Gyd. Šemeta: "Sėkmingiausias gimdymas tada, kada jis mažiausiai kontroliuojamas sąmonės"

Gyd. Šemeta: "Sėkmingiausias gimdymas tada, kada jis mažiausiai kontroliuojamas sąmonės"

13. Mar 2012, 08:00

Apie pirmąjį gimdymo periodą ir kaip taisyklingai kvėpuoti, rašėme praeitame straipsnyje: Pirmasis gimdymo periodas: kaip taisyklingai kvėpuoti

 

Šiandien Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris ginekologas Romualdas Šemeta papasakos apie moters elgesį gimdymo metu ir hormonus, išsiskiriančius gimdymo metu bei padedančius slopinti skausmą.

 

Moters elgesys gimdymo metu

 

Visi tyrinėtojai, nagrinėjantys moters elgesį gimdymo metu, pažymi jo ypatumus. Gimdymo metu moteris lyg pasineria į save, išgyvena pakitimus sąmonės būsenoje. Beveik visų gimdyvių veido išraiška „svajinga“, jos užmiršta savo socialinę padėtį, gali prarasti savikontrolę.

 

Nuo jų nepabėga nė mažiausia personalo elgesio smulkmena ir jos linkusios savaip interpretuoti tai, ką mato ir girdi. Jos analizuoja ne tik tai, kas vyksta jų organizme, bet jautriai reaguoja ir į tai, ką kalba ir kaip elgiasi jas supantys žmonės, kokia gimdykloje atmosfera. Ypač moteris dirgina triukšmas, dažnas vaikščiojimas, atidaromos ir uždaromos durys, ryški šviesa, garsi kalba, kalbos tonas.

 

Dauguma moterų įvairiais gimdymo etapais skleidžia charakteringus dejavimus ir šūksnius. Gimdyvės, nežiūrint skausmo ir įvairių nemalonių pojūčių, dažniausiai neatrodo bejėgės ar sutrikusios. Atvirkščiai, jos veikia neskubotai, ieško patogios padėties, daugelį veiksmų atlieka intuityviai.

 

Be to, šie elgesio ypatumai gimdymo metu charakteringi visoms moterims ir nepriklauso nuo jų  kultūrinio lygio ir visuomeninės padėties. Yra paskelbti labai įdomūs tyrimai apie moterų patirtą ypatingą sąmonės būseną gimdymo metu. Dauguma moterų nurodo minčių kontaktą su vaiku.

 

Intuityvus, arba nesąmoningas moters elgesys gimdymo metu turi didžiulės reikšmės sėkmingam gimdymui. Paklusdama savo instinktams, moteris elgiasi racionaliausiai. Dėl to ji gimdo greičiau ir lengviau. Gebėjimas užsimiršti ir elgtis intuityviai – tai geriausios sąlygos sėkmingam gimdymui.

 

Sėkmingiausias gimdymas vyksta tada, kada jis mažiausiai kontroliuojamas sąmonės. Be to, moters instinktyvus elgesys gimdymo metu leidžia visiškai atsiskleisti jos motinystės intuicijai ir sudaro palankias sąlygas vėlesniam maitinimui krūtimi.

 

Gimdymo pagalbos menas – tai gebėjimas suteikti galimybę elgtis visiškai laisvai. Toks elgesys padeda įsijungti nesąmoningoms gimdymo savireguliacijos sistemoms.

 

Hormonas oksitocinas padeda moteriai greičiau pagimdyti

 

Instinktyvų moters elgesį gimdymo metu skatina ypatingas hormoninis jos organizmo balansas. Tikslią tokio balanso schemą nustatė paveldėjimo programa.

 

Hormonai, reguliuojantys gimdymo procesą, yra daugiafunkciniai. Jie veikia ne tik moters organizmo fiziologinius procesus, bet ir jos emocinę būseną, atmintį ir elgesį. Pavyzdžiui, gimdymo metu smegenyse gaminamas oksitocinas skatina gimdos susitraukimus. Tačiau jis veikia ir atminties mechanizmus, skatina užmarštį. Tokiu būdu oksitocinas gimdymo metu padeda moteriai greičiau pagimdyti, o po to – užmiršti gimdymo skausmus. Be to, oksitocinas turi labai daug įtakos motinos ir vaiko ryšiui

 

Kuo svarbi gimdyvės mityba?

 

Normaliai gimdymo eigai ypač svarbi gimdyvės mityba. Gimdant 10-12 valandų, išeikvojama daug jėgų. Lengvas, daug angliavandenių turintis maistas, sultys, jeigu moteris jų nori, neturėtų būti draudžiami.

 

Svarbu, kad gimdymo metu moters šlapimo pūslė būtų tuščia.

 

Reikia atsipalaiduoti ne tik sąrėmių metu, bet ir pertraukomis tarp jų

 

Palaipsniui intensyvėjant sąrėmiams gimdyvė turėtų išlaikyti visišką ramybę. Jeigu ji pasiruošusi gimdymui, t.y. gerai įsisavinusi bei sėkmingai kvėpavimo pratimus ir pilną atsipalaidavimą, tai atlikti jokių sunkumų. Todėl šis laukimo periodas moteriai nesukelia diskomforto. Nevertėtų pamiršti, kad gimdyvei reikia būti atsipalaidavusiai ne tik sąrėmių metu, bet ir pertraukomis tarp jų.

 

Normaliai, pagal įprastinę gimdymo fiziologiją, iki 4-5 cm gimdos kaklelio atsivėrimo moteris neturi jausti jokio nepatogumo, tik antroje periodo pusėje gali atsirasti nedidelis diskomfortas. (Kaip minėjau, mūsų ruoštos moterys, įvaldžiusios relaksaciją, dažnai diskomforto nejaučia iki 7-8 cm). Nuo šio momento keičiasi moters emocinė būsena, atsiranda naujų pojūčių, kuriuos būtina jai paaiškinti.

 

Šis etapas sunkus ne dėl didėjančio fizinio skausmo. Būtent šiuo metu, jei moteris nesugeba atsipalaiduoti, padidėja stresas. Tai pirma emocinė reakcija gimdymo metu.

 

Kai kurios moterys, sunkiai įveikusios šį etapą, dar ilgą laiką yra įsitempusios, negali atsipalaiduoti ir taip apsunkina tolesnę gimdymo eigą. Geriausia pagalba tuo metu – padrąsinantis žodis ir situacijos paaiškinimas. Padedant personalui ir vyrui, jos ramus ir pasitikintis požiūris į gimdymą gali būti atstatytas.

 

1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757