Ar verta dažnai daryti echoskopiją?

Ar verta dažnai daryti echoskopiją?

30. Sep 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip rodo ir jūsų, “Mamyčių klubo” narių patirtys, echoskopijos nėštumo metu atliekamos nevienodai. Vienoms – dažniau, kitoms – rečiau, o trečioms – kartą ar du per nėštumą.

“Mamyčių klubo” forumo temoje apie ultragarso tyrimus būsimoms mamoms, nuomonės išsiskiria. Štai viena būsimoji mama sako, kad jai ultragarso tyrimas buvo atliktas vieną kartą – 20 nėštumo savaitę. Gydytoja nuramino moterį, kad viskas gerai, nėštumas sklandus ir daugiau tyrimų daryti nereikia. Antrasis bus atliktas tik baigiantis nėštumui. Pasak moters, ji nežino būsimo vaikučio lyties, ir dėl to nesuka galvos.

“Vienintelis dalykas, dėl ko verta sužinoti lytį, kad nusipirktum tinkamos spalvos rūbelių, o šiaip nematau prasmės – vis tiek lyties nepakeisi” – sako ji. 

Jai antrina ir kita vaikučio besilaukianti mama, kuri įsitikinusi, kad 2 kartų echoskopijos per 9 mėnesius visiškai užtenka. Štai ką ji sako: “Būkite kantrios ,mamos, tuoj susitiksite su vaikučiais, nes iki galo nėra ištirta, kiek ultragarsas kenkia leliukui. Taigi, manau, tik dėl smalsumo neverta rizikuoti”.

Kitoms echoskopą, ypač dėl tikslesnio gimdymo datos nustatymo, daro net kas mėnesį. Tai kaip iš tiesų geriau?

Konsultuoja „Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė:

Gydytoja akušerė ginekologė Lina Rudaitienė sako, kad pirmą kartą akušerijoje echoskopinis  tyrimas buvo pritaikytas 1958 metais. Ir nuo tada jis tapo nepakeičiamas nėštumo eigos ir laiko, vaisiaus įvertinimui. „Echoskopija yra medicininis tyrimas, kuris atliekamas, kai yra tam tikros indikacijos (parodymai).  

Šis tyrimas plačiai naudojamas visame pasaulyje ir iki šiol nenustatyta, kad šis tyrimas kenktų biologiniams audiniams ar vaisiui‘ – sako specialistė. 

Gydytoja pabrėžia, kad tai medicininis tyrimas, atliekamas tada, kai būtina, o ne tada, kai pageidauja būsimoji mama ar tėtis. „ Tyrimas neturėtų būti atliekamas pramoginiais tikslais, pavyzdžiui, kai to nori nėščioji, arba būsimo vaikučio dar nematė vyras“ – pabrėžia gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė.

Pasak jos, vaisiaus echoskopijos metu gydytojas visada vertina vaisiaus lytinių organų sritį (dėl galimų vystymosi anomalijų), bet tyrimas neturėtų būti atliekamas vien tik tam, kad būtų nustatyta vaisiaus lytis.

Pagal Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką, vaisiaus echoskopija būtinai turi būti atlikta tarp 18 – 20 nėštumo savaičių. Jei tolesnė nėštumo eiga sklandi, vaisiaus echoskopija nebeatliekama.  Vaisiaus echoskopija kartojama tik gydytojo sprendimu. Kiek kartų per nėštumą galima atlikti šį tyrimą, apribojimu nėra – tai sprendžia nėščiąją prižiūrintis gydytojas. 

Ar Jums visada echoskopijos tyrimas buvo atliktas tik tada, kai būtinai reikėjo?

Kaip manote, ar mamos noras sužinoti lytį yra pakankama priežastis atlikti ultragarso tyrimą?

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola