Išrinkta naujagimiui 2011 metais draugiškiausia ligoninė

Išrinkta naujagimiui 2011 metais draugiškiausia ligoninė

29. Dec 2011, 07:00

Prieraišiosios tėvystės centro, kurio tikslai yra kurti saugų prieraišumą skatinančią aplinką ir prieraišumu grįstus tėvų bei vaikų santykius, iniciatyva jau antrus metus renkama naujagimiui draugiškiausia ligoninė.


2010 metais mamų iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje buvo renkama naujagimiui draugiškiausia ligoninė. Ligoninės rinkimo kriterijais buvo pasirinkta Pasaulio sveikatos organizacijos programa "10 žingsnelių sėkmingo žindymo link", pateikianti 10 reikalavimų, kurių turi laikytis ligoninė, norinti gauti Naujagimiui palankios ligoninės (NPL) statusą. Kad gautų šį statusą, ligoninė taip pat turi laikytis Motinos pieno pakaitalų rinkodaros kodekso.

 

Šiemet mamos vėl buvo pakviestos rinkti ligoninę, kurioje su naujagimiu elgiamasi draugiškiausiai. 2011 metais gimdžiusios mamos balsus atidavė Kauno medicinos universiteto klinikoms. 2010 metais naujagimiui draugiškiausi, mamų nuomone, buvo Kauno krikščioniškieji gimdymo namai.

 

216 mamų, gimdžiusių įvairiose Lietuvos ligoninėse, atsakė į apklausos klausimus apie savo patirtį ir personalo elgesį ligoninėje gimdymo metu ir iš karto po jo. 113 mamų gimdė ligoninėse, neturinčiose NPL statuso, 103 mamos gimdė NPL statusą turinčiose ligoninėse. Lietuvoje šiuo metu yra 8 Naujagimiui palankios ligoninės.

 

Vertindamos personalo požiūrį į žindymą ir joms teikiamą pagalbą, 72 proc. mamų, gimdžiusių NPL ligoninėse, įvertino personalą kaip besistengiantį padėti sėkmingai žindyti. Paprastose ligoninėse taip personalą apibūdino 56 proc. mamų.

 

Vienas iš NPL kriterijų reikalauja, kad naujagimis, kuriam nereikia skubios medikų intervencijos, turi būti nedelsiant po gimimo guldomas mamai ant krūtinės ir paliekamas čia gulėti bent 1 valandą ar iki tol, kol pirmą kartą pažįs. Ši pirmojo mamos ir kūdikio susitikimo patirtis yra labai svarbi sėkmingai žindymo pradžiai ir tolesniam žindymui. NPL ligoninėse gimdžiusios motinos tvirtino, kad 88 proc. atvejų kūdikiai buvo padėti joms ant krūtinių, o iš paprastose ligoninėse gimdžiusių tai patvirtino 73 proc. motinų. Atitinkamai 24 valandas per parą su kūdikiu galėjo būti 84 proc. NPL ir 75 proc. paprastose ligoninėse gimdžiusių moterų.

 

Apklausa buvo atlikta VšĮ Prieraišiosios tėvystės centro, kurios tikslai yra kurti saugų prieraišumą skatinančią aplinką ir prieraišumu grįstus tėvų bei vaikų santykius, iniciatyva. Prieraišiosios tėvystės centre vyksta žindymo, vaikų priežiūros ir auklėjimo kursai, Tarptautinės pieno lygos (La Leche League International) žindančių mamų susitikimai, teikiamos telefoninės konsultacijos.

Šaltinis: www.prieraisiojitevyste.lt

30. Dec 2011, 19:27

kas gali but mano maziui 2men.labai verkia kiekviena d ir buna kad labai ilgai ir ne visada eina nuramint
ar gali taip ilgai daznai skaudet pilvuka labai spiriojas kojytem kaip paimu taip muistos duodu vaistukus

29. Dec 2011, 22:58

neprisikalbesiu. smagu kad rupiniesi.

29. Dec 2011, 19:07

Man patikimi pasirode Kaune,Mazylio gimdymo namai,rupinosi super ir jauku😀

29. Dec 2011, 16:30

klinikos butu paskutine vieta i kuria vaziuociau gimdyti 😀