Asta Kerulytė - Reys: ausinukams ant nėščiosios pilvo sakau "Ne"!

Asta Kerulytė - Reys: ausinukams ant nėščiosios pilvo sakau "Ne"!

22. Nov 2011, 00:00

 

Kodėl nėščiosioms rekomenduojama kuo daugiau klausyti klasikinės muzikos, o ne kitų žanrų, tarkim folkloro ir panašiai?

 

Interviu apie nėštumą ir muziką pirmąją dalį kviečiame skaityti čia: Asta Kerulytė - Reys; Nėštumas ir muzika I dalis

 

Konsultuoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Asta Kerulytė –Reys, Šeimos laisvalaikio centro „Balseliai“ vadovė,Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos ,,AMUS“ mokytoja:

 

Mokslininkai, besidomintys vaisiaus raida, pastebi, kad nėštumo laikotarpiu moterims naudinga klausytis klasikinės muzikos. Ypač pabrėžiama Mocarto muzikos nauda, taip pat Vivaldžio, Hendelio ir kitų klasikinės muzikos kompozitorių kūriniai.

 

Atlikti tyrimai rodo, kad nėštumo metu klausoma klasikinė muzika teigiamai veikia vaiko intelektinę raidą, jo atmintį, gebėjimus.

 

Suprasdama klasikinės muzikos svarbą, nesureikšminčiau tik jos naudos. Manau, kad moteris turėtų klausytis ir  tai, kas jai pačiai yra malonu. Jei moteris mėgsta liaudies dainas, puiku, tegul nėštumo metu ir toliau jų klauso bei dainuoja. 

 

Negalima atskirti, kad dabar klausysiu muzikos „savo malonumui“, o dabar – dėl „vaiko“. Jei moteris neturi įgūdžių klausyti klasikinės muzikos, o nėštumo metu pradėjo klausyti Mocarto, Vivaldžio, Hendelio, tai jai pačiai gali būti nepriimtina, todėl nebūtinai tai teigiamai veiks ir vaikutį. Juk mama ir vaikas- viena sistema.

 

Muzikos klausymasis turi būti labai natūralus ir priimtinas moteriai. Visada naudinga pasikonsultuoti su specialistais ir, jei yra galimybė, lankyti užsiėmimus.

 

Turėjau užsiėmimuose vieną moterį, kuri buvo roko gerbėja ir nėštumo metu neatsisakė savo pomėgio. Ji liko ištikima rokui, tik klausydavo jo tyliau, negu įpratusi. Toji mama pasakojo, kad besilaukdama nuėjusi į vieną pasaulinės roko grupės vykusį koncertą. Ji buvo didelė grupės gerbėja, tačiau iš koncerto išėjo, nes vaikutis pilvuke ėmė stipriai spardytis, parodydamas mamai, kad tai jam nepatinka.

 

Taigi, kalbant apie muziką nėštumo metu, svarbu nepamiršti, koks jos garsumas, aktyvumas ir trukmė.

 

Pati auginu tris vaikus ir puikiai prisimenu vyriausiojo sūnaus reakciją nėštumo metu į Berliozo muziką. Šio kompozitoriaus muzika yra turtingos orkestruotės, gausu dinaminių kontrastų, todėl, matyt, tam tikrose kūrinio vietose sūnus galėjo jaustis nejaukiai.

 

Nesu šalininkė muzikos klausymo užsidėjus ausinukus ant nėščiosios pilvo. Tai yra aktyvus ir intensyvus muzikinis stimuliavimas, tačiau mama neturi galimybės kontroliuoti, pajausti kaip vaikas reaguoja į vieną ar kitą muzikos kūrinio vietą.

 

Būsimoji mama turėtų būti dėmesinga vaikučio siunčiamiems signalams. Jei vaikelis leidžia suprasti, kad jam tai nepatinka, pritildykite muziką arba rinkitės kitą kūrinį.

www.balseliai.lt

Tel. 8 6 100 6560