Gyd.Šemeta: "Gimdanti moteris neturėtų patirti jokio streso"

Gyd.Šemeta: "Gimdanti moteris neturėtų patirti jokio streso"

06. Oct 2011, 08:00

Tęsiame Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovo, žymaus Lietuvos akušerio-ginekologo Romualdo Šemetos straipsnių ciklą apie švelnų gimdymą.

 

Natūralus gimdymas I dalis. Natūralus gimdymas - kokybiškai kitas požiūris į vaiko gimimo procesą

Natūralus gimdymas II dalis. Viena svarbiausių sėkmingo gimdymo prielaida - moters ramybė

Natūralus gimdymas III dalis. Sąrėmius vadinti skausmu neteisinga

 

Natūralus gimdymas. IV dalis

 

Niekas neabejoja, kad gimdymas yra natūralus fiziologinis procesas, kuris formavosi milijonus metų kartu su gyvybės vystymusi. Gamta padarė viską, kad moteris pagimdytų natūraliai be skausmo. Šiame įspūdingame procese egzistuoja griežti Gamtos dėsniai, kuriuos turime pažinti ir jais vadovautis.

 

Štai čia ir yra mūsų šiuolaikinės akušerijos pagrindinė klaida: nepripažįstame jokių dėsnių, patys sukūrėme būdus, kaip moteris turi gimdyti. Todėl iki šiol manoma, kad gimdymą reikia programuoti. Tol, kol nepakeisime požiūrio į šį natūralų procesą, iš  gimdyklų skambės siaubą keliantys klyksmai.

 

Ypač šiandien, kai vos ne ketvirta-penkta moteris negali pati pagimdyti, ir mažylis į pasaulį ateina po cezario pjūvio operacijos, kai dauguma moterų dėl skausmo priverstos prašyti nuskausminamųjų, kai dažnai neleidžiame moteriai pasirinkti gimdymo padėties  tokios, kuri jai patogi, privalome sustoti ir pamąstyti: ar tai tas teisingas kelias, kuriuo mes einame? Ar gali natūralus fiziologinis organizmo procesas taip vykti?

 

Natūralaus gimdymo filosofija atsirado XX amžiaus pradžioje, stebint moteris, kurios gimdė ramiai, lengvai, be jokių kančių. Aprašomas eilinis gimdymas, nulėmęs akušerijos perversmą. Kai gydytojas pasiūlė jaunai gimdyvei nuskausminamųjų vaistų, ji atsisakė. Po to, kai vaikas gimė, jauna mama tarė: „Tai buvo visiškai neskausminga. Juk neprivalo skaudėti, ar ne taip, daktare?“ Sumišęs gydytojas tik linktelėjo galvą, tačiau jam tuoj pat iškilo neišvengiamas klausimas: o kodėl jai neskaudėjo? Kodėl vis dėl to skauda gimdymo metu?

 

Natūralaus gimdymo fiziologijos analizė nulėmė perversmą akušerijoje. Pasaulyje pradėjo plisti naujas požiūris į gimdymą, vis daugiau ir daugiau atsiranda natūralaus gimdymo šalininkų. Neabejoju, kad natūralus gimdymas –  tai akušerijos ateitis, nes jį kūrė Gamta milijonus metų, kartu su gyvybės Žemėje vystymusi. Ir kuo greičiau mes tai suprasime, tuo greičiau tūkstančiams moterų suteiksime gimdymo džiaugsmą, o ne kančias. 

 

Ir, nežiūrint pokyčių akušerijoje, šiuolaikinė akušerinė praktika, kaip ir anksčiau, dažnai pažeidžia gimdymo, kaip natūralaus proceso, dėsnius.

 

Kokios turėtų būti sėkmingo natūralaus gimdymo sąlygos?

 

Kiekviena moteris nori pagimdyti sveiką mažylį greitai ir lengvai. Gimdymas kartais susijęs su nenumatytomis situacijomis. Todėl reiktų žinoti apie kai kurias aplinkybes, kurios gali sutrikdyti normalią gimdymo eigą. Kokios turėtų būti sėkmingo natūralaus gimdymo sąlygos? Pradėkime nuo aplinkos.

