Gydytojau, ar jau gimdau?

Gydytojau, ar jau gimdau?

25. Jan 2013, 08:00

 

Kaip suprasti, kad susitikimo su mažyliu diena artėja? Žinoma, kuo arčiau X valanda, tuo stipresnis noras susitikti su stebuklu, tačiau kaip rodo patirtis, esant pirmam nėštumui ne visada gimdoma pagal nustatytą terminą.

 

Vienu iš artėjančio gimdymo „pranašų“ lakomas nusileidęs pilvukas, galvojama, kad tokiu būdu mažylis jau nusileido ir ruošiasi ateiti į pasaulį. Tačiau tai labai individualu. Kai kurioms iš tiesų po kelių dienų prasideda sąrėmiai ir artėja gimdymas, kitos gi dar kelias savaites gali vaikščioti su nusiledusiu pilvuku.

 

Štai keletas pagrindinių simptomų, liudijančių, kad gimdymas visai netoli.

 

Pasišalina gleivių kamštis

 

Gleivių kamštis - tai gleivių su kraujo priemaišomis išskyros, kurios gali pasišalinti ir likus vienai dienai iki gimdymo, ir net savaitei. Jo pasišalinimas - tai ženklas, kad moters kūnas ruošiasi būsimajam didžiajam įvykiui, gimdos kaklelis sutrumpėja ir suminkštėja.

 

Jeigu nėra reguliarių sąrėmių, nenutekėjo vaisiaus vandenys, o tik vienintelis požymis - gleivių kamščio pasišalinimas, važiuoti į gimdyklą nereikia. Jeigu jums labai neramu, galite paskambinti pasitarti su jūsų nėštumą prižiūrinčia ginekologe.

 

Vaisiaus vandenų nutekėjimas

 

Kiekvienai moteriai nutekantis vaisiaus vandenų kiekis yra individualus. Gali būti, kad vaisiaus vandenys nutekės maža srovele, gali būti, kad pasišalins iš karto didelis kiekis, tarkim, 200 ml.

 

Nutekėję vaisiaus vandenys yra ženklas, kad per artimiausias 24 valandas prasidės gimdymas. Anksčiau buvo manoma, kad bevandenis periodas mamai ir vaikui turi tęstis ne ilgiau kaip 12 valandų, dabar įrodytas, kad iki 24 valandų.

 

Kalbant apie vaisiaus vandenų nutekėjimą, labai svarbus rodiklis yra ne jų kiekis, o spalva. Skaidrus ir bespalvis skystis reiškia, kad viskas yra gerai, tuo tarpu neskaidrūs, žalios spalvos vandenys gali signalizuoti apie galima deguonies trūkumą vaikučiui ir delsti namuose nebegalima.

 

Sąrėmiai

 

Viso nėštumo metu jaučiami silpni gimdo susitraukimai (pilvas įsitempia, tampa kietas). Paskutinėmis savaitėmis jie dažnėja ir tampa intensyvesni. Atskirti „melagingus“ sąrėmius paprasta – jie nėra reguliarūs ir nesukelia skausmo.

 

Tikrų sąrėmių skausmas visoms skirtingas: kai kurioms jis jaučiamas juosmens srityje, kitoms – klubuose, kai kurios moterys skausmą jaučia pilvo apačioje, lyg tempimą. Galite atidžiai sekti sąrėmių dinamiką: stebėkite sąrėmių pasikartojimą ir jų trukmę iki kito sąrėmio. Kai intervalas bus 3-5 minutės, galima rengtis į gimdymo namus.

 

Kokį pirmą simptomą pajutote jūs, artėjant gimdymui?

25. Jan 2013, 18:53

Su dukriuku pirma saremiai prasidejo,o tik vezant i operacine nubego vandenys. Tikiuosi si kart pirma nubegs vandenys 😀

25. Jan 2013, 16:25

su abejais nestumais vandenys nubego

25. Jan 2013, 14:30

su pirmu- nubėgo vandenys, su antra - sąrėmiai

25. Jan 2013, 11:58

Man prasidėjo iškart sąrėmiai,o ligoninėj nuleido vandenis.