Kaip keičiasi būsimos mamos krūtinė?

Kaip keičiasi būsimos mamos krūtinė?

18. Apr 2012, 11:00

 

Vienas iš požymių, liudijančių apie nėštumą – pasikeitusi krūtinė. Kaip keičiasi krūtys ir jų jautrumas nėštumo metu, skaitykite šiame straipsnyje.

 

Kodėl krūtys tampa gerokai jautresnės?

 

Hormoniniai pokyčiai organizme rodo kraujo pritekėjimą ir krūtinėje. Krūtys gai būti skausmingos, išsipūtusios ir labai jautrios. Panašius pojūčius galite pajusti likus kelioms dienoms iki menstruacijų.

 

Bet jei jos neprasidėjo, padidėjusios ir jautrios krūtys gali liudyti apie nėštumą. Jų jautrumas prasideda maždaug nuo 4-6 nėštumo savaičių ir tęsiasi iki pirmoji trimestro pabaigos.

 

Kokių krūtinės pokyčių galite tikėtis?

 

Maždaug 4-6 nėštumo savaitę būsima mamytė pastebės, kad krūtinė ėmė augti, ir ji augs visą nėštumą.

 

Paprastai krūtinė padidėja 1 – 2 dydžiu, ypač jei laukiatės pirmagimio. Krūtinės oda išsitempia, todėl gali jas niežėti. Jeigu svoris ir dydis gerokai padidėja, galimi strijų pasirodymai krūtinės odoje, tad pagalvokite iš anksto apie specialias priemones odai.

 

Krūtų oda labai jautri ir plona, todėl nenustebkite, jei pamatysite kapiliarus ir venas. Normalu ir tai, kad speneliai taps tamsesni ir didesni. Po kurio laiko ir aureolės – pigmentinė odos dalis aplink spenelius – taps tamsesnės ir didesnės.

 

Nėštumo ir laktacijos metu aureolėse atsiras mini guziukai. Tai – Montgomerio liaukos. Jos išskiria sekretą, kuris sutepa spenelius ir veikia kaip antibakterinė priemonė, o taip pat saugo spenelius nuo sudirginimų. Kai maitinimas krūtimi baigiasi, išnyksta ir šios liaukos.

 

Nėštumo viduryje krūtys ima išskirti priešpienį, kurį mažylis žįs pirmosiomis savo gyvenimo dienomis. Tačiau nereikia jaudintis, jei priešpienis ir nepasirodo iki pat gimdymo. Tai neturi įtakos žindymui.

 

Ar yra būdų sumažinti skausmą krūtyse?

 

Geriausia, ką būsima mamytė gali padaryti – tai įsigyti patogią ir tinkamą liemenėlę. Pirmenybę teik medvilninėms, minkštoms ir švelnioms liemenėlėms, o ne sintetinėms.

 

Taip pat puikiai tiks liemenėlės, skirtos maitinančioms mamoms, kurios nėštumo metu prilaikys krūtinę, o po gimdymo leis patogiai maitini kūdikį.

 

Jei nėštumo metu lankote mankštas, rinkitės liemenėles, skirtas sportui, nes nėščiosios krūtinė sunkesnė. Tokios liemenėlės padės stipriau prilaikyti krūtinę, sumažins diskomfortą ir strijų atsiradimo galimybę. Kadangi nėštumo metu krūtinė dar auga, rinkis kiek didesnę liemenėlę.

 

Ar tu nėštumo metu jautei skausmą ir padidėjusį jautrumą krūtyse? 

08. Nov 2015, 13:30

Sveikos mamytes bei busimos mamytes,
Labai keisti pozymiai ir norejau paklausti jusu nuomones.
Menesines yra taciau laaaaaaabai vos vos, krutine pabrinkusi padidejusi , aureoles aplink spenelius taip pogi padideja, niesti. Taciau nestumo testas neigiamas pries menesines, velavo 1d.
Kokia jusu nuomone? 😀

18. Apr 2012, 21:59

niezulys man irgi uzeina ,skaudeti neskauda 😀 priespienio nera dar bent neatsirado pas mane

18. Apr 2012, 11:04

Taip, kartais net rimtai skauda, ypač jei netyčia kur baksteliu 😀