 

Gimdymo aplinka, procedūros neturėtų kelti papildomos įtampos, atvirkščiai – turėtų sumažinti stresą iki minimumo. Tai reiškia, kad gimdyklos aplinka turi priminti namų aplinką, sudaryti malonų ir raminamą spūdį, su harmoningomis spalvomis, įdomiais paveikslais ant sienų. Suprantama,  tuo pačiu metu turi būti visas reikiamas inventorius, tačiau jis neturi dirginti moters. Turėtų būti magnetofonas, atpalaiduojančios muzikos įrašų.

 

Gimdymo metu gimdykloje turėtų būti tylu, apšvietimas – pusiau prietema, nes į ryškią šviesą gimdančios moters organizmas reaguoja neigiamai. Turi būti atsižvelgiama į moters pageidavimus, ypač į jos psichologinę būseną, į gimusio mažylio poreikius.  Ir vis dėlto viena iš svarbiausių sąlygų gimdymo metu turi būti galimybė pabūti vienumoje. Vyras ir žmona turėtų likti vieni tiek, kiek leidžia gimdymo situacija ir tiek, kiek jie patys to nori.

 

Būtų idealu, jeigu moterį, įžengusią į gimdymo namus gimdyti, pasitiktų  pažįstamas žmogus, t.y. tas pats, kuris ją ruošė kursuose. Todėl reiktų pertvarkyti mūsų nėščiųjų moterų priežiūrą. Vienas iš būdų – perduoti ją akušerėms. Viena ir ta pati akušerė galėtų moterį be rizikos veiksnių stebėti nėštumo metu, ją ruošti gimdymui, priimti jos gimstantį mažylį ir dar kai kurį laiką stebėti ją namuose, teikiant reikiamą pagalbą. 

 

Šiuo metu šeima turi galimybę  iš anksto susipažinti su gimdymo įstaiga, pasirinkti gydytoją. Tai labai svarbu. Tokiu atveju ji jaučia didesnį komfortą toje aplinkoje, nepatiria įtampos, kuri atsiranda kontaktuojant su visiškai svetima aplinka ir nepažįstamais žmonėmis.

 


Sąrėmių metu reikėtų kuo mažiau gulėti

 

Gimdanti moteris neturėtų patirti jokio streso. Bet koks moters jaudulys skatina stresinių hormonų gamybą, kurie sutrikdo natūralią gimdymo eigą. Iš kitos pusės, visos priemonės, kurios skatina kūno atpalaidavimą  ir dvasios ramybę, stimuliuoja natūralių nuskausminančių medžiagų endorfinų gamybą, veikiančių stipriau nei morfijus. 

 

Sąrėmių metu reikėtų kuo mažiau gulėti. Labai gerai tinka bet kokia vertikali padėtis, kurią tuo metu moteris pasirenka instinktyviai. Atsipalaiduoti ir pailsėti gerai padeda kėdė-sūpuoklė (kažkodėl mūsų gimdyklose nenaudojama). Vertikali padėtis, lengvas siūbavimas, dubens sukimas ir t.t. Visa tai labai atpalaiduoja. Jeigu moteriai patogu, ji gali vaikščioti. O jeigu nori gulėti, geriau gulėti ant kairio šono, nes tokioje padėtyje pagerėja kraujo apykaita, gimda, ir mažylis geriau aprūpinami deguonimi. 

 

Kaip gimdymo stacionarų alternatyva, daugelyje šalių yra vadinamieji Gimdymo centrai, kurių populiarumas pastaraisiais metais sparčiai didėja. Juose visas personalas vadovaujasi natūralaus gimdymo principais, normalius gimdymus priima tik akušerės, o gydytojas kviečiamas tik esant reikalui. Lietuvoje, deja, kol kas tokių centrų nėra ir tik dalis gydytojų remiasi šia metodika. Tokiu būdu, gimdanti moteris praranda pasirinkimo galimybę. Mes savo sveikatingumo mokykloje detaliai mokomės natūralaus gimdymo meno. Tai  jau praktiniai užsiėmimai.

 


Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262

Mob. 8 687 64757

rainiukas rainiukas 07. Oct 2011, 20:55

jaučiau baisų stresą AK: paguldė ant kieto stalo, pajungė laidelius ir kankinausi tokioj padėty 12h, bijojau pajudėt, kad laidai nenukristų, jokios muzikos nebuvo, tik pikti žvilgsniai, sanitarė įbėga kada nurimstu ir išbėga kada man saremiai prasideda. Jaučiausi kaip elektros kedėj kankinama, toliau nebepasakosiu, nes baisu prisiminti.

06. Oct 2011, 17:04

As ir nemanau, kad gamta moteris nuskriaude, pvz:. dabar mano lelyte pilve spardosi, ir man taip gera... Daug ko vyrai gali mums pavydeti 😀
O apie gimdyma manau taip - tai yra skausmingas fiziologinis reiskinys. Tik vienoms skauda daugiau, kitoms maziau. Labai svarbus vaidmuo tenka musu samonei, nusiteikimui, teigiamoms emocijoms. Ir tai tikrai padeda. Kuo labiau stresuosi, tuo daugiau skaudes.
O jus manote, jog gyvunu pateles gimdo be skausmo? Labai klystate (esu veterinare 😀), arba moterys skurdziose salyse? Jos tiesiog neturi galimybes gauti kvalifikuotos mediku pagalbos, tai ir gimdo ne ligoninese, bet tai nereiskia, jog jos gimdo be skausmo. Kaip tik neseniai ziurejau laida apie tai - pvz:. Afrikoje gimdyviu mirstamumas net iki 300 k didesnis nei issivysciusiose salyse.
Cia mano nuomone, ir as jos niekam nepersu...

Krisliukas Krisliukas 06. Oct 2011, 16:05

o aš manau kad galima gimdyt be skausmo..skaičiau įv. literatūros..kodėl pvz neišsivysčiusiose tautose, moterys beeidamos pakeliui iš laukų paeina į nuošalią vietą, atsitupia ir labai greit pagimdo vaikelį.. suvynioja jį į sijoną ir eina toliau 😉 nes joms turbūt niekas nuo gimimo nekala į galvą kad tai yra be galo skausminga.. o kaip gyvūnai gimdo?
aš sutinku su tuo, kad gamta tikrai mūsų - moterų, nenuskriaudė, tas skausmas tai civilizacijos padarinys 😉
o šiaip Lina, ir aš bijau tų liekamųjų reiškinių po gimdymo kaip tu pavadinai 😉 aš supratau apie ką tu..

06. Oct 2011, 15:26

"Gamta padarė viską, kad moteris pagimdytų natūraliai be skausmo" - sedziu ir gavoju - nu sitaip parasyti galejo tik vyras 😀
Esu patyrusi visokio skausmo - ir kaulu luzio, ir uzspausto nugaros nervo, ir plysusio ausies bugnelio, ir migrenos priepuolio, tai apie gimdymo skausma pasakyciau taip - gimdymo skausmas velniskai stiprus, toks kad net priesui nelinkeciau, bet jis kazkoks kitoks, ji lengviau istvert, jis greitai praeina. O svarbiausia - jis prasmingas...

06. Oct 2011, 15:06

Pilnai sutinku, kad aplinka, sudarytos palankios salygos gimdyvei palengvina gimdyma. Be galo dziaugiuosi, kad neteko gimdyti musu mamu laikais - kai su gimdyvem elgdavosi blogiau nei su ukio karvemis, uidavo, rekdavo, "gyvas" siudavo ir pan.
Mane tai labiausiai ramino vyro buvimas greta 😀 ir viskas butu buve labai gerai, jei ne klykiancios moterys uz sienos. Jos taip isgasdino mane, kad sustojo gimdymo veikla, teko imtis skatinamuju ☹
Uz geru 3 men vel laukia gimdymas, tai skausmo isvis nebijau, bijau tik tu liekamuju reiskiniu po gimdymo. As ne apie priaugta svori, jei ka 😀

06. Oct 2011, 14:33

as ir nespiegiau...visalaika vaiksciojau gimdykloj

06. Oct 2011, 13:56

3k gimdziau ir nei karto neklykiau,gal busiu banali zinoma,kad skaudejo ir labai,bet man tas spiegimas kazkaip nenormaliai atrodo

06. Oct 2011, 12:16

pritariu 😉 👍

Krisliukas Krisliukas 06. Oct 2011, 10:15

labai išsamiai parašyta.. džiaugiuosi, kad kaip tik šiuo metu tokie straipsneliai yra čia 😉