Gyd. Šemeta: "Kūdikis jautriai jaučia ir mamos būseną, ir jos požiūrį į nėštumą"

Gyd. Šemeta: "Kūdikis jautriai jaučia ir mamos būseną, ir jos požiūrį į nėštumą"

24. Nov 2011, 07:00

Šiandien gydytojas, Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas Romualdas Šemeta tęsia pasakojimą apie nėščios moters neigiamų emocijų poveikį kūdikio sveikatai.

 

Ar gimdymas bus laiku - labai svarbu pilnaverčiam vaiko vystymuisi. Prieš laiką gimę vaikai reikalauja ne tik specialių gydymo ir psichologinių priemonių. Daug sudėtingesnės jų auklėjimo sąlygos šeimoje. Įprastinė klaida yra ta, kada tėvų, tiek ir pedagogų požiūris į prieš laiką gimusį vaiką yra toks pat, kaip į vaiką, gimusį laiku. Tai apsunkina jų psichinį vystimąsi, skatina nepageidaujamų charakterio bruožų formavimąsi.

 

Priešlaikinio gimdymo priežasčių daug:

 

-Tai mokslo ar darbo perkrovos,

-bloga savijauta nėštumo metu,

-pergyvenimai dėl artimųjų sveikatos,

-stiprus moters išgąstis nėštumo metu (ypač nešiojant berniukus),

-išreikštas moters nuovargis, miego sutrikimai, padidintas dirglumas,

-pergyvenimai dėl santykių su savo ar vyro tėvais.

 

Gana esminis priešlaikinio gimdymo psichologinis faktorius yra nepageidaujamas nėštumas.

 

Viltį pagimdyti sveiką vaiką turi visos moterys. Viskas priklauso nuo šiuolaikinių žinių apie nėštumą ir gimdymą. Todėl labai svarbu tinkamai pasiruošti tiek nėštumui, tiek ir gimdymui, apsupti vaiką palankia psichologine atmosfera šeimoje.

 

Ypatingai svarbūs pastarųjų metų tyrimai parodė, kad daugelis susirgimų suaugusiame amžiuje atsiranda dėl įsčiose patirto streso poveikio. Tyrimai parodė, kad yra tiesioginė priklausomybė tarp vaisiaus masės gimstant bei išgyvento streso įsčiose ir širdies ligų, padidinto kraujospūdžio bei cukraligės vystymosi rizikos vėlesniame amžiuje.

 

Stebėjimai parodė, jog devyni laukimo mėnesiai, mintys apie vaiką, jo ateitį, motinos susikoncentravimas į mažylį - tai ne tik hormoninis, bet ir emocinis bei informacinis reiškinys, realiai veikiantis vaiko ir motinos tarpusavio santykius. Geros mintys padeda gimti geriems jausmams, negeros - formuoja priešingas reakcijas. Moters minčių sukoncentravimas į vaiką, kai jis tampa svarbiausiu tikslu, labai padeda jai pačiai. Ji tada supranta, kad įvairūs gyvenimo nesklandumai, stresinės situacijos - tai gyvenimo smulkmenos, į kurias neverta kreipti dėmesio.

 

Dauguma nėštumo bei gimdymo komplikacijų turi emocines priežastis ar psichologinius faktorius. Todėl savalaikė psichologinių sutrikimų korekcija nėštumo metu yra gimdymo veiklos anomalijų, neskausmingų sąrėmių profilaktika.


Teoriškai visi vaikai, paveikti stipraus ir ilgo motinos streso, turėtų gimti nesveiki. Tačiau taip nėra. Čia išryškėjo įdomus skirtumas tarp streso rūšių. Ilgos neigiamos emocijos, tiesiogiai nesusijusios su emociniu moters saugumu, tokios, kaip giminaičio liga ir pan., neturi arba turi nežymų poveikį į jos vaiką. Tuo pat metu asmeniniai motinos nemalonumai vaiką pakenkia labai dažnai.

 

Dažniausiai tai būna nemalonumai, susiję su pačiais artimiausiais moteriai žmonėmis. Tyrimai parodė, kad 10 iš 14 moterų, patyrusių tokį stresą nėštumo metu, pagimdė vaikus su fiziniais ar emociniais sutrikimais. Tai labai aiškus pavyzdys, kad šiuos atvejus negalima paaiškinti tik fiziologinėmis priežastimis. Šių stresų poveikį į vaiką galima būtų paaiškinti tik skirtingu jautrumu į juos. Vienu atveju, vaikas galėjo pajausti, jog stresas, motinos pergyventas nors ir yra labai stiprus, jis tiesiogiai nepavojingas nei jai, nei jam pačiam. Kitu atveju, jis pajaučia (ir visiškai teisingai), kad iškilo aiškus pavojus jam ar motinai.

 

Tačiau ar visad būsimai motinai patyrus stiprius asmeninius sukrėtimus vaikas turi gimti nesveikas? Šiuo atveju lemiamą vaidmenį vaidina motinos prieraiša prie savo vaiko. Svarbiausią vaidmenį vaidina jos stipri meilė. Ir kada vaikas jaučia šią meilę, gali sumažėti, o kai kuriais atvejais ir išnykti išorinių faktorių poveikis. Yra žinoma, kad vaikas vystosi veikiamas motinos minčių ir jausmų. Esant teigiamoms motinos emocijoms, jos tampa parama vaikui ir jis gali priešintis toms nelaimėms, kurios ant jo užgriūna.

 

Vaiko neįmanoma apgauti. Jis jautriai jaučia ne tik bendrą motinos būseną, bet ir tai, koks jos požiūris į nėštumą. Tai pademonstravo nauji psichologiniai eksperimentai. Jų išvada - motinos požiūris į vaiką įsčiose yra pats stipriausias faktorius, turintis poveikį tam, koks bus vaikas.

 

Vaikai tų motinų, kurios norėjo ir laukė jų gimimo su džiaugsmu ir nekantrumu, buvo fiziškai ir emocionaliai žymiai stipresni tiek gimdymo metu, tiek ir vėliau, negu vaikai motinų, kurios nelaukė vaiko.

 

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262

Mob. 8 687 64757