Ir vėl persileidimas...

Ir vėl persileidimas...

29. Jun 2012, 07:00

Ilgai planavote, svajojote, laukėte... Tačiau pasidžiaugti taip ir nespėjote, nes vos užsimezgus vaikelio gyvybei įvyko persileidimas...

 

Konsultuoja medicinos mokslų daktarė, medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė:

 

Kas ta yra persileidimas? Ar tai yra tas pats, kas nesivystantis nėštumas, kuris diagnozuojamas, pavyzdžiui, atliekant ultragarsą ir nustačius, kad nebeplaka vaisiaus širdutė?

 

Persileidimas - tai savaiminis nėštumo nutrūkimas iki 22 nėštumo savaitės. Galima sakyti, kad nesivystantis nėštumas yra taip pat persileidimas, tačiau jis prasideda ne ūmiai, o tik vėliau, jau žuvus vaisiui gimdoje.

 

Kokiu nėštumo periodu dažniausiai įvyksta persileidimas?


Pirmojo nėštumo  trimestro persileidimai yra vadinami ankstyvaisiais ir įvyksta iki 14 nėštumo savaitės. Jie pasitaiko gerokai dažniau, negu antrojo nėštumo trimestro persileidimai nuo 14 iki 21 nėštumo savaitės (imtinai).

 

Ar yra ryšys tarp moters amžiaus ir persileidimo?

 

Kuo moters amžius yra vyresnis, tuo persileidimo tikimybė yra didesnė.  Yra nustatyta, kad vieną kartą persileidžia 15-20 procentų visų gimdžiusių moterų, du kartus - apie 3 procentus, o tris ir daugiau kartų - apie 1 procentą.

 

Dažniausios persileidimų priežastys yra šios:

 

- chromosomų anomalijos

- imuninės sistemos sutrikimai

- įgimta trombofilija

-endokrininė patologija

- gimdos anatominės anomalijos

-infekcija

 

Ar artėjantį persileidimą išduoda kažkokie ženklai? O gal jis užklumpa netikėtai?


Taip, kartais gali būti gresiančio persileidimo požymiai, t.y. mėnesinių pobūdžio skausmas, rusvos arba kraujingos išskyros. Esant nesivystančiam nėštumui pradžioje jokių požymių gali ir nebūti. Retais atvejais, persileidimas gali prasidėti ūmiai, t.y. atsiranda stiprus skausmas ir gausus kraujavimas.

 

Ar galima sustabdyti beprasidedantį persileidimą?


Sustabdyti galima tuo atveju, jei žinoma tiksli  gresiančio persileidimo priežastis ir moteris kreipiasi laiku pagalbos į medikus. Kadangi chromosominės anomalijos lemia maždaug pusę ankstyvųjų ir trečdalį velyvųjų persileidimų, tai ir gydymas  retai skiriamas iki 14 nėštumo savaitės.

 

Ar įvykus persileidimui, po to reikia tirtis sveikatą prieš pastojant antrą kartą? Kokius tyrimus reiktų atlikti?


Dažniausiai po pirmojo persileidimo jokie specifiniai tyrimai yra neskiriami, tačiau esant kartotiniams persileidimams, t.y., 3 persileidimai iš eilės ir daugiau, būtina atlikti išsamius tyrimus, kuriuos paskiria gydytojas ginekologas.

 

Po kiek laiko praėjus po persileidimo galima pastoti vėl?


Teoriškai rekomenduojama pastoti ne anksčiau kaip po trečių mėnesinių, tačiau pasitaiko išimčių. Moterims, norinčioms išvengti galimo persileidimo, galėčiau patarti štai ką:

 

-Išsitirti ginekologiškai prieš planuojant nėštumą.

-Taip pat išsitirti dėl galimų lėtinių bei gretutinių ligų bei išvengti jų paūmėjimo nėštumo metu.

- Laikytis darbo ir poilsio režimo.

-Laiku atvykti nėštumo įskaitai ir laikytis visų gydytojų rekomendacijų.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

 

Ar Jūs esate patyrę persileidimą? Po kiek laiko pastojote vėl?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laurora laurora 29. Jun 2012, 13:20

patyrius 2 ankstyvuosius nesivystancius ☹ nuo pirmojo pastojimo apie 2 metus praejo. o nuo 2 pastojimo pastojau po geru metu ir sekmingai isnesiojau. kaip sakoma, trecias kartas nemelavo 😍

29. Jun 2012, 10:17

Taip, esu patyrusi nesivystantį nėštumą, kuris nesivystė nuo 7-8 sav., o valymas buvo atlikas tik 13 sav. Buvo įtarimas, kad kažkas ne taip, nes dingo visi nėštumo požymiai per pora sav., tačiau negalvojau, kad man gali taip būti. Vėliau pastojau po 2,5 m., nes sergu endometrioze 3 st., o šiaip gal būčiau pastojusi ir greičiau.