Ką jaučia kūdikis mamos pilvelyje?

Ką jaučia kūdikis mamos pilvelyje?

11. Nov 2011, 08:00

 

Net ir nematydami vaikelio būsimi tėvai gali su juo užmegzti ypatingą ryšį. Atminkite, kad mažylis visuomet su jumis ir kaskart ko nors mokosi.

 

Mamytės pilvelyje kūdikis – tai ne kažkas abstraktaus. Tai mažas Žmogutis, kuris geba jausti ir girdėti, kas vyksta aplinkui.

 

Kaip veikia kūdikį mamos išgyvenimai?

 

Visu devynis mėnesius vaikutis tiesiogine to žodžio prasme susijęs su mama. Todėl turėkite galvoje, kad jis jaučia tai, ką jaučiate jūs. Ultrasonografijos pagalba mokslininkai nustatė, kad kūdikis mamos pilvelyje reaguoja į visas mamos emocijas – tiek negatyvias, tiek pozityvias.

 

Jau 28-ąją nėštumo savaitę galima stebėti mažylio mimikas. Specialaus ultragarso pagalba galima pamatyti, kaip kūdikis suraukia kaktytę arba kaip „šypsosi“.

 

Tad stenkitės kuo mažiau stresuoti ir išgyventi neigiamas emocijas. Žinoma, galite pykti ar kartais pašūkauti, tačiau ilgalaikiai mamos stresai gali atsiliepti tolimesniam kūdikio vystymuisi.

 

Pilvelyje kūdikis gyvena dabartimi, ten nėra nei praeities, nei atminties. Kai tik mamos nuotaika pagerėja, mažylis irgi pasijunta geriau.

 

Jaučiame jau nuo 50-tos dienos

 

Pirmąją reakciją į prisilietimą prie odos mažylis parodo 50-ąją dieną pilvelyje. Pradedant nuo septintos nėštumo savaitės, jis jaučia, kaip jį supa vaisiaus vandenys, jaučia mamos vidinių organų darbą ir lėtai juda mamos pulso rimtu. Pirmus pojūčius vaisius junta burnos ertme.

 

12 savaitę mažylis jau turi mini rankytes, o kiekvieno pirštuko užuomazga apgaubta jautriomis ląstelėmis. Gali būti, kad jau nuo aštuntos savaitės kūdikis gali justi skausmą.

 

Nuo 17-tos savaitės jautriomis tampa visos odos ląstelės, taip pat išsivysto pusiausvyros pojūtis. Vaikutis jaučia, kai mama pakeičia kūno padėtį – guli, sėdi arba stovi.

 

Judame, žagsime, žiovaujame – nuo 8-tos savaitės

 

Likus trims mėnesiams iki to, kada mama pradeda jausti vaiko judesiukus, jis jau juda. Motorikos vystymasis prasideda jau aštuntą nėštumo savaitę.

 

Iš pradžių mažylis tik vos kruta, bet jau 9-tą nėštumo savaitę nugaros smegenys išsivysto tiek, kad jau gali koordinuoti pirmus galvos ir sąnarių judesius. Nuo šio momento mažylis gali imti žagsėti.

 

Po 14 dienų mažasis pilvelio gyventojas atlieka pirmuosius kvėpavimo judesius ir pirmąkart žiovauja.

 

Girdime, klausomės – jau nuo 18-tos savaitės

 

Daugelis nėščiųjų anksčiau ar vėliau pajunta, kad esant dideliam garsui, kūdikis aprimsta, susigūžia ir nutyla. Tarp 18-tos ir 25-tos nėštumo savaičių vystosi jo klausa.

 

Keturių-penkių mėnesių mažyliai jau turi išvystytą muzikinę klausą – jiems gali patikti Vivaldi ar Mocartas ir nepatikti, pavyzdžiui, Bethoveno, Bramso kūriniai arba sunkus rokas.

 

Likus keturioms savaitėms iki gimimo vaikas be problemų skiria mamos balsą – kai girdi jį, jo pulsas sulėtėja. Kūdikio klausą pasieka prislopinti garsai iš kol kas jam dar nepažįstamo pasaulio.

 

Matome, ragaujame, uostome – nuo 20-tos savaitės

 

Skonio pajutimai vystosi šeštame nėštumo mėnesyje. Vaisiaus vandenys – tai tarsi sriuba, kurią sudaro įvairūs aromatai ir skoniai, kurie dienos metu keičiasi. Kūdikis gali atsiminti šiuos pokyčius ir gimęs.

 

Nėštumo metu moteris gali daryti įtaką savo būsimo kūdikio skonio pajutimui ateityje. Pvz., jei nėštutė labai mėgo česnaką ir daug jo valgė, gali tikėtis, kad ir vaikas tai labai mėgs.

 

Paskutiniu nėštumo laikotarpiu mažas žmogutis per dieną išgeria beveik pusę litro vaisiaus vandenų, kuriuos po to išsisioja – tai matyti echoskopijos metu.

 

Mokslininkai mano, kad nuo 28-tos nėštumo savaitės mažyliais gali uostyti, bet negali atskirti kvapo nuo skonio. Po gimdymo kvapas turi didelę reikšmę, kad kūdikis galėtų atrasti mamos krūtį pagal pieno kvapą.

 

16-ąją savaitę mažylis atmerkia akis, tačiau iki šiol neaišku, kaip gerai jis gali matyti iki gimimo. Jeigu prie mamos pilvuko pridėtume mažytį įjungtą žibintuvėlį, mažylis į tai sureaguotų, tai reiškia, kad jis sugeba atskirti šviesą nuo tamsos.

 

Nuo 20-28 nėštumo savaičių kūdikis gali miegoti. Šiame etape jis gali jausti tą patį, ką ir naujagimis: jis reaguoja į prisilietimus, garsus, šviesą, kvapus ir t.t.

 

Vaikutis mamytės pilvelyje – pilnavertis šeimos narys

 

Jau pilvelyje kūdikis tampa pilnaverčiu šeimos nariu, kuriam reikia mamos ir tėčio šailumos bei meilės.

 

Priimk kūdikį kaip asmenybę ir kartu su jo tėčiu stenkitės užmezgti kontaktą su nauju šeimos nariu jau nėštumo metu!

 

Mamyčių klubas

11. Nov 2011, 23:09

jetau kaip idomiaia papasakoti,net susigraudinau 😀