Kaip gyvenimas mamos pilvuke įtakoja kūdikių raidą?

Kaip gyvenimas mamos pilvuke įtakoja kūdikių raidą?

27. Oct 2013, 16:19 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Aštuonių savaičių embrionas sveria 1 gramą ir yra 2,5 centrimetrų ilgio. O jo širdelė jau yra plakanti ir pilnai susiformavusi. Stebuklinga, ar ne? 

Jau keturių savaičių vaikučiams formuojasi galva, akys, ausys, nosis ir burna. O šeštą savaitę atsiranda pirmieji nerviniai refleksai. 

Visi vaiko pojūčiai - rega, klausa, lytėjimas ir skonis pradeda funkcionuoti dar iki jo gimimo ir todėl jau dabar neabejojama, jog nėštukės savijauta turi didžiulę tam įtaką. 

Pilvelyje mažylis juk negyvena tamsoje ir tyloje - jis girdi aplinkos garsus, jau 28 savaičių skiria garso dažnio pokyčius, o vėliau reaguoja į šviesą. 

Dabar jau ištirta, kad dar negimęs vaikas gimdoje mokosi ir gali prisiminti. Štai paprastas pavyzdys - nėštumo metu vienos mamos gėrė morkų sultys, o kitos - ne. Palyginus kūdikius, kai jie buvo 5-6 mėnesių amžiaus, paaiškėjo, jog kūdikiai, kurių mamos gėrė morkų sultis labiau mėgsta košę su morkų sultimis, nei kiti. 

Tai išlieka ilgai. Kitas pavyzdys - tirti 8-9 metų vaikai, kurių mamos, jų besilaukdamos vienos valgė česnakus, o kitos ne. Ir ką jūs manote? Žinoma, vaikai, kurių mamos valgė česnakus mėgo košę pagardintą česnakais, o kiti ne. Taip pat yra ne tik su skoniais, bet ir garsais. Atliktas ne vienas tyrimas apie muziką ar pasakas, kurios mamos skaito dar pilvukyje esančiam vaikui, o vėliau jis jas mieliau klauso nei kitas.

Kartais patyrimai atneša ne tik gerus rezultatus. Patvirtinta, jog stresuojančioms moterims dažniau gimsta neišnešioti, mažo svorio naujagimiai. O nerimastingų mamų vaikai ikimokykliniame amžiuje labiau linkę į elgesio problemas. 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto doktorantė Giedrė Širvinskienė, Lietuvos sveikatos mokslų moksliniame darbe tiriama, kiek vaikas turi emocinų ir elgesio sunkumų iki pusantrų metų. Specialistė tai nurodo procentaliai (skaičiai suapvalinti):

Gimę natūraliai be medikamentų - 39%

Gimę po cezario pjūvio - 48%

Nėštumas planuotas - 40%

Nėštumas neplanuotas - 46%

Poros santykiai geri - 39%

Poros santykiai blogi ar vidutiniai - 52%

“Vaiko patyrimai iki gimimo gali turėti ilgalaikes pasekmes jo vėlesnei raidai, elgesiui ir sveikatai. Todėl, manau, labai reikalingas didesnis dėmesys nėščiųų ir gimdyvių emocinei savijautai ir geresnis psichologinės pagalbos prieinamumas. Kol pačių vaikų rūpintis geriau negalime, tuomet reikia rūpintis jo besilaukiančia mama”, - teigė G.Širvinskienė “Alfa Clinic” surengtoje konferencijoje. 

20131027161935-39046.jpg

pypse pypse 30. Oct 2013, 19:37

ar tas vaikutis taip būna susiraitęs pilvuke? aš kažkaip žinau, kad jam ten vietos neperdaugiausia, bet čia toks susilankstymas...