Kaip sau padėti, užklupus nemigai?

Kaip sau padėti, užklupus nemigai?

20. Jan 2013, 08:30

Jurgita savo nėštumo dienoraštyje rašė: 29 savaitės: kankina nemiga

Atrodo, vis džiaugiausi, kad manęs niekas nevargina, bet pastarosios savaitės košmariškos, nebepamenu, kada miegojau, nakties laukiu, kaip košmaro. Vos atsigulu į lovą, prasideda nesibaigiantis vartymasis pirmyn ir atgal, nuo vieno šono, ant kito. Tai atsisėdu, tai purtau pagalvę. Viduje mažyliui turbūt smagu, nes pilvelis kunkuliuoja kaip verdantis vanduo, guziukas ant guziuko.

Kada viskas pasibaigs, nežinau, bet jau meldžiuosi prieš kiekvieną naktį, vėdinu kambarius, kad būtų gryno oro, vis perrenginėju patalynę, nes tas švaros kvapas labai padeda atsipalaiduot, vyras baigia išprotėt nuo nesibaigiančių skalbimų, nes nespėj susiglamžyti vienas komplektas, kaip aš jau užrengiu naują.

Tikrai varginantis dalykas, bet niekas nepadeda. Gėriau medų su šiltu pieneliu, ramunėlių ir melisų arbatas, valerijono .Tabletukių naudojau, bet nieko veiksmingo neatradau. Patarkite.

Konsultuoja ginekologijos klinikos „Maxmeda“ gydytoja ginekologė Sonata Rakšnienė:

Nėštumo metu apie 78 procentai nėščiųjų susiduria su nemiga. I nėštumo trimestre nemiga atsiranda dėl hormoninių pokyčių, atsiradusių įvairiausių baimių, prasidėjusio dažnesnio šlapinimosi. III nėštumo trimestre dauguma nėščiųjų vargina rėmuo, dėl kurio naktimis moreis vargina skundai ir todėl sutrinka miegas.

Tad rekomenduojama valgyti po truputį, vengti gėrimų, prisotintų angliarūgšte, aštrių maisto produktų. Miegą gali trikdyti atsiradęs moters dusulys. Jis atsiranda, kai dėl padidėjusios gimdos yra spaudžiama diafragma, dėl ko ir atsiranda dusulys. Padėti galėtų gerai vėdinamos patalpos, aukštesnė pagalvė, kartais rekomenduojama pastovėti.

Nėštumo pabaigoje dėl padidėjusios gimdos, didelio vaisiaus, vaisiaus galvutės spaudimo  padidėja moters šlapimo pūslės spaudimas. Atsiranda dažnesnis šlapinimasis. Moteris tuomet yra priversta dažniau keltis naktį šlapintis. Todėl reiktų mažinti vakare prieš miegą išgeriamo skysčio kiekį.

Pilveliui padidėjus, nėščiajai sunku rasti patogią miego padėtį. Stengtis negulėti ant nugaros, geriau ant šono, per kelius ir klubo sąnarius sulenktomis kojomis. Padėti gali įvairaus dydžio pagalvėles tarp šlaunų, prie pilvo. Yra nėščiųjų, kurioms užmigti trukdo vaisiaus judesiai.

Tokiu atveju tib belieka susitaikyti ir džiaugtis vaisiaus judesiais. Nemigą taip pat gali provokuoti įvairios prieš gimdymą atsiradusios baimės: gimdymo baimė, baimė pražiopsoti  ar nesuprasti rasidėjusio gimdymo. Tokiu atveju galėtų padėti šiltos raminančios arbatos. Bet kokiu atveju pirmiausia reiktų išsiaiškinti nemigos priežąstį ir to faktoriaus vengti.

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

14. Nov 2013, 13:06

nemiga mane kanina jau senokai. o artejant gimdymui tai uzmiegu nebent nusikamavus visiksai. mane kankina jaudulys, vis vartausi, prasideda nevalingi koju, ranku traukuliai. nebeismanau jau ka ir bedaryti. nakties visai nebelaukiu