Atsako akušerė: Ar vaistai nuo skrandžio rūgštingumo kenkia būsimam kūdikiui?

Atsako akušerė: Ar vaistai nuo skrandžio rūgštingumo kenkia būsimam kūdikiui?

27. Mar 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Miglenos laiško redakcijai:

Rašo jums mamytė, kuri laukiasi jau trečio leliuko, šiuo metu esu 34 savaičių. Nuo pauglystės turiu problemą su skrandžiu, išvaržą ir refliuksą, neštumo metu šios problemos ypatingai paūmėja. Pirmus du nėštumus kažkaip gelbėjo liaudiškos priemonės. Prieš pastodama su trečiu leliuku (netyčiuku) jau gydžiausi stemplę ir skrandį stipriais medikamentais. Mergaitę maitinau 2,5metų, tai po gimdymo kaip ir nesigydžiau, matyt, per tą laiką viskas dar labiau pablogėjo, todėl nutraukus maitinimą pradėjau gydytis.

Sužinojusi, kad laukiuosi, žinoma, vėl viską nutraukiau, nėštumas tapo kančia, o ne malonumas - vėmimas iki 6 mėn., pamiršau ką reiškia miegas ir pan. nes rūgštys tokios būdavo, jog niekas nepadėdavo - nei subalansuota mityba, nei linų sėmenys, nei vaistai. Aišku, svoris nelabai augo, krito hemoglobinas iki 102, bandžiau gerti geležį, bet būdavo dar blogiau. Nesugebėdavau nuvykus į parduotuvę išlipti iš automobilio, vienu žodžiu, nėštumo metu nežinau, ką reiškia noras valgyti, ką nori, ką reiškia miegas.

Atrodžiau tragiškai pervargus, nepailsėjusi, iškankinta ir tokia pikta mama. Bet vienąryt, kai nepakilau iš lovos nuo skausmo už krūtinkaulio ir skrandžio išsigandau, griebiausi Omeprazolio tabletės, ir taip dar vieną rytą, po tų tablečių jau trečia rytą aš jaučiausi geriau ir nuvykau į vaistinę, man rekomendavo gerti Raniberl 150 mg, dabar jas ir geriu, bet patikėkit - kaip aš graužiuosi ir pykstu ant savęs. Bet vienas pliusas - aš pradėjau gyventi, galiu valgyti, išsimiegoti, su vaikais užsiimti, darbus dirbti - gyvenimas nušvito.

Mano klausimas - ar labai kenkiu savo kūdikėliui su tais medikamentais? Ačiū už atsakymą.

Atsako tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja ir akušerė Ieva Girdvainienė:

Sveiki,

Visų pirma, man labai gaila Jūsų, nes save kankinate be prasmės. Vaistai, naudojami skrandžio rūgštingumui gydyti, nėra kontraindikuojami nėštumo metu. Jums būtina pasitarti su šeimos gydytoju ar gastroenterologu, nes nevartodama vaistų labiau kenkiate vaisiui ir sau. 

Jeigu tai yra įsisenėjusi problema, gydymas būtinas ir nėštumo, ir žindymo metu. Dieta yra tik gretutinė priemonė. Nėštumo metu skiriame įvairius vaistus ir tikrai tai nėra pavojinga, svarbiausia, kad jūsų būklę įvertintų kompetetingi specialistai!

Sauskelnės naujagimiams Huggies@ Elite Soft - mūsų geriausia švelnios mažylio odos priežiūra!

20150206142717-44313.jpg

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola