Gimdymas namuose Lietuvoje: mamos patirtis

08. Nov 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasitikti savo gimstantį vaiką - išties unikali ir svarbi patirtis kiekvienam būsimam tėčiui ir mamai. Atrodytų, kas jeigu ne mes patys ir turėtume spręsti. kaip ir kur tai norėtume padaryti. Deja, Lietuvoje rinktis mes vis dar negalime.

Kiekvieną minutę pasaulyje gimsta apie 200 vaikų. Skirtinguose pasaulio kampeliuose šis gimties stebuklas įvyksta skirtingose tradicijose ir aplinkybėse. Lietuvoje patys tėvai kaip ir nelabai gali nuspręsti, kur pasitiks savo užgimstantį vaiką. Už juos tai apsprendžia sistema, suteikianti tik vieną pasirinkimą. 

Anot gydytojos akušerės – ginekologės Bangos Kulikauskaitės, Lietuvoje mes turime paveldėtą autoritarinę, tarybinę sistemą, kuri yra saugi ir gerai veikia, bet nepalieka pasirinkimo teisės gimdyvėms.

Kalbiname Viktoriją, visiškai neseniai tapusią antrą kartą mama. Dar laukdamasi pirmagimės dukrelės Anos ji nusprendė, jog tokią svarbią akimirką ji nori būti ne kur kitur, bet namuose, kuriuose ji jaučiasi saugiausiai.

"Kai pastojau, labai domėjausi, kas yra gimdymas, kaip jis vyksta, kas svarbu gimdant. Taip atradau daug įdomių dalykų. Mes su vyru stengiamės sveikai gyventi, mąstome apie savo kūną, apie aplinką, kurioje gyvename. Ir atėjo toks žinojimas, kad noriu gimdyti namie, nes gimdymas turi vykti ten, kur moteris jaučiasi saugiausiai, kad viskas vyktų natūraliai", - pasakojo Viktorija.

Pasak ginekologės B.Kulikauskaitės, kaip ir nedraudžiama gimdyti namuose, juk niekas negali moters priversti atvykti į ligoninę. Geriausia būtų, kad moteris informuotai pasirinktų, o gydytojai turėtų pateikti esamos situacijos analizę, kokios yra rizikos, kokios galimybės ir ką galima daryti šioje situacijoje. O rinktis turėtų pati moteris.

Paklausta, ar turėjo baimių, Viktorija purto galvą. Klausimų daug turėjo, o štai baimių nė vienos.

"Įvertinus rizikas, turint gerą susisiekimą su šiuolaikine ligonine, kuri yra galimybė skubiai atlikti cezario pjūvį, kraujo perpylimą, teikti visą kvalifikuotą pagalbą ir, jei gimdyme dalyvauja kvalifikuota akušerė, kuri žino kaip vertinti rizikas, iškylančias gimdymo metu, kaip vertinti mamos ir vaikelio būklę, ir laiku nusprendžia perkelti moterį į ligoninę, tuomet gimdymas namuose tikrai yra saugus pagal šiuolaikinius tyrimus. Tačiau Lietuvoje to saugumo nėra, nes nėra bendradarbiavimo, nėra licencijos, pagal kurią būtų galima teikti akušerinę pagalbą namie", - teigė akušerė – ginekologė B. Kulikauskaitė.

Pasirinkę gimdyti namuose Viktorija ir Tadas susipažino su daugeliu namuose gimties stebuklą panorusių pasitikti šeimų.

Pasaulinė praktika rodo, jog gimdymą namuose pasirenka tik itin nedidelis procentas susiruošusiųjų tapti tėvais. Tikėtina, kad ir mūsų šalyje tas procentas būtų ne didesnis, o gal net ir mažesnis nei jau gilias tokių gimdymų tradicijas turinčiose šalyje. Bet tai juk ne priežastis nesuteikti mums tėvams galimybės pasirinkti?