Gyd. Šemeta: "Viena svarbiausių sėkmingo gimdymo prielaidų – moters ramybė"

Gyd. Šemeta: "Viena svarbiausių sėkmingo gimdymo prielaidų – moters ramybė"

26. Sep 2011, 08:00


Natūralus gimdymas – tai ne skatinamųjų ir skausmą malšinančių medikamentų atsisakymas. Tai kokybiškai kitas požiūris į vaiko gimimo procesą. Tad koks šis požiūris?

 

Natūralus gimdymas I dalis

Natūralus gimdymas. II dalis


Sąmoningas dalyvavimas gimdymo procese


Jums reikėtų prisiminti, kad mažylio sveikata didele dalimi priklauso nuo jūsų aktyvaus dalyvavimo gimdyme, pastangų padėti jam ateiti į pasaulį. Daugelio komplikacijų gimdymo metu galima išvengti, esant teisingam jūsų elgesiui, ramiam ir atsakingam požiūriui į vykstantį procesą.

 

Mokėjimas gimdyti


Kadangi natūralaus gimdymo tradicijos šiais laikais beveik prarastos, šiuolaikinei moteriai reikia išmokti „gimdymo meno“. Į pasirengimą gimdymui   įeina ne tik smulki informacija apie gimdymo eigą, priežasčių, sukeliančių skausmą, pašalinimą, bet ir konkretūs metodai, leidžiantys moteriai elgtis tuo metu maksimaliai natūraliai ir atsipalaidavusiai, išmanyti specialius judesius ir padėtis, kvėpavimo techniką, esant sąrėmiams ir stangoms, natūralius diskomfortą mažinančius metodus. Pats vertingiausias gebėjimas – tai galimybė jausti savo mažylį, suprasti jo išgyvenimus, aktyviai jam padėti ateiti į pasaulį.

 

Gimdymo metu didelės reikšmės turi moters padėtis. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kiekviena moteris turi pati nuspręsti, kokioje padėtyje jai gimdyti. Sėkmingai pasirinkta padėtis kur kas sumažina skausmo pojūčius, pagreitina gimdymą. 

 

Gimdymo metu svarbu, kad moteris galėtų laisvai judėti. Dauguma moterų  mėgsta sąrėmių metu vaikščioti, tupėti ar stovėti, atsirėmusios į lovą, palangę, stalą. Labai gerai padeda dubens sukimas, lyg šokant. Toks „šokis“ skatina tarpvietės raumenų atsipalaidavimą, pašalina nemalonius pojūčius, padeda gimdos kakleliui greičiau atsiverti.

 

Vaikui būtina užimti maksimaliai patogią padėtį gimdoje tam, kad sėkmingai praeitų pro gimdymo takus. Pasirinkdama vertikalias padėtis, dažnai jas keisdama, moteris padeda mažyliui. Tuo metu ji privalo sugebėti visiškai pasitikėti savo kūnu, jausti ir suprasti jo signalus, paklusti vykstančių pakitimų ritmui. Dėl to sumažėja gimdymo traumų ir tarpvietės plyšimų tikimybė.

 

Psichologinis komfortas nėštumo ir gimdymo metu

 

Viena iš svarbiausių sėkmingo gimdymo prielaidų – moters ramybė. Artimo žmogaus buvimas, jo rūpestis ir parama padeda moteriai sėkmingai praeiti visus gimdymo išbandymus. Labai svarbu, kad vaiko gimimas būtų tikras šeimyninis įvykis, kuriame dalyvautų ne tik mama ir tėtis, bet ir vyresnieji vaikai, kiti artimi žmonės, jeigu to pageidauja pati moteris. Gimdymas sujungia žmones, skatina susidaryti gilią tarpusavio atmosferą šeimoje.

 

Emocinis pakilimas, laimės išgyvenimas

 

Įdomus faktas: kuo natūraliau vyksta gimdymas, tuo mažiau varginantys atrodo moteriai gimdymo pojūčiai. Natūralus gimdymo hormoninis mechanizmas  esančius pojūčius paverčia laimės išgyvenimu, emociniu pakilimu, kurie formuojasi vaiko gimimo metu. Tokie ryškūs emociniai išgyvenimai tiesiog pripildo moterį energijos, noro bendrauti su savo mažyliu.

 

Fizinis ir dvasinis kontaktas su naujagimiu

 

Natūralaus gimdymo metu mama ir mažylis susiję vienodais išgyvenimais. Jeigu naudojami nuskausminamieji vaistai, jų kontaktas sutrinka, moteris nesupranta, kas vyksta su ja, nejaučia vaiko, negali jam padėti. Tokia situacija, iš  vienos pusės, gali padaryti mažyliui fizinę traumą, o iš kitos pusės, sukelia jam vienatvės pojūtį, pagal stiprumą  palyginamą su Visatos katastrofa. Mama įkūnija naujagimiui ištisą pasaulį, kuris staiga nustoja jį mylėti ir suprasti.

 

Jeigu gimdymas vyko natūraliai, mamai atsiranda nenugalimas noras pabendrauti su mažyliu. Labai svarbu, kad tuo metu niekas jiems netrukdytų. Vaikas guli ant mamos krūtinės, klausydamas jos kvėpavimo, širdies plakimo, jausdamas jos odą, įkvėpdamas jos kvapą. Tai gilaus tarpusavio ryšio metas. Šios pirmos bendravimo minutės vyksta pirmą kartą  pridedant vaiką prie krūties. Vaikas gauna ne tik vertingiausius priešpienio lašus, būtinus jo fizinei sveikatai, bet ir visą motiniško švelnumo ir meilės jėgą, kuri stiprina jo psichiką.

 

Daugiau - kituose straipsniuose.

 


Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262

Mob. 8 687 64757

26. Sep 2011, 09:49

Kai lauksiuosi antro mažylio, sakiau aplankysiu Šemetos kursus, labai sudomino visi straipsniai 👍 🌷

26. Sep 2011, 08:46

👍