Svečiuojamės pas kaunietę Eriką, kuri laukime gyvena jau penktą mėnesį. Būsima mama nekantriai laukia pažinties su būsimu mažyliu, o kol kas stengiasi saugoti save, maitintis sveikai ir stebėti savo bei pilvelio gyventojo poreikius.
Kaip suprasti, kad trūksta vitaminų?
Kaip pasakojo gydytoja akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė, pati moteris gali pastebėti tam tikrus vitaminų trūkumo požymius: jautrus liežuvis, lūpų kampučių įtrūkimai, ima lūžinėti nagai, daugiau slenka, sausėja plaukai, vargina kojų raumenų mėšlungis, stambiųjų kaulų skausmai.
Nors mūsų kalbinta Erika plaukų slinkimu ar lūžinėjančiais nagais nesiskundžia, tačiau neslepia jaučianti pilvo sukietėjimus, o tai, anot gydytojos, rodo, kad kai kurių vitaminų ir mikroelementų jai trūksta.
"Mes visada orientuojamės į sveiką mitybą. Juk vitaminai ir mikroelementai įsisavinami iš natūralių maisto produktų. Tačiau kartais jų nepakanka arba įsisavinimas gali būti sutrikęs tam tikrais gyvenimo etapais", - pasakojo gydytoja Ž.Kasilovskienė.
Kuo svarbi folio rūgštis ir kada ją vartoti?
Prieš planuodama nėštumą kiekviena moteris turi vartoti padidintą folio rūgšties kiekį, kuri labai svarbi audinių vystymuisi, ląstelių formavimuisi, folikulų brendimui, o pastojus - ir kūdikio nervinio vamzdelio formavimuisi.
Pagrindinis folio rūgšties šaltinis - žalios lapinės daržovės. Tačiau medikai tikina, kad folio rūgštis geriau įsisavinama su vitaminu B12.
"Nėštumo pradžioje atsiranda tam tikri simptomai kaip pykinimas, kvapų netoleravimas, apetito stoka, skrandžio streikavimai, tad ne kiekviena nėščioji galėtų suvalgyti tinkamą kiekį lapinių daržovių. Todėl yra labai svarbu vartoti papildo – folio rūgšties", - patarė gydytoja.
Kiti svarbūs vitaminai:
Besilaukianti moteris turi gauti:
- seleno, kurio yra grūduose, pieno produktuose, kiaušiniuose,
- vitamino B12,
- geležies, kurios taip pat daug lapinėse daržovėse, burokėliuose, mėsoje,
- žuvies taukuose esančių omega rūgščių.
Tad specialiai besilaukiančioms subalansuoti PREGNACARE maisto papildai gelbėja tas, kurios kažko nemėgsta ar kai kurių produktų valgo itin retai.
Nėščioji moteris turi gauti pakankamą jodo kiekį, kuris svarbu vaiko formavimuisi, jo pažinimui, psichomotoriniam vystymuisi, todėl, anot gydytojos, reikėtų vartoti ne tik joduotos druskos, bet gerti papildomai ir vitaminų.
Vitaminų kompleksus rekomenduojama pradėti vartoti nuo 16 nėštumo savaitės.
Nėštumo laikotarpiu atsargiai vartokite vitaminą A, nes jo perteklius gali lemti apsigimimus ar ankstyvą gimdymą. Todėl patariama rinktis maisto papildus, kurių sudėtyje vietoj vitamino A yra betakaroteno.
Gydytoja Ž.Kasilovskienė primena, kad su amžiumi keičiasi ir vitaminų bei mikroelementų įsisavinimas. Jų mažiau moteris gauna ir pastodama ankstyvą pavasarį. Ginekologė ragina nepamiršti, kad ypatingą dėmesį mitybai ir vitaminams derėtų skirti ir maitinančiai mamai.
"Pagal naujausius pasaulyje atliktus tyrimus, moteriai, kuri nevartoja kalcio ir vitamino D3 žindymo metu, didėja tikimybė meno pauzės metu susirgti osteoporoze", - teigė gydytoja.
Daugiausiai kalcio yra pieno produktuose, tačiau jų nesuvalgome tiek, kad gautume kalcio paros normą. Tad vitaminai būtini.
Atminkite, kad bet kokiais klausimais geriausias patarėjas - Jus prižiūrintis gydytojas.