Folio rūgštis nėštumo metu

Folio rūgštis nėštumo metu

20. Aug 2012, 00:00

Folio rūgšties nauda iki pastojant ir nėštumo metu neabejojama jau seniai. Tačiau vis dar pasitaiko lietuvaičių, apie tai negirdėjusių ničnieko.

Folis – nuo kada?

Paprastai Lietuvoje folio rūgšties preparatų rekomenduojama vartoti keletą mėnesių prieš pastojant ir tris pirmus nėštumo mėnesius. Tokios rekomendacijos yra Europoje, JAV, Kanadoje.  Vartoti folio rūgšties preparatą rekomenduojama visoms nėščiosioms.

Kuo svarbus folis?

Įrodyta, kad folio rūgštis gerokai  sumažina nervinio vamzdelio patologijų riziką. Taip pat jos trūkumas yra susijęs su persileidimo galimybe, taip pat lėtesniu vaisiaus augimu, įgimtomis širdies ydomis, gomurio trūkumais, placentos atšoka.

Kiek folio reikia?

Įvairiose šalyse nurodomas šiek tiek skirtingas folio rūgšties kiekis, reikalingas būsimai mamai. Kai kur rekomenduojama vartoti 0,4 mg folio rūgšties per parą, kitur - 0,4–0,8 mg folio rūgšties per parą. Kartais moteriai, sergančiai tam tikromis ligomis (cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija), gali būti skiriama dar didesnė folio rūgšties dozė, negu įprastai, tačiau tokiu atveju būtina pasitarti su gydytoju ir klausyti jo rekomendacijos.

Problema Nr.1

Viena svarbiausių problemų, kodėl nevartojama taip reikalingų folio rūgšties preparatų – neplanuoti nėštumai, kada neįmanoma prieš pastojant gerti reikiamo kiekio folio. Be to, pirmus keletą mėnesių moteris tiesiog gali nežinoti, kad laukiasi, taigi, dauguma moterų folį papildomai pradės vartoti geriausiu atveju 5-6 nėštumo savaitę, o būtiniausias yra būtent tada ir prieš pastojant.

Nuo kada ir kiek laiko folio rūgšties rekomendavo Jūsų gydytojas?

18. Jul 2013, 10:05

Gal zinote kaip angliskai vadinasi ir ar galiu jos rasti anglu vaistinese?

20. Aug 2012, 19:07

pritariu zivilei. as taip pat pries visus vitaminus. tik va dabar geriu folio rugsti ir zuvies taukus, kuriuos gersiu iki nestumo galo ir dar po jo 😀

20. Aug 2012, 14:13

Juokingas straipsnis 😀 Cia Lietuvoje viska nestukems kisa kad tik biznis butu folio rugstis poto vitaminai nuo kuriu veme kas antra nescioji ir t..t. Pastebejau kad folio rugsti kisa ginekologes kuriosdirba valdiskai..privaciai retai kuri GERA specialiste kis folio rugsti..nes folio rugstis reikalinga priespastojant,per nestumaji nieko nepadeda,aisku ir nieko nepablogina 😀..as negeriau folio nei vitaminu kokiu mamavit ar dar .. ka geriau tai gryna E vitamina be jokiu priedu 3men ir viskas,mano vitaminai buvo salotos ,obuoliai ,zdz vaisia darzoves 😀) ir gime dar ir kokia sveika
mazoji ir labai stipri 😀 As esu uz tai kad kuo maziau tos chemijoskist i save nes nezinai kas tam vitamine yra IS TIKRUJU 😉 cia tik mano nuomone 😀

20. Aug 2012, 12:32

su pirmaja ir dabar folio rugsti pradejau gerti tik pastojus 😀

20. Aug 2012, 09:14

Planuojant pirmą nėštumą folio rūgštį pradėjau naudoti 3 mėn. prieš nėštumą ne tik aš, bet ir mano vyras, tačiau, kai nesisekė sėkmingai pastoti ir apsižiūrėjom, kad folio rūgštį jau geriam daugiau nei metus laiko tiesiog nutraukėm. Šį nėštumą neplanavom, nes nesitikėjom tokio greito pastojimo po gydymų, tačiau vos tik sužinojus apie nėštumą 3 sav. pradėjau naudoti folio rūgštį ir ją gėriau iki 12 sav.