Diagnozė, kurią išgirdus sunerimsta kiekviena besilaukiančioji: ar gestacinis nėščiųjų diabetas turės įtakos nėštumui ir gimdymui, vaisiaus sveikatai? Specialistų teigimu, laikantis gydytojų rekomendacijų, galima ne tik išvengti komplikacijų, bet ir užtikrinti gerą bei sklandų laukimo periodą. Tad kaip turi keistis būsimos mamos mitybos įpročiai ir ką reikia žinoti, kad netikėtai užklupusi liga būtų suvaldyta?
Gyvenimo būdas ir genetika – pagrindinės, bet ne vienintelės priežastys
Pasaulyje gestacinis nėščiųjų diabetas nustatomas nuo 2 iki 40 proc. visų nėščiųjų. Kokios priežastys tai lemia? Klinikos ,,Motina ir vaikas” gydytoja akušerė ginekologė Nerėta Riaukienė pabrėžė, kad pagrindinė priežastis yra pakitę hormonai nėštumo metu, kai nėščiosios organizmas, (placenta), gamina hormonus, kurie veikia skirtingai nei insulinas.
„Išgirsti šią diagnozę padidėja tikimybė toms moterims, kurioms diabetas nustatytas jau buvusių nėštumų metu, šeimoje yra sergančių diabetu, nėščioji turi antsvorio, tačiau kai kuriais atvejais ši liga nustatoma be jokių akivaizdžių priežasčių. Tam įtakos turi ir pasikeitę gestacinio diabeto stebėjimo algoritmo kriterijai, todėl visoms nėščiosioms labai svarbu žinoti, kad išgirdus tokią diagnozę nereikia pulti į paniką. Kartu su gydytojų pagalba diabetas yra suvaldoma, kontroliuojama liga“, – atkreipė dėmesį N.Riaukienė.
Gydytoja ginekologė pažymi, kad diagnostika tiriant gliukozės kiekį kraujyje atliekama du kartus. Pirmąjį kartą kartu su visais nėščiajai atliekamais tyrimais. Tiriamas glikemijos kiekis nevalgius, tad nėščioji prieš tyrimą turi būti nevalgiusi ir negėrusi 10-12 valandų. Jei šis rodiklis yra per aukštas, t. y., 5,1 mmol/l arba daugiau, diagnozuojamas nėščiųjų diabetas. Jei rodiklis po šio tyrimo yra normalus, dėl nėščiųjų diabeto moterys tiriamos pakartotinai 24–28 nėštumo savaitę ir šiuo atveju atliekamas gliukozės tolerancijos testas. Testo metu tiriamos ir vertinamos trys glikemijos. Jei bent vienos iš jų rodiklis neatitinka normų, diagnozuojamas nėščiųjų diabetas.
Nėščiųjų diabetą nėštumo pradžioje arba antroje nėštumo pusėje nustato gydytojai akušeriai ginekologai arba šeimos gydytojai. Jei tyrimų metu patvirtinama nėščiųjų diabeto diagnozė, moterys nukreipiamos pasikonsultuoti su gydytoju endokrinologu, kuris įvertina, koks nėščiosios mitybos režimas bei informuoja apie ribas, kriterijus, kuriuos būsimoji mama kelias dienas turi stebėti namuose savarankiškai aparatu atliekant gliukozės tyrimą.
„Nėščiąją konsultuoja dietologas, kuris paskiria dietą, galinčią padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, taip pat rekomenduojamas saugus fizinis aktyvumas. Žinoma, reikia susitaikyti, kad kai kuriuos gyvenimo būdo įpročius tenka koreguoti vardan savo ir būsimo kūdikio sveikatos. Po kurio laiko pakartojama endokrinologo konsultacija ir nustatoma, ar nėščiajai pakanka dietos, ar gestacinį diabetą reikia kontroliuoti pasitelkiant insuliną“, – komentuoja N. Riaukienė.
Kokių komplikacijų tikimybė padidėja ir kaip jų išvengti?
Pasak N. Riaukienės, kai būsimos mamos gliukozės kiekis kraujyje yra didelis, kūnas gamina daugiau insulino, tad jo daugiau gaus ir augantis vaisius. Dėl šios priežasties padidėja makrosomijos, (didesnio vaiko svorio), bei didesnio vandenų kiekio tikimybė. Tad labai svarbu laiku diagnozuoti ir kontroliuoti gestacinį diabetą. Nors specialistų teigimu, gestacinis diabetas nustatomas tik nėštumo metu, po gimdymo išlieka septynis kartus didesnė tikimybė susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.
„Dažniausiai nėščiosios nerimauja, ar ši liga kenksminga vaisiui, o gal tai gali paskatinti priešlaikinį gimdymą Nuraminu, kad tai tokia būklė, kuri išliks tik nėštumo metu ir reikės atidesnio stebėjimo, tačiau bendradarbiaujant su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju ginekologu bei endokrinologu, diabetas yra kontroliuojamas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad tiek prieš nėštumą, tiek jo metu ir visuomet reikia sveikai gyventi tam, kad išvengtume ne tik diabeto, bet ir kitų ligų“, – pabrėžė gydytoja ginekologė.
Mityba atlieka vieną svarbiausių vaidmenų siekiant kontroliuoti gestacinį diabetą. Ką rekomenduoja specialistai? Valgyti sveiką, mažai cukraus turintį maistą, būsimos mamos organizmui naudinga gauti 20 - 35 gramų skaidulų per dieną: tai viso grūdo duona, grūdai, rudieji arba laukiniai ryžiai, avižiniai dribsniai. Savo mitybą praturtinti būsimai mamai rekomenduojama liesais baltymais: vištiena, žuvimi, vaisiais, daržovėmis. Ir, žinoma, įvertinus nėštumą, jei leidžia gydytojas, svarbu fiziškai judėti.
„Būsimoms mamoms, išgirdus gestacinio diabeto diagnozę naudingiausia pasitikėti ir bendradarbiauti su gydytojais, tuomet nėštumas bus sklandus ir džiugus periodas, o ši būklė tik laikinas etapas, kai reikia pasisaugoti dar atidžiau nei įprasto nėštumo metu“, – akcentavo N. Riaukienė.