Ar tiesa, kad gimdymo metu draudžiama gerti?

Ar tiesa, kad gimdymo metu draudžiama gerti?

27. Mar 2017, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt visose Lietuvos ligoninėse gimdymo metu moterims draudžiama gerti ir valgyti, nebent lašeliu vandens ar ledo gabalėliu suvilgyti lūpas. Visa tai draudžiama dėl to, kad vėliau gali prireikti atlikti operaciją ir taikyti narkozę, o ji daroma nevalgiusiems asmenims.

Šiuo klausimu nusprendė pasidomėti Pietų Afrikos, Kanados ir Didžiosios Britanijos mokslininkai, kurie tyrė maisto ir skysčių naudą ar žalą gimdymo metu. Tyrimas susidarė net iš penkių studijų, kuriose tirtos 3130 moterys. Visos moterys tirtos aktyviu gimdymo periodu, kurioms, kaip ir daugeliui mūsų, iš anksto nebuvo planuojama leisti jokių anestetikų ir jų gimdymai iš pradžių nebuvo priskiriami komplikuotiems.

Mokslininkai nustatė, jog nėra jokių skirtumų pagal Apgar skalę tarp moterų,  gimdžiusių natūraliai ar Cezario pjūvio pagalba, kurios valgė ir gėrė gimdymo metu ir kurios to nedarė. 

"Neradome jokių privalumų ar žalos moterims su menka komplikacijų tikimybę, kurios gimdymo metu valgė ar gėrė", - rašo autoriai. Žinoma, jeigu galimos komplikacijos ir jūsų gimdymas nusimato sudėtingas - mokslininkai nesiima teigti, kad maistas ir gėrimai nepakenks, nes jie to netyrė. 

Tad, jeigu jūsų gimdymas planuojamas sklandus - mokslininkai nemato jokių kliūčių išgerti ir kažką suvalgyti. Žinoma, Lietuvoje gimdymo namų personalas tam greičiausiai nepritars. 

Kai kuriose kultūrose maistas ir gėrimai gimtančiai moteriai yra kaip tik labai rekomenduojami dėl fizinio komforto. Tik nuo 1940 metų daugelis ligoninių ėmė tai drausti, nes gimdyvės gali paspringti savo skrandžio turiniu per bendrąją nejautrą. Tiesa, dabar akušerinė nejautra žymiai pasikeitė, o "alkis ir troškulys gimdymą gali tik dar labiau prailginti ir padaryti skausmingesniu."

Ar jūs susidūrėte su valgio ir gėrimo problema gimdymo metu? Ką teigė jus prižiūrintys gydytojai?

RenataŪselienė RenataŪselienė 27. Mar 2017, 13:37

Man taip pat per abu gimdymus niekas neleido gerti, o taaaaip troskino, tai vis vilge lupas, bet atrode,kad net seiles dingo, taip gerti norejosi☹

LePukuota LePukuota 27. Mar 2017, 11:26

Abu gimdymus neleido gerti, tuo labiau valgyti. Laseline visoms privaloma? Galetu bent vandens leisti atsigerti, nes kiek pamenu labai troskino..