Ką ir kiek patartina gerti būsimai mamai: 3 taisyklės

19. Apr 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Besilaukiančią moterį užklumpa daug pasikeitimų, taip pat ir fiziniai. Ne tik akivaizdžiai augantis pilvukas, bet ir įvairūs patinimai. Todėl, norėdamos išvengti jų, neretai darome klaidas, pavyzdžiui, pradedame vengti gerti vandenį. Mamyčių klube kalbamės apie skysčius, jų įvairovę ir kiekius laukimosi periodu.

Žmonijos istorijoje turbūt egzistuoja vos keletas naujienų, kurios apverčia visą žmogaus gyvenimą aukštyn kojomis. Viena tokių "Mes laukiamės", po kurios, dar laukiantis pirmagimio Jokūbo, pasipylęs nesuskaičiuojamas kiekis pasikeitimų, į Eglės šeimos gyvenimą atnešė ir tokią laidą jauniems tėvams kaip „Mamyčių klubas“.

Kartu su gimusiu sūnumi į Eglės gyvenimą atėjo ir idėja apie sveikesnį gyvenimo būdą, kurios dėka lengvai pasikoregavo kasdienis meniu, atsirado judėjimo poreikis, na ir, žinoma, susidomėjimas būtiniausiais dienos skysčiais.

"Pradėjau sportuoti, sveikiau maitintis ir buvo pasakyta, kad reikia gerti apie du litrus vandens. Pradžioje nesinorėjo to vandens, bet po truputį pripratau. Išeidavome su mažyliu vežimėlyje pasivaikščioti, nueidavau neretai apie 10 kilometrų, todėl gerti tikrai norėdavosi", - pasakojo mama.

Kai Eglė ėmė lauktis antrą kartą, jai vėl iškilo klausimas - kiek ir ko per dieną reikia išgerti?

Anot akušerės, "Gandro lizdo" įkūrėjos Ievos Girdvainienės, gerti tikrai nereikia už du, tiesiog atsiranda didesnis skysčių poreikis: "Vystantis vaisiaus kraujotakos sistemai, moteriai savaime atsiranda poreikis gerti daugiau skysčių".

20160418105854-23039.jpg

Kaip žinoti, ar išgeriama pakankamai skysčių?

Sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė nėščiajai patarė stebėti savo šlapimo spalvą. "Ji turėtų būtų švelniai gelsva. Ir jei ji yra tamsiai geltona, tai jau yra signalas, kad skysčių trūksta. Tuomet blogėja medžiagų apykaita - ir vaikeliui, ir mamai blogiau, nes viskas organizme sutirštėja", - pasakojo V.Kurpienė.

Neretai būsimos mamos stengiasi šį padidėjusį skysčių poreikį ignoruoti, mat vis dažniau yra prispaustos bėgioti į tualetą. Tačiau akušerė I.Girdvainienė patikino, jog dažnas nėštutės bėgiojimas į tualetą nesusijęs su dideliu skysčių vartojimu, nes šlapimo pūslė mechaniškai yra spaudžiama mažajame dubenje ir, net nedaug vartojant skysčių, norisi šlapintis dažniau.

3 taisyklės

Vis tik egzistuoja kelios taisyklės, susijusios su būtinais dienos skysčiais, kurias reiktų žinoti būtent besilaukiančiai moteriai.

Pirmoji - pagrindinis dienos gėrimas turi būti vanduo.

Anot akušerės Ievos, nėštukė turėtų gerti negazuotą vandenį. "Jis gali būti su įvairias skoniais - citrinos griežinėliu ar mėtos lapeliu. Bet tai turėtų būti vanduo, o ne žalia arbata ar kava, kas kaupia skysčius moters organizme".

Antroji – jei jums pradėjo tinti rankos ar kojos, tai greičiausiai nesusiję su išgeriamo vandens kiekiu.

"Tai pavojinga nėščiajai būklė, kai sutrinka moters kraujotakos sistema ir tai gali būti susiję su padidėjusiu arteriniu kraujo spaudimu. Tai ženklas, kad gali pradėti kauptis skysčiai. Reiktų atkreipti dėmesį, ką geriate. Skysčiai yra ir sriuba, vaisiai ar saldūs gėrimai. Bet atminkite, kad gliukozės irgi nereikia per daug", - patarė akušerė I.Girdvainienė.

Trečioji taisyklė paremta dažniausia besilaukiančių moterų klaida. Išgeriamo vandens kiekį laukimosi periodu reiktų ne sumažinti, o padidinti.

20160315150043-85588.jpg