Ar nėštutei saugu skiepytis nuo gripo?

Ar nėštutei saugu skiepytis nuo gripo?

01. Dec 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nėščioji neretai susimąsto, ar verta skiepytis nuo gripo, ar tai saugu. Medikai pabrėžia skiepų naudą, nes gripas gali paveikti tiek nėščiosios sveikatą, tiek sukelti vaisiaus vystymosi raidą, ypač jei persergama pirmuoju nėštumo trimestru. 

Kasmet pasaulyje gripu perserga apie 20% vaikų ir 5% suaugusių. Nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų bei lėtinių ligų Europos Sąjungoje miršta nuo 40 iki 100 tūkstančių žmonių. O viena iš rizikos grupių, kuriai reikia skiepytis nuo gripo – tai nėščia moteris.

"Nėštumas yra ypatinga moters būsena. Norėdama susilaukti sveiko kūdikio, ji turi pasistengti išlikti sveika per visą nėštumo laikotarpį. Lietuvos demografinė situacija nepalanki šiandieną, nes pastaraisiais metais stebimi neigiami natūralaus prieaugio poslinkiai. Daugiau miršta nei gimsta. 2011 metais Lietuvoje gimdymų skaičius 100 tūkstančių gyventojų siekė tik 28,5 tūkstančio", - pasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja, profesorė Gražina Drąsutienė.

Trečiajame nacionaliname gripo forume profesorė atkreipė ypatingą dėmesį į nėščiųjų skiepijimą nuo gripo, nes pastarųjų metų rodikliai parodė, kad nuo 2010 m. nuo gripo buvo paskiepytos tik 80 nėščiųjų.

Kodėl sveika nėščioji yra priskiriama rizikos grupei ir rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo?

Anot prof. G.Drąsutienės, augantis kūdikis keičia moters organizmą, vyksta fiziologiniai pokyčiai moters kūne.

-augantis vaisius ir didėjanti gimda kelia diafragmą,

-pačius didžiausius pokyčius patiria moters gimda, kuri nuo 50-100 gramų padidėja iki 1000 gramų,

-padidėja širdies aprūpinimas deguonimi,

-padidėja kojų venos,

-stebimi virškinimo veiklos pokyčiai,

-kaulų sistema kinta,

-padidėja krūtys, kinta spenelių pigmentacija.

Tai tik dalis fiziologinių pokyčių nėštumo metu, kurie laikomi norma. Visus šiuos pokyčius reguliuoja moters endokrininės liaukos. 

"Nėštumo metu atsiradę fiziologiniai pokyčiai moters organizme - tai didžiulis cunamis ramiame vandenyne. Sveika moteris šiuos pokyčius patiria be ypatingų sveikatos sutrikimų. Tačiau nėščiosios imuninės sistemos aktyvumas yra prislopintas. Kūdikio imuninę sitemą pilvelyje sudaro tiek tėvo, tiek motinos genetinio fondo pusės. 

Motinos imuninė sistema tarsi kovoja prieš vyro imuninę sistemą. Jei mamos imuninė sistema sugebėtų sunaikinti tėvo perduotą informaciją, tuomet gyvybė būtų neįmanoma, tačiau taip neįvyksta, nes nėščiosios imuninės sistemos stiprumas yra prislopintas. Šis fenomenas vadinamas nėščiosios imunine tolerancija", - teigė VU Medicinos fakulteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja G.Drąsutienė.

Gripo komplikacijos nėštumo metu yra nepalyginamai didesnės.

Kaip teigė profesorė, nėra vieningos nuomonės, ar gripo virusas įveikia placento barjerą. Gripo virusas pavojingas visuose nėštumo laikotarpiuose, tačiau pirmajame nėštumo trimestre gripas ypač pavojingas vaisiaus raidai.

"Jei ketvirtą savaitę gripo virusas paveiks nėščią moterį, nėštumas gali baigtis persileidimu. Taigi gripo virusas nėštumo laikotarpiu gali sukelti daug nepataisomų komplikacijų moters ir būsimo kūdikio sveikatai. Todėl svarbiausia gripo profilaktikos priemonė yra skeipjimas", - pabrėžė prof. G.Drąsutienė.

DĖMESIO! Gripo vakcina yra saugi nėščiajai - nėščiųjų organizmas gerai reaguoja į skiepjimą šia vakcina. 

"Paskiepijus nuo gripo nėščiąją, apsaugoma pati moteris ir kūdikis. 17 nėštumo savaitę nėščiosios antikūniai per placentą patenka vaisiui. Nėščiosios kraujyje esantis imunoglobulinas yra išskiriamas su pienu ir turi apsauginės reikšmės pirmąjį pusmetį vaikui, tokiu būdu kūdikiui perduodami apsauginiai antikūnai", - aiškino profesorė.

Nėščiajai rekomenduojama skiepytis nuo gripo, nes:

-nėščia moteris serga gripu sunkiau,

-gripas gali paveikti vaisiaus raidą,

-gripo vakcina galima skiepytis bet kuriuo nėštumo laikotarpiu

-skiepjimo dozės saugios ir pats skiepijimas yra tikslingas

"Gripo vakcina nėra aktyvi, todėl ji yra saugi nėščiai moteriai. Noriu pabrėžti, kad nėščiosios nesibaimintų - skiepjimas yra saugus bet kuriuo nėštumo laikotarpiu. Jei moteris ir susirgs po skiepjimo gripu, tai bus lengva gripo forma ir jos komplikacijos bus nepalyginamai mažesnės nei tuo atveju, jei nėštukė bus neskiepyta", - skiepų nuo gripo naudą pabrėžė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja G.Drąsutienė.

Ar jūs skiepysitės nuo gripo?