Būsimoms mamytėms - nemokamos konsultacijos apie užkrečiamąsias ligas

Būsimoms mamytėms - nemokamos konsultacijos apie užkrečiamąsias ligas

08. Dec 2011, 00:00


Gruodžio mėnesį būsimos ir esamos mamos kviečiamos į paskaitas Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikoje ir Vilniaus gimdymo namuose. Čia specialistai pasakos apie mamų ir kūdikių sveikatą.

 

Psichologė Snieguolė Kirijanovienė klausytojoms aiškins apie neretai pasitaikančias pogimdymines psichologines problemas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus gydytoja Giedrė Šeškaitė papasakos apie užkrečiamąsias ligas ir būdus, kaip jų išvengti. Gydytoja supažindins mamas su LR profilaktinių skiepijimų kalendoriumi.

 

Vaikai ir paaugliai pagal skiepų kalendorių skiepijami nemokamai, kadangi vakcinos, nurodytos skiepų kalendoriuje, yra finansuojamos valstybės lėšomis.

 

Taip pat gydytoja G.Šeškaitė pristatys ir rekomenduojamus, bet valstybės lėšomis nekompensuojamus skiepus.

 

Skiepų kalendorius sudarytas siekiant apsaugoti vaikus nuo pavojingiausių jiems ligų tam tikrame amžiaus tarpsnyje. Todėl jau pirmosiomis naujagimio gyvenimo dienomis yra skiriamos Hepatito B ir tuberkuliozės vakcinos. Vėliau, nuo 2 mėnesių, kūdikiai pradedami skiepyti difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, haemophilus influenzae-B tipo vakcina, kuomet šios ligos jiems yra pavojingiausios.

 

Antraisiais gyvenimo metais skiepijama nuo tymų, parotito (kiaulytės), raudonukės, kai gautų iš mamos antikūnų atsargos jau išsenka. Kad būtų užtikrinta patikima apsauga nuo minėtų infekcijų, reikalingos pakartotinės (sustiprinančios)  vakcinų dozės.

 

Paskaitos mamoms vyks:

 

Vilniaus gimdymo namuose (Tyzenhauzų g. 18A ) - gruodžio 14 d. 15.00 val.

Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikoje (Antakalnio g. 57) - gruodžio 8 d. ir 15 d., 15.00 val.

 

Konsultacijas mamoms rengia Vilniaus visuomenės sveikatos biuras kartu su Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centru.