Gyd.Šemeta: "Venkite garsios kalbos, ypač santykių aiškinimosi šeimoje bei konfliktų"

Gyd.Šemeta: "Venkite garsios kalbos, ypač santykių aiškinimosi šeimoje bei konfliktų"

15. Nov 2011, 00:00

 

Šiandien pakalbėsime apie streso priežastis nėštumo metu, turinčios didžiausios reikšmės vaiko nervų sistemos sutrikimams.


1. Padidintas polinkis emociniams sutrikimams ir nerimui.

 

2.  Anksti pasireiškiantys nervų sistemos sutrikimai. Dažniausiai organizmo sutrikimai vaikams pasireiškia, kai moteris patiria išgąstį nėštumo metu.  Tai padidintas nuovargis, perkrovos moksle bei darbe, dažna vidinio nepasitenkinimo būsena. Berniukams yra didesnė šių sutrikimų atsiradimo tikimybė nei mergaitėms. Berniukai, esantys įsčiose, į motinos stresus daugiau reaguoja vidaus organų susirgimais. Mergaitėms motinos stresas nėštumo metu daugiau pasireiškia emocinės sferos sutrikimais.

 

3.  Motinos vidinis nepasitenkinimas nėštumo metu, jaudulys prieš gimdymą, padidintas nuovargis ir dirglumas, pergyvenimas dėl santykių su vyru, nesant pasitikėjimo santuokos tvirtumu pas gimusį vaiką sukelia miego sutrikimus. Nešiojant mergaites, panaši priklausomybė išreikšta stipriau, negu nešiojant berniukus. Mergaitės įsčiose labiau jautresnės konfliktinėms situacijoms šeimoje. Kai motinos nėštumo metu pergyvena dėl santykių su vyru, gimusios mergaitės visad reikalauja tėvų buvimo joms užmiegant arba prašosi miegoti kartu.

 

4.  Pastebėtas padidėjęs vaiko smegenų jautrumo ryšys su sekančiais moterų emocinio streso faktoriais nėštumo metu. Tai bendra bloga savijauta, stiprus išgąstis ir baimė prieš gimdymą. Ypač dėl dviejų paskutinių priežasčių gali prieš laiką atsidalinti placenta arba nutekėti vaisiaus vandenys, įvykti priešlaikinis gimdymas.

 

5. Jeigu yra bendras moters silpnumas, organizmo atsparumo sumažėjimas, jo apsauginių jėgų silpnumas, gimęs vaikas dažniau sirgs ūmiais kvėpavimo sistemos susirgimais, ausų, anginos, gerklės, skrandžio, žarnyno uždegimais, astmatiniu bronchitu.

 

Nėštumo pradžios negalavimams tam tikros reikšmės turi pergyvenimai dėl blogų santykių su savo tėvais, esant jų neigiamam požiūriui į nėštumą.

 

Be motinos streso, vaisius pasižymi dideliu jautrumu išorinės aplinkos garsams. Todėl reiktų vengti garsios kalbos, ypač santykių aiškinimosi šeimoje bei konfliktų. Būsimas vaikas neišvengiamai dalyvauja šiuose konfliktuose, išreikšdamas nerimą (intensyvūs ir dažni judesiai). Pas tokius vaikus pastebėti dažnesni virkštelės apsisukimai apie kakliuką.

 

Palaipsniui nėštumas eina į pabaigą ir vis greičiau artėja gimdymas. Gimdymo baimės pašalinimui didžiausios reikšmės turi žinios apie tai, kaip jis vyksta, kaip reikės elgtis. Labai vertinga prieš tai pamatyti videofilmų apie įvairius gimdymus. Visa tai suteikia gimdančiai porai pasitikėjimo savo jėgomis, išnyksta baimė dėl nežinomybės. Suprantama, jog visa tai galima pasiekti tik lankant profesionalias nėščių mokyklas.

 

Laukite tęsinio...

 

Ankstesni gyd.R.Šemetos straipsniai šia tema:


Nėščiosios neigiamų emocijų poveikis vaiko sveikatai I dalis

Gyd. Šemeta: kiekvienas vaikas įsčiose savaip reaguoja į stresą

Gyd. Šemeta: stiprus stresas pirmajame nėštumo trimestre dažnai baigiasi persileidimu

Gyd.Šemeta:svarbią reikšmę neišnešiojimui turi psichologiniai veiksniai

 

 

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; mob. 8 687 64757