimas gimdyti natūraliai, gimdymo metu vykstančių pokyčių žinojimas, fizinis kūno parengimas padeda lengviau susitaikyti su nemaloniais pojūčiais. Išmanant gimdymo eigą, prašykite, kad medikai informuotų apie gimdymo stadiją. Žinodama, kas šiuo metu vyksta, galėsite tai įsivaizduoti ir skausmas įgis prasmę.
  • Artimųjų dalyvavimas ir pagalba. Tyrimais įrodyta, jog gimdymo metu dalyvaujant gimdyvę palaikančiam artimam žmogui, sumažėja skausmo pojūtis, rečiau prireikia medikamentų.
  • Kvėpavimo pratimai. Sąrėmio pradžioje rekomenduojama giliai įkvėpti pro nosį ir palengva iškvėpti pro burną, tarsi iškvėptume pro šiaudelį (iškvėpimas ilgesnis už įkvėpimą), po sąrėmio kvėpuoti įprastai. Ritmiškas kvėpavimas padeda tausoti energiją ir palengvina skausmą.
  • Judėjimas ir patogiausios pozos paieška. Svarbu negulėti ant nugaros, nes sąrėmiai gali tapti skausmingesni ir lėtesni, gimdymas gali užtrukti, didės nuovargis. Jei labai norisi – prigulti trumpam ant šono. Rekomenduojama vaikščioti, sėdėti ant kamuolio ar plačiai kojomis apkabinus kėdę, „turkiškai", klubais sukti aštuoniukes, tupėti plačiai laikant kojas, klūpėti katės poza ir pan.
  • Masažas. Švelniai masažuojant, sušyla oda, organizmas išskiria endorfinų, malšinančių skausmą, raminančių. Tinka pilvo apačios ar kryžmens srities masažas sąrėmių metu, o tarp sąrėmių – pečių masažas. Galima naudoti augalinius aliejus su keliais lašais mėgiamo eterinio aliejaus. Skausmo pojūtį galima sumažinti, stimuliuojant atitinkamus kūno taškus (akupunktūra arba akupresūra). Lengvesnis variantas – spausti delne masažinį kamuoliuką. Šiluma atpalaiduoja įtemptus raumenis, mažina skausmą (pašildyta grikių pagalvėlė, šiltas dušas, vonia). Šaltas kompresas ant kaktos ar pečių juostos – ramina.
  • Sumažinkite apšvietimą gimdykloje, kai jis nebūtinas. Prieblandoje gimdyvė geriau atsipalaiduoja, išsiskiria daugiau raminančių ir tuo pačiu nuskausminančių hormonų.
  • Dainos ir bučiniai. Gimdymo metu labai svarbu atpalaiduoti veidą, lūpas. Žema balso vibracija ramina gimstantį kūdikį, atpalaiduoja gimdyvę. Bučiniai gausina natūralaus oksitocino (skatinančio gimdymą) išsiskyrimą.

Troškulys gali sustiprinti sąrėmių intensyvumą, dėl alkio mažėja cukraus kiekis kraujyje, greičiau senka jėgos. Pasiimkite lengvai virškinamo maisto ir didelį butelį negazuoto vandens.

20171101134435-94542.jpg