Atsimena tai, ką girdėjo negimęs

Atsimena tai, ką girdėjo negimęs

12. Dec 2011, 00:00

 

Ar teko patirti, kad gimęs vaikutis atpažįsta balsą, garsą ar melodiją, girdėtą mamos pilvelyje?

 

Konsultuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Asta Kerulytė –Reys, Šeimos laisvalaikio centro „Balseliai“ vadovė, Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos ,,AMUS“ mokytoja:

 

Mokslininkai, tyrinėjantys dar negimusių vaikučių raidą, neabejoja, kad vaikas turi prenatalinę atmintį, taigi, prisimena tai, ką girdėjęs mamos pilvelyje. Prisimena balsus, girdėtus garsus, melodiją.

 

Todėl būsimoji mama turėtų būti labai atidi ją supančiai muzikai ir apskritai, garsams. Didelė atsakomybė tenka ir besilaukiančios moters artimiesiems – jie turi apgaubti dėmesiu, meile, globa. Stengtis padaryti taip, kad nėščiosios aplinkoje būtų kuo mažiau triukšmo.

 

Aš pati jau trylika metų dirbu šioje srityje ir turiu daug liudijimų apie tai, kaip kūdikiai atsimena dar mamos pilve girdėtą balsą ar melodiją.

 

Kai vedu nėščiųjų muzikos kursus, vaikučiai pilve girdi daug mano dainavimo ir kalbėjimo. Vėliau tos pačios mamos ateina į kūdikių muzikos užsiėmimus su gimusiais mažyliais. Kai aš susitikimo pradžioje padainuoju pasisveikinimą, kai kurios mamos pastebi, kad jų vaikai ypatingai į tai sureaguoja. Jie prisimena mano atliktą melodiją, garsų derinį, ritmą, kuriuos girdėjo kartu su mama lankydami nėščiųjų užsiėmimus.

 

Kūdikiai tai parodo išskirtine reakcija: ypatinga šypsena, mimika, akimis.  

www.balseliai.lt

Tel. 8 6 100 6560

Ką Tu apie tai manai?

12. Dec 2011, 14:55

Gal ir teisybė.Tik mano mažoji ne prie lopšinių nusiramindavo,bet prie tokių tautiškų dainų, kaip "Graži tu mano, brangi tėvyne..."arba, "Tai gražiai gražiai mane augino-laukas, pieva, kelias upė..."Net juokas ima.Tokių dainų tikrai nėščia neniūnuodavau.Gal tėvelis kur užsislėpęs.😀

Krisliukas Krisliukas 12. Dec 2011, 13:18

tikra teisybė..dabar pati tai patiriu..kadangi mažiukui prieš miegą dainuodavau lopšines, o mažylė tuo metu buvo pilvelyje, tai dabar ji puikiai atpažįsta tas lopšines..jei pradeda verkti, užtenka tik ramiai padainuoti ir ji nurimsta ir užmiega 😉