Gimdymas ir nuskausminamieji: ką būtina žinoti?

Gimdymas ir nuskausminamieji: ką būtina žinoti?

02. Jan 2020, 21:53 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Skausmas - labai individualus dalykas. Nuskausminama yra pagal moters norą ir pagal situaciją: kitokia vaisiaus padėtis, kietas gimdos kaklelis, pernelyg užsitęstęs gimdymas ir pan.

Nuskausminimas būna dviejų rūšių. Tai medikamentinis nuskausminimo būdas, kuomet į veną yra suleidžiama narkotinių analgetikų bei antispazminių vaistų. Beje, maža šių vaistų dozė per kraują patenka ir vaisiui, tačiau didelės įtakos jam tikrai neturi, nes iš kūdikio organizmo pasišalina labai greitai. Kadangi narkotinės medžiagos slopina kvėpavimo centrą, jie į veną yra suleidžiami tuomet, kai iki gimdymo yra likusios bent 2 valandos. Priešingu atveju, juos suleidus jau visiškai atsidarius gimdos kakleliui, ką tik gimęs mažylis gali sunkiai kvėpuoti.

Antras nuskausminimo būdas – epidūrinis, kuomet vaistai yra suleidžiami į stuburo smegenų  dangalų tarpą. Tai pats efektyviausias nuskausminimo būdas (dažniausiai taikomas, kai gimdymas numatomas ilgas ir sunkus), be to, jis neturi jokios įtakos vaisiui.

Gimdymas yra skirstomas į tris periodus, tačiau skausmingiausias būna pirmasis periodas, nuo sąrėmių pradžios iki visiško gimdos kaklelio atsidarymo, kuomet ir reikalingi nuskausminamieji. Antrasis periodas – nuo visiško gimdos kaklelio atsidarymo iki vaikučio gimimo. Jo nuskausminti nereikia – jei tuo metu suleidžiami vaistai, moteris silpniau jaučia stangas. Taip stabdomas gimdymas.