Gimdymo pojūčiai – tarsi narkotikas

Gimdymo pojūčiai – tarsi narkotikas

05. Jun 2011, 07:00

 

Akušerijos specialistė Nicol Kroft konstatuoja – gimdymo poveikis gali būti tarsi narkotiko, daugelis moterų nori vėl ir vėl jį patirti, rašo meddaily.ru.

 

Motinų forumuose moterys dažnai prisipažįsta, kad tapo priklausomos nuo gimdymo pojūčių. Jos lygina vaiko gimimą su apsvaigimu nuo narkotikų. Ši patirtis tiek pakeičia jų požiūrį į gyvenimą, kad kai kurios ima svarstyti, ar netapus surogatinėmis motinomis.

 

Specialistų nuomone, taip yra todėl, kad gimdymo metu organizmas pagamina didelį kiekį hormonų. N.Kroft teigimu, visuomenėje vyrauja priešinga nuomonė apie gimdymą. Ji įsitikinusi, kad kartais gydytojų pagalba reikalinga, tačiau 75 – 80 proc. atvejų gimdymai turi įvykti natūraliai, be jokių sunkumų.

 

Kita gydytoja teigia, jog gamta sukūrė mechanizmą, su kuriuo vaiko gimdymas tampa ne tokia skausminga patirtimi. Gimdymo metu organizmas pagamina didelį kiekį oksitocino, kuris, manoma, išskiriamas apsikabinant, taip gaminamas intymių santykių metu bei maitinant krūtimi. Oksitocinas mažina baimę, didina pasitikėjimo jausmą ir pašalina visas neigiamas emocijas, susijusias su gimdymo procesu.

 

Šio hormono sukeliami pojūčiai ir yra priklausomybės nuo narkotikų esmė. Nemenkai svarbūs ir endorfinai. Juos kartais vadina gamtiniais opiatais. Analogiškas procesas vyksta ilgų distancijų bėgikų organizme. Endorfinai yra 500 kartų stipresni už morfijų. Jie gerina nuotaiką ir netgi gali sukelti atminties netekimą. Todėl moterys po gimdymo gali ne viską atsiminti.

 

www.delfi.lt

 

Ar išties jūsų gimdymas buvo toks svaiginantis lyg narkotikas? Pasidalinkite patirtimi.

 

 

05. Jun 2011, 19:53

Jausmas paimi maziuka ant ranku - na, pacios zinot 😃 Del to jausmo tikrai gimdyciau ir gimdyciau 😀

05. Jun 2011, 16:16

Gal ir sutinku.. Didziaja dalimi... Gimdziau pati, mediku beveik nesimate iki pat galvytes uzgimimo, tad ir kenciau, ir megavausi tomis akimirkomis. O jau kai vaikelis ateidinejo - skausmo isvis nejutau. Tik begaline atsakomybe, nes zinojau, kad STAI, didysis gimimo stebuklas!
Ar tai narkotikas? Tikriausiai TAIP, nes noreciau patirti tai dar karta!

05. Jun 2011, 15:09

Na bet cia kalbama apie pacio gimdymo potyrius, o ne kas buna po to. Visiskai sutinku, kad pirmasis susitikimas su kudikiu, tai nepamirstamos akimirkos, kurios lydes visa gyvenima.

laurora laurora 05. Jun 2011, 13:25

pats skausmas - nemalonus dalykas, bet po gimdymo ta akimirka, kai pamatai kudiki 😍 yra nepakartojama ❤ 👍 😍

05. Jun 2011, 11:53

Na bent jau as tai tikrai nenoreciau antro tokio gimdymo, koks buvo pirmasis. Toki apsvaigima, apie kuri cia rasoma, nebent patyre tos, kurioms skausmas teikia malonuma. Man tai jau tikrai NE!