Asta Kerulytė - Reys: Muzika ir nėštumas. I dalis

Asta Kerulytė - Reys: Muzika ir nėštumas. I dalis

17. Nov 2011, 09:00

Turbūt esate girdėję patarimą nėštumo metu daugiau klausytis klasikinės muzikos.

 

Apie tai ir ne tik "Mamyčių klubas" kalbėjosi su ankstyvojo muzikinio ugdymo specialiste, jau 13 metų šioje srityje dirbančia Asta Kerulyte - Reys. Dar gyvendamas mamos pilvelyje vaisius girdi. Todėl nėščiosios turėtų būti itin atidžios garsams, kurie ją supa visus 9 mėnesius.

 

Konsultuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Asta Kerulytė –Reys, Šeimos laisvalaikio centro „Balseliai“ vadovė,Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos ,,AMUS“mokytoja:

 

Kalbant apie nėštumą ir muziką, pirmiausia norėčiau paklausti, o kokia yra būsimosios mamos garsinė aplinka? Kiek, kokios muzikos ir kaip garsiai ji mėgsta klausyti?

 

Garsas yra virpesiai, kurie tam tikrais dažniais pasiekia kūdikėlį dar mamos pilve. Kai susiformuoja mažylio ausis (apie 24 nėštumo savaitę) ir jis girdi, garsas yra pirmoji jo pažintis su išoriniu pasauliu. Jis nepažįsta pasaulio kitais pojūčiais – nemato jo, negali paliesti, tačiau girdi. Klausos pojūtis - vienas iš pirmųjų susisiekimų su išoriniu pasauliu.

 

Noriu paprašyti besilaukiančių moterų būti dėmesingoms ją supantiems garsams. Vengti pernelyg triukšmingų vietų. Parduotuvėse, kitose viešose vietose paprastai gausu triukšmingų garsų. Garsios muzikos labai daug klausomasi važiuojant automobiliu. Pagaliau, triukšmą skleidžia buities prietaisai namuose.

 

Esu dariusi tyrimą ir apklaususi nėščiųjų, kiek jos per dieną būna stiprioje garsinėje aplinkoje. Atsakymai mane nustebino – nėščiosios labai daug valandų praleidžia apsuptos triukšmingų garsų.

 

Natūraliai tų garsų neturėtų būti tiek daug. Per didelis garsų krūvis yra nemalonus ir suaugusiam, ir ateinančiam į pasaulį žmogui. Jis vargina ir apkrauna organizmą.

 

Kviesčiau mažinti nėščiųjų aplinkos triukšmo lygį, kad būsimoji mamytė kuo daugiau laiko praleistų tyloje, turėtų progos pabūti gamtoje ir įsiklausyti į jos natūralius garsus. 

 

Temą tęsime kituose straipsniuose. O dabar norime pakviesti į diskusiją įsijungti ir jus - ar laukiantis pasikeitė jūsų muzikinis skonis?

www.balseliai.lt

Tel. 8 6 100 6560

 

Ar dažnai ir kokios klausydavote muzikos nėštumo metu?