Gimdymas namuose: pokalbis su akušere ginekologe B.Kulikauskaite

Gimdymas namuose: pokalbis su akušere ginekologe B.Kulikauskaite

14. Jan 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

„Gimdymas – tai ne skrandžio operacija. Tai labai intymus procesas ir dvasinis išgyvenimas“, – teigia Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų akušerė ginekologė Banga Kulikauskaitė. Apie tai, kokie yra gimdymo namuose pliusai ir minusai, mes ir kalbamės.

Gal galėtumėte plačiau paaiškinti, kas yra natūralus gimdymas namuose?

Tai gimdymas, kai netaikoma jokia medicininė intervencija, net vaisiaus vandenų praplėšimas.Tai natūraliausia, kas moteriai yra duota. Visų pirma, tai natūrali, jauki, sava aplinka – namai, o ne ligoninės palata. Labai svarbi yra aplinka, palanki gimdyvei ir kūdikiui, jų emocijoms, gimdyme dalyvaujantys žmonės gerbia motinos orumą ir privatumą, palaiko jos pasitikėjimą savimi, padeda jai išgyventi gimdymą sąmoningai, suvokti jo vertę ir prasmę.

Kokią motyvaciją turi būsimos mamos pasirinkdamos gimdymą namuose?

Na, tai yra ne vienos dienos ruošimasis. Juk vieną dieną mama nenusprendžia ir nepasako sau, jog dabar aš gimdysiu namuose. Tam reikia ryžto, žinių ir subręsti iš vidaus, psichologiškai.

Pasaulyje daugybė moterų gimdo namuose, deja, pas mus Lietuvoje kol kas tai nėra įteisinta. Olandijoje, pavyzdžiui, akušerės, priimančios gimdymą namuose, yra labai stiprios savo srityje, jos tam yra specialiai ruošiamos.

Besiruošiančios gimdyti lietuvės mamos turi „už“ ir „prieš“ argumentų. Tačiau visgi mūsų visuomenėje yra gaji neigiama nuostata, nes daugeliui sąvoka „gimdymas namuose“ asocijuojasi su asocialiomis šeimomis. Tačiau nereikia painioti mamų, kurios „pameta“ vaikus, su tomis, kurios nori gimdyti be streso, be ryškių ligoninės lempų ir be gausaus gydytojų būrio. Juk gimdymas yra toks intymus procesas.

Ką svarbiausia reikėtų žinoti nusprendus gimdyti namuose?

Svarbiausia yra suvokti, kas yra natūralus gimdymas namuose, priimti tokį sprendimą niekieno neverčiamai kartu su vyru ir tam tinkamai pasiruošti. Yra be galo daug literatūros šia tema ir, žinoma, žmonių, kurie galėtų pakonsultuoti. Kaip minėjau, tai ne vienos dienos pasirengimas.

Kaip viena profesionali akušerė yra pasakiusi, jog gimdymas – tai ne skrandžio operacija, kuri neapsieina be medikų įsikišimo. Gimdymas yra be galo gilus dvasinis išgyvenimas, todėl turime gerbti būsimos mamos norus ir sprendimus.

Kas renkasi gimdymą namuose?

Pirmiausia, drovesnės moterys, kurios suvokia gimdymą kaip intymų dalyką. Joms gimdymas yra tas pats kaip ir lytinis aktas. Todėl jos nenori, kad jos gimdymą stebėtų būrys akių.

Aš asmeniškai tenorėjau, kad manęs niekas neblaškytų, kad mano vaiko niekas niekur neišneštų. Tačiau prieš penkiolika metų nebuvo jokio pasirinkimo. Gerai, kad šiais laikais vaikutį iškart paguldo motinai ant krūtinės.

Antra, gimdymą namuose renkasi ir tos moterys, kurios nori pačios nuspręsti, kokia padėtimi joms patogiau gimdyti, o ne taip, kaip patogiau medikams. Įrodyta, gimdymo padėtys geros tos, kurios yra patogios gimdyvei – atsisėdus, atsitūpus, atsigulus ir pan. Moteris intuityviai jaučia, kaip jai ir vaikučiui patogiau. Gimdymo efektyvumą didžiąją dalimi lemia pasirinkta gimdymo padėtis.

Ką daryti, jei gimdymo metu iškilo nenumatytų sunkumų?

Žinoma, profesionali akušerė nuolat stebi motinos ir vaikelio būklę. Jei pamato, jog rizika gimdyti namuose didėja, tuomet gimdymas užbaigiamas ligoninėje.

Kokios yra priežastys, kurios neleistų mamai gimdyti namuose?

Neleidžiama gimdyti, kai būsima mama turi aukštą kraujospūdį, pasirodo žali vandenys. Yra ir kitų rizikos faktorių, kurie gali paaiškėti tik gimdymo metu, nors atrodo nėštumas ir buvo sklandus. Gali prireikti ir Cezario pjūvio operacijos. Tačiau akušerė yra tam pasirengusi ir kartu vyksta į gimdymo namus, jei to prireikia.

Ar vyrui būtina dalyvauti gimdyme?

Olandijoje akušerė su ta pora, kuri rengiasi gimdyti namuose, ruošiasi devynis vakarus iš eilės po 2 – 3 valandas. Vyras ne mažiau pasirengia nei gimdyvė. Vyras, dalyvaujantis gimdyme, visapusiškai asistuoja akušerei, palaiko savo moterį, jis puikiai orientuojasi situacijoje, nes yra visiškai tam pasirengęs.

Mūsų šalyje vyrai taip pat noriai dalyvauja gimdyme ligoninėje, tačiau jų niekas tam neruošia, todėl jie nežino ko laukti, kaip konkrečiai padėti savo moteriai.

Todėl, manau būtinai reikia lankyti pasiruošimo gimdymui kursus ar pamokėles. Olandijoje ir kitose šalyse baigti paruošiamuosius gimdymo kursus yra privaloma. Tik pas mus į tai žiūrima atsainiai – paliekama nuspręsti pačiai moteriai.

Kodėl Lietuvoje nėra legalizuotas gimdymas namuose?

Todėl, kad mes paveldėjome sovietinę sistemą. Pavyzdžiui, Olandijoje iki 25 procentų naujagimių gimsta namuose. Ten akušerės, priimančios gimdymą namuose, yra gerbiamos ir glaudžiai bendradarbiauja su akušerėmis ligoninėje. Niekas ten kreivai nežiūri, jei gimdyvei, pradėjusiai gimdymą namuose, prireikia vykti į ligoninę. Ten gilios natūralaus gimdymo tradicijos ir visai kitoks mentalitetas.

Pasakysiu vieną pavyzdį. Viena lietuvių šeima turėjo dvi dukterys, iš kurių viena ištekėjo už olando ir ten ruošėsi gimdyti namuose. Dukters tėvai į tai žiūrėjo gana palankiai, tačiau kai kita duktė susiruošė gimdyti namuose Lietuvoje, tie patys tėvai tam nepritarė. Ką pagalvos kaimynai, visuomenė?

Taigi, tai daug ką pasako apie mūsų visuomenės stereotipus. Lietuvoje gimdyti namuose yra lyg socialinis iššūkis.

Ačiū už pokalbį. 

20160115104938-53170.jpg

lina_baj lina_baj 14. Jan 2016, 14:00

Na aš abiem atvejais (2 vaikučiai) negalėjus būčiau gimdyti namie. Pirmu atveju - nubėgus vandenims nesivystė veikla, teko skatinti. Tikrai gydytojai pralaukė 12 valandų ir tik tada kišosi, nes jau kyla rizika vaisiui. Antru atveju kankino pakilęs spaudimas, tad buvau labai stebima. O Kauno klinikų specialistais likau labai patenkinta - dėmesys, priežiūra, kai reikia griežtumas 😀