Ar svarbu, kad ligoninė turėtų Naujagimiui palankios ligoninės statusą?

Ar svarbu, kad ligoninė turėtų Naujagimiui palankios ligoninės statusą?

13. Nov 2012, 00:00

Bene devynios iš dešimties būsimų mamų pageidauja gimdyti ligoninėje, turinčioje Naujagimiui palankios ligoninės (NPL) statusą. Deja, beveik pusė norinčiųjų gimdyti NPL moterų gimdė paprastose ligoninėse. Tai parodė Prieraišiosios tėvystės centro iniciatyva vykdyta gimdyvių apklausa.

 

Ankstesnių metų apklausos duomenimis, 87,5 proc. respondenčių tvirtino, kad joms buvo svarbu gimdyti ligoninėje, turinčioje NPL statusą. Tačiau tik 52 proc. apklausos dalyvių gimdė tokį statusą turinčiose ligoninėse, atitinkamai 48 proc. dėl įvairių aplinkybių buvo priverstos gimdyti paprastose ligoninėse.

 

Dažniausiai tai buvo moterys, gyvenančios vietovėse, kurios yra gana toli nuo Naujagimiui palankių ligoninių. Šie rezultatai atskleidžia, kad labai svarbu skatinti NPL iniciatyvą ir padaryti tokias ligonines prieinamas visoms Lietuvos gimdyvėms.

 

„Mes negalime įvertinti, ar ligoninės laikosi NPL reikalavimų arba suteikti ligoninėms NPL vardo, tačiau, remdamiesi standartizuota anonimine anketa, galime paklausti mamų, kaip ligoninėse įgyvendinami 10 NPL principų, – teigė tarptautinės žindymo organizacijos „La Leche League“ atstovė Lietuvoje ir viena iš Prieraišiosios tėvystės centro įkūrėjų Rima Kurtinaitienė. – Šiais rinkimais norime paskatinti ligonines siekti NPL statuso ir laikytis šios programos principų.“

 

Jau trejus metus viešoji įstaiga Prieraišiosios tėvystės centras kviečia tais metais gimdžiusias mamas išrinkti Naujagimiui draugiškiausią ligoninę. Kviečiant mamas dalyvauti apklausoje, siekiama sužinoti, kuri Lietuvos ligoninė, mamų nuomone, geriausiai laikėsi Naujagimiui palankios ligoninės reikalavimų.

 

2012 m. gimdžiusios moterys apklausoje gali dalyvauti iki 2013 m. sausio vidurio, o 2012-aisiais Naujagimiui draugiškiausiais mamų išrinktus gimdymo namus paskelbti ketinama 2013 m. vasarį. 

 

Kokie reikalavimai keliami NPL ligoninei?

 

Tai ligoninė, kuri laikosi 10 taisyklingo žindymo skatinimo reikalavimų ir nepriima nemokamų pieno mišinių bei yra įvertinta nepriklausomų stebėtojų.

 

Tokioje ligoninėje personalas turi užtikrinti visas sąlygas sėkmingai žindymo pradžiai – skatinti žindymą, mokyti mamas teisingų žindymo pagrindų, nesiūlyti kūdikiams kito maisto, nebent tam yra medicininių priežasčių, nesiūlyti mamai jokių pagalbinių žindymo priemonių: antspenių, čiulptukų ir kt. ir paaiškinti tokių priemonių vartojimo žalą žindymui.

 

„Man buvo labai svarbu, kad ligoninė, kurioje ruošėsi pasaulį išvysti mano sūnelis, turėtų NPL statusą. Žindymas buvo mano prioritetas ir tikrai nebuvau nusiteikusi kovoti su sesutėmis ar akušerėmis, siūlančiomis mišinėlį, kad vaikutis ir mama geriau pailsėtų. Manau, sėkmingai žindymo pradžiai labai svarbus ligoninės personalo palaikymas, taip pat svarbu žinoti, kad, grįžusi namo, irgi turėsi kur kreiptis“, – teigia šio projekto ambasadorė, trijų vaikų mama Kristina Savickytė-Damanskienė.

 

{smallpic:1}

 

Šiuo metu Lietuvoje veikia tik 8 ligoninės, turinčios NPL statusą. Be to, pastebima, kad gauti naujausios informacijos apie šias ligonines ir jose galiojančias taisykles būsimoms mamoms gana sudėtinga.

 

Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyvą 1990 m. paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kartu su UNICEF. Lietuva prie šios iniciatyvos prisidėjo 1993 metais. 2004 m. patvirtintos Stacionarių asmens sveikatos priežiūros įstaigų vertinimo pagal naujagimiams palankios ligoninės reikalavimus laikinosios taisyklės.

 

Prieraišiosios tėvystės centro apklausų duomenimis, 2010 metų draugiškiausia ligoninė buvo Kauno krikščioniškieji gimdymo namai, 2011 m. išrinktos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikos.

 


Anketa: http://www.publika.lt/apklausa-15-4f2013c3a3681.html

 

www.prieraisiojitevyste.lt