GIMDYMAS NAMUOSE: mamų ir specialistų nuomonė

02. Feb 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar svarbu, kur mes išgyvename gimties stebuklą  - medicinos įstaigoje ar namuose? Tai pasirinkimas, kurį padarome visi mes prieš tapdami tėvais, tad visi turime savo nuomonę. Dalinamės patirtimi ir ieškome atsakymo, ar mums, Lietuvos tėvams, reikalinga bent jau galimybė gimdyti ne tik gimdymo namuose?

Kiekvienas iš mūsų gimties stebuklą priimame skirtingai. Vienos tuos devynis mėnesius paskiria įprastiems darbams ir rutinai - į gimdymą kai kurie važiuoja beveik iš darbo vietos, pakeliui prigriebę sauskelnes ir kelis rūbelius mažyliui. Kiti gi šiam įvykiui ruošiasi itin nuosekliai – kaupia žinias skaitydami ir lankydami paskaitas, susipažįsta su įvairiomis galimybėms, mezga ryšį su specialistais ir kuria savo gimdymo viziją.

Mama Agnė: "Jaučiausi saugi gimdyti namuose"

Gimdymą namuose pasirinkusi Agnė Škudienė neslepia, jog šis sprendimas nebuvo spontaniškas, o "išnešiotas kaip kūdikis": "Apskritai iki pat nėštumo žinojau, kad moterys taip gimdo. Galbūt yra kai kurie niuansai, kuriuos dabar keisčiau, nes įgijau patirties. Bet iš esmės aš esu labai patenkinta savo gimdymu, nes gimdžiau namuose".

Gamtės Sofijos mama, Agnė – juokauja, kad visos jos medicininės studijos – galima sakyti, buvo skirtos tam, kad ji pasiruoštų savo dukrelės gimimui. Ir jau laukdamasi būsimoji mama suprato galutinai, jog ji atitinka visus reikalavimus užsienyje keliamus gimdyvėms namuose.

Agnė teigė, jog jos nėštumas buvo be jokių komplikacijų, todėl jautėsi saugi namuose, mat buvau mačiusi nelabai geros patirties ligoninėje. Be to, visi jos artimieji ją palaikė, o ypač vyras.

Ką sako apie tai specialistai?

Kaip teigė dula (gimdyvių padėjėja), trijų vaikų mama Ingula Rinkevičienė, moterų, gimdančių namuose, pasaulyje yra labai nedaug (vos 1-2 procentai), bet visada atsiras tokių, kurios pasirinks gimdyti namuose, ir jokie įstatymai to nesustabdys. Pasak dulos, visur pasaulyje yra aiškiai apibrėžtos ribos, gimdymas namuose yra sureglamentuotas įstatymais. Pavyzdžiui, žiūrima, kur yra artimiausia ligoninė, koks kilometražas nuo gimdyvės namų, vertinama, koks yra butas, namas, ar lengva iš jo išeiti prireikus ir pan.

Gimdymui besiruošiančių šeimų Lietuvoje situacija kiek kitokia.

"Gimdymas namuose Lietuvoje nėra draudžiamas, bet profesionalios pagalbos tiems, kas pasirenka tokį gimdymą, gauti nėra įmanoma, jie tiesiog paliekami už borto", - apgailestavo dula Ingula.

Keletos mamų nuomonė apie gimdymą namuose:

Vaida: Aš asmeniškai, gimdžiusi ligoninėje, nerizikuočiau gimdyti namuose, ypač dėl to, jog mano gimdymas buvo sudėtingas ir komplikuotas, kai reikėjo specialistų pagalbos. Būčiau labai pergyvenusi dėl vaikelio, jei nebūtų medikų šalia. Aš bijočiau gimdyti namuose

Goda: Man buvo labai svarbu, kad būtų šiltos akys. Todėl turėjau savo gydytoją, gimdyme dalyvavo vyras. Ta namų aplinka greičiausiai ir yra tos šiltos akys, o ne sienos ir paveikslai ant jų.

Indrė: Aš esu už gimdymą medikų priežiūroje, nes juk būna visokių komplikacijų, todėl ramiau, kai profesinalai laiku ir vietoje suteikia pagalbą. Likau patenkinta tiek aplinka, tiek personalu, todėl jokių skundų neturėjau.

Kodėl gimdymas namie gali būti nesaugus: gydytojos nuomonė

Gydytojos rezidentės, www.nestukes.lt įkūrėjos Rūtos Liutkevičienės manymu, gimdymas namuose yra drąsus, gal net egoistiškas moters poelgis, nes gimdyti namuose yra nesaugu dėl tam tikrų dalykų.

Gimdymas turi tris etapus: 1) gimdos kaklelio vėrimosi etapas, 2) vaisiaus išstūmimo, 3) pats pavojingiausias ne mažyliui, o pačiai gimdyvei - placentos užgimimas. Kiekvienu šiuo laikotarpiu moteris turi tam tikrą riziką, todėl kiekviena gimdyvė, pasirinkusi gimdymą namuose, turi suvokti, kuo rizikuoja.

Gimdymo tam skirtose medicinos įstaigose šalininkai ir atstovai atkreipia mamų dėmesį į galimas problemas, su kuriomis susidūrusi gimdyvė namuose gali turėti neatšaukiamų pasekmių:

  • gimdant stacionare, pasak gydytojos R.Liutkevičienės, kiekvieną minutę stebima gimdymo eiga, vaisiaus savijauta ir, esant ekstrinei situacijai, gimdymas gali būti užbaigiamas skubia cezario pjūvio operacija. Tad gimdyvė namuose tokios priežiūros neturi ir iškilus ekstrinei situacijai, gali iškilti didžiulė grėsmė tiek gimdyvei, tiek vaisiui.
  • kalbant apie pirmąjį periodą, didelė rizika yra tada, jei gimdymo veikla normaliai nesivysto,
  • antroji rizika - gali pradėti trikti vaisiaus širdies tonai, prieš laiką atšokti placenta ir daugybė kitų situacijų. Jei placentos išvalymo periodas nėra sklandus, pasitelkiamos pagalbinės priemonės, kaip padėti vaisiui užgimti.

Nemažai rizikos iškyla ne tik mylimo ir ilgai laukto kūdikio sveikatai. Mamos sveikatai, pasak medikų, pavojų kyla ne mažiau, kurių mamos, nebūdamos medikės, galbūt paprasčiausiai net neapsvarsto. "Trečiuoju placentos užgimimo periodu, kuris yra pats pavojingiausias dėl nukraujavimo tikimybės, mes imamės tam tikrų veiksmų, jei matome, kad šis periodas nevyksta sklandžiai: pvz. įaugusi palenta ar gimdos nesitraukimai ir pan.", - teigė akušerė.

Gamtės Sofijos mama Agnė, pagimdžiusi namuose savo pirmagimę, įsitikinusi, jeigu ji dar turės vaikų – juos gimdys ir vėl namuose. Na o būti gimdymo šeimininke reiškia ir didelę laimę, ir didelę atsakomybę. Būsimos mamos, planuojančios gimdyti namuose, net ruošiasi jam su visai kita atsakomybe, pasakoja Agnė.

Na o pasiruošime gimdyti namuose turbūt pats nesudėtingiausias etapas – tai pasiruošti savo namus.

"Namuose esi namuose, o ligninėje visuomet esi svečiuose. Ligoninėje dirba daug žmonių, visi turi savo nuomones, savo požiurius, savo baimes, savo sistemą.  Visa tai kažkaip atsispindi moteryje. Jei ji jaučiasi saugi, jei gimdymas yra sklandus, tuo metu pradeda veikti senosios smegenys. Jos yra visiškai kitos, nei mes įprastai naudojame, kurios reikalingos mūsų logikai, bet tikrai ne gimdymui", - pasakojo dula I.Rimkevičienė.

Dulos vaidmuo gimdyme

Dula kaip gimdyvės pagalbininkė Lietuvoje yra atsiradusi taip pat ne per seniausiai. Ir šia galimybe pasinaudoja vis daugiau ir daugiau mamų, norinčių sau padėti kitais, nemediciniais keliais ir būdais.

Anot Ingulos, dulų asociacija yra apskritai už moters pasirinkimą iš esmės - ar tai būtų ligoninė, ar gimdymo centras, ar namai (žinoma, asociacija neskatina tokių gimdymų, kurie yra be profesionalų priežiūros). Visoje Vakarų Europoje gimdymai namuose yra reglamentuoti ir įteisinti, tik Lietuvoje šiuo klausimu dar niekas nejuda į priekį.

Vos už kelių šimtų kilomentrų, kaimyninėje Latvijoje mamos turi pasirinkimą. Jos gali gimdyti ir namuose, kur čia joms suteikiama profesionali medikų pagalba.

Pokalbis su Latvijos akušere

Gimdymus namuse priimanti Latvijos akušerė Astrida Millere pripažįsta, kad šios naujienos - gimdymo namuose - priėmimas vyko gana ilgai ir sudėtingai.

"Iki šiol mes susiduriame su aplinkinių nesupratingumu. Bet nepaisant to, jau dešimt metų dirbu savo mylimą darbą. Pas mus gimdymas namuose yra įteisintas ir labai populiarus. Iš mano patirties, planuotą gimdymą pasirenka išmintingi žmonės, jiems svarbi atmosfera, kurioj užgims vaikelis. O yra tiesiog žmonių, kurie bijo gydytojų ir ligoninių, yra ir tokių, kurie gimdymą namuose renkasi iš praktinių sumetimų - niekur nereikia važiuoti, pasilieki tarp savo namų sienų", - pasakojo Latvijos akušerė A.Millere.

Šiuo metu Lietuvos mamos tokių galimybių Lietuvoje neturi. Ir, žinoma, naivu būtų tikėti, jog šiai galimybei atsiradus, visos ją ir pasirinkutme. Kita vertus, gimties stebuklas - tai vienas akivaizdžiausių patvirtinimų, jog šioje žemėje esti tikrų stebuklų, kuriuos kuriame mes, mylintys mama ir tėtis, viską padarysiantys tam, kad savo mažyliui nuo pirmos akimirkos parodytume, jog pasaulis - tai saugūs namai.