Ar išpopuliarės Lietuvoje Dūlos - gimdyvės padėjėjos?

Ar išpopuliarės Lietuvoje Dūlos - gimdyvės padėjėjos?

20. May 2012, 09:00

Ar girdėjote apