Ar įteisinti Lietuvoje gimdymus namuose?

Ar įteisinti Lietuvoje gimdymus namuose?

30. Jul 2012, 08:00

Gimdyti namuose niekas neuždraus - teisiškai to kontroliuoti neįmanoma. Tačiau Lietuvoje nėra reglamentuota gimdymo ne ligoninėje galimybė, todėl medikai (akušerės, gydytojai) neturi teisės padėti gimdančioms namuose.

 

Lietuvoje oficialus pasirinkimas vienas - gimdyti ligoninėje

 

Daugybėje pasaulio šalių moterys gali gimdyti ne tik ligoninėse, bet ir specialiuose natūralaus gimdymo centruose. Medikų pagalba užtikrinama ir toms šeimoms, kurios suplanuoja gimdyti namuose. Lietuvos įstatymai nedraudžia gimdyti ne ligoninėje, tačiau šeimai, kuri ruošiasi gimdyti namuose, valstybė nesudaro galimybės gauti kvalifikuotą medikų pagalbą. Priešingai – teisės aktai draudžia akušeriams ir akušeriams ginekologams vykdyti savo veiklą ne gimdymo stacionare, t. y. priimti gimdyvės kūdikį už ligoninės ribų ir suteikti tuo metu būtiną pagalbą. Neseniai Lietuvoje susibūręs judėjimas www.gimimas.lt mano, kad pats metas apie tai kalbėti ir kviesti į diskusiją ne tik visuomenę, bet ir politikus, formuojančius sveikatos politiką.

 

Tyrimai palankūs gimdymams namuose

 

Tyrimai ir užsienio valstybių praktika rodo, kad gimdyti tiek ligoninėje, tiek už jos ribų (namuose, natūralaus gimdymo centre) yra vienodai saugu, jei medikas 37 nėštumo savaitę, įvertinęs moters sveikatą ir nėštumo eigą, nustato, kad komplikacijų tikimybė yra maža ir užtikrinama galimybė gimdymo metu gauti kvalifikuotą pagalbą.  Tyrimų duomenimis, ne gimdymo stacionare gimdžiusioms moterims atliekama mažiau medicininių intervencijų (gimdymo skatinimas vaistais, tarpvietės kirpimai, plyšimai ir pan.), retesnės gimdymo komplikacijos, ir motina, ir kūdikis išgyvena mažiau streso.


Kuo Lietuva prastesnė už kitas šalis?

 

Šiuo metu gimdymo ne ligoninėse tvarka nustatyta daugelio šalių teisės aktuose: JAV, Kanadoje, Australijoje, Jungtinėje Karalystėje, Olandijoje, Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir kitose, tarp jų – ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje. Paprastai tokį gimdymo būdą renkasi 1–3 proc. šeimų, nors, pavyzdžiui, Olandijoje namų sąlygomis gimdo net iki 30 proc. moterų.

 

Lietuvoje ne tik nėra jokio teisinio reglamentavimo gimdymui ne ligoninėse, tačiau iki šiol nebuvo ir kokybiškos diskusijos. Publikacijos spaudoje apsiribodavo vienpusėmis nuomonėmis, o visuomenė skilo į kelias dalis: vieni pasisako už tai, kad gimdymo namuose reglamentavimas būtų pažangus žingsnis į priekį, kiti sako, kad žingsnis atgal ir, kad gimdyti namuose nesaugu.

 

Vis dar gajūs mitai


Iniciatyvinė grupė www.gimimas.lt atkreipia dėmesį į mūsų visuomenėje įsitvirtinusius mitus, susijusius su gimdymu.  Pavyzdžiui, diskusijose apie gimdymą namuose Lietuvoje ne kartą skambėjo teiginys, kad gimdyti namuose saugu tik tuo atveju, kai už namų durų laukia reanimacijos komanda, pasirengusi bet kada vykti į ligoninę. Tačiau tikroji užsienio šalių praktika rodo ką kita: tokios valstybės investicijos nereikalingos.

 

Sveikatos apsaugos ministerija diskutuoti nenori

 

Praėjusią savaitę gimdymų ne ligoninėse šalininkai sukvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją, kurioje dar kartą išdėstė visus gimdymų ne ligoninėje reglamentavimo motyvus: teisinius, psichologinius. Tuo pat metu prie Sveikatos apsaugos ministerijos vyko nesakcionuotas mitingas, siekiantis atkiiepti į tai dėmesį. Tačiau kvietimo diskutuoti ir sudaryti darbo grupę, kuri galėtų nagrinėti šiuos klausimus, Sveikatos apsaugos ministerija atsisakė.

 

Viceministrė Nora Ribokienė išplatino pranešimą, kuriame be kita ko teigiama: "Ar protinga rizikuoti naujagimio sveikata ar net gyvybe, kai kilus komplikacijai gimdant namuose nebus galimybių suteikti reikiamos pagalbos. Siekiant užtikrinti gimdyvėms ir naujagimiams teikiamų paslaugų saugumą, ligoninių gimdymo skyriai aprūpinami modernia aparatūra. Neabejoju, kad akušerijos paslaugų teikimas namuose, t. y. vietoje, kurioje nėra galimybės suteikti reikiamos pagalbos gimdyvei ir naujagimiui, būtų tam tikras žingsnis atgal bandant motyvuoti žmogaus teisėmis", – sako N. Ribokienė.

 

Kaip jūs manote: ar reiktų reglamentuoti gimdymų ne ligoninėse tvarką ir suteikti akušerėms laisvę pasirinkti, kur pasitikti naujagimį: ligoninėje ar moters namuose?

Kokia yra Jūsų nuomonė?

31. Jul 2012, 09:45

Kiekvienas turime teise rinktis, kas mums geriau, bet reikia nepamirsti ir atsakomybes. Niekada nebuvo minties rizikuoti, todel dabar auginam dvi dukrytes. Atvykus gimdyti antrosios dukrytes ligonineje pasake, kad viskas sklandu ir laukia greitas gimdymas, o pasibaige skubia cezario operacija, kuria atliko per 3min ir tik todel mes abi likom sveikos.

31. Jul 2012, 08:32

Viskas butu kaip ir suprantama-namai, sava aplinka, "savos sienos padeda", bet jei is ties kokios komlikacijos kas tada?
Juk jei atsitinka kokia nelaime is karto begam ieskoti kaltu. Kaltinsim konsultaciju medikes, kodel nenumate, neikalbejo. Beksim rasyti pareiskima i teisma , kad greitoji neatvaziavo per 2 minute o uztruko pusvalandi(kuris gali buti lemiamas). O jau nepavydziu daktariai kuri pasiryztu priimti gimdyma namie, uztasytumem per teismus ir sugadintum puse sveikatos tiek paciam daktarui tiek jo artimiesiam. Neesu as medike, bet esu visu pirma zmogus, antra Lietuve, trecia sesiu vaiku mama, 6 vaiku mociute. Todel vienareiksmiskai esu pries.

30. Jul 2012, 16:19

Gal ir gerai,visgi sava aplinka,ramiau.bet negali zynoti kas nutiks.gali gimdymas komplikuotis,ir gali tekt daryt cezari.ar kas nors labai blogai.as pries

gintarerei gintarerei 30. Jul 2012, 11:00

as irgi manau, kad kiekvienos mamos pasirinkimo reikalas ir jis yra gerbtinas. Pati daug domejausi apie gimdymo namuose pliusus ir minusus ir skauciau daug sekmingu istoriju, kur lietuves mamos pagimde namuose kartu su pribuveja. Pagarbos vertos tokios mamos. Kalbejausi su pazistamais is uzsienio saliu, kur gimdymas namuose naturalus reikalas ir sake, ten nuo 37 savaites labai intensyvi yra nestukes prieziura, jei ji nusprendzia gimdyti namuose ir dazniausiai visos komplikacijos numatomos dar pries nestuma! Labai mazai nelaimingu atveju buna tenais.
As turbut siai dienai dar nepasiryzciau gimdyti namuose, bet galbut su kokiu 5 😀 vaikiuku, galbut 😀 (nezinau aisku ar bus 5). Beje, gimdymas nera operacija (jei tai nera cezaris), tai fiziologinis procesas, tai yra irodyta, todel su tinkama pagalba manau viskas butu gerai ir namuose!
Kitas aspektas, juk jei mama pati pasirenka gimdyti namuose zinodama visas galimas pasekmes ji ir atsako uz pasekmes kurios buna. O gydytojai tik atliktu savo darba atvyke i nestukes namus.
Reziume: as uz diskusijas siuo klausimu, nes siuo metu pateikiama informacija yra labai padrika!