Dantys nėštumo metu

Dantys nėštumo metu

21. Oct 2012, 09:00

Ar teko taisytis dantis nėštumo metu? O gal skundėtės jautresnėmis negu įprastai dantenomis? Keletas specialistų patarimų, kaip prižiūrėti nėščiosios dantis.

 

Tinkamiausias - antrasis nėštumo trimestras

 

Kartais tenka girdėti pasisakymų, kad dantis taisyti nėštumo metu – ne laikas. Dantų higienos specialistai tai paneigia, sakydami, kad tam ypač palankus laikas yra antrasis nėštumo trimestras.

 

Jeigu aptikote savo dantyje skylutę, ją užtaisyti tikrai reiktų, tuo tarpu nėštumo metu pradėti didelės apimties darbų – tokių kaip dantų protezavimas, karūnėlės dėjimas, tikrai neverta. Žinoma, jeigu dantį ima skaudėti pirmojo nėštumo trimestro metu, jį taisyti reikia tuoj pat, tačiau antrasis nėštumo trimestras šiuo atžvilgiu yra palankesnis todėl, kad nebekamuoja pykinimas ir toksikozės, būdingos pirmajam trimestrui, o ir pilvukas nėra labai didelis, kaip trečiajame, kai gali tapti fiziškai sunku išsėdėti odontologo kėdėje.

 

Saviveikla negalima

 

Nėštumo metu taisant dantį, gali būti taikomi nuskausminamieji, jie nėra kenksmingi būsimam vaikučiui. Tu tarpu tikrai negalima gydytis pačioms – pajutus skausmą vartoti vaistų be paskyrimo, šiuo atveju geriau pasitarti su gydytoju.

 

Danties skausmas yra ne tik medicininė problema, kai reikia sustabdyti karieso ir bakterijų plitimą, bet ir psichologinė – danties skausmas neretai yra įkyrus ir stiprus, o emocinė mamos būsena yra taip pat labai svarbi būsimam vaikučiui.

 

Ar tikrai nėštumo metu vaikas “atima” dantis iš mamos?


Tai tikrai ne tiesa. Nėštumas kaip fiziologinė būsena, dantų tikrai negadina. Svarbiau yra taip, kaip jūs maitinatės nėštumo metu bei kaip prižiūrite savo dantis.

 

Dėl karieso atsiradimo nėštumo metu kaltas ne nėštumas, o bakterijos. Suvalgius saldumynų (o juos nėštumo metu moterys neretai valgo dažniau, negu iki pastojimo) būtina išsivalyti dantis, o jei nėra galimybės, bent juos praskalauti vandeniu.

 

Sveikiems dantimis reikalinga sveika mityba. Produktai, kuriuose yra daug angliavandenių (konditerijos gaminiai, saldainiai) turi įtakos tam, kad sumažėja seilių pajėgumas neutralizuoti rūgštis, kurios ir kenkia dantims. Rekomendacijos saldumynų mėgėjoms:

 

- Nevalgyti saldumynų tarp valgių ir prieš miegą

 

- Suvalgius saldumynų, pakramtyti becukrę kramtomąją gumą, o dar geriau- išvalyti dantis su šepetuku

 

- Prisimink, kad valgydama saldumynus sudarai gerą terpę rūgštims, kurios ir yra karieso bakterijų “rojus”.

 

Kaip prižiūrėti dantis nėštumo metu?


-Geriausią pastą išsirinkti padės jūsų odontologas- jis pagal jūsų dantų būklę rekomenduos pastą su fluoru, soda ar druska.

 

-Valykitės dantis du kartus – ryte po valgio ir vakare prieš miegą.

 

- Teisingiausia pirmiausia dantis išsivalyti su šepetuku ir pasta, tada – tarpdančius su dantų siūlu, po to – vėl pasta ir dantų šepetuku.

 

-Dantis neblogai “valo” bei stiprina kieti produktai, tokie, kaip, pavyzdžiui, morkos.

 

- Jeigu būsimoji mama peršalo, kai liga eina į pabaigą, būtinai pakeiskite dantų šepetuką į naują!


Kaip prižiūrėti dantenas nėštumo metu?


-Reguliariai valytis dantis

 

- Naudoti burnos skalavimo skystį

 

-Kramtyti becukrę kramtomąją gumą

 

- Sveikai maitintis

 

- Vartoti vitaminus B ir C, folio rūgštį, kalcį

 

- Diagnozavus dantenų uždegimą padėti gali druskos turinti dantų pasta

 

Ar turėjote problemų su dantimis nėštumo metu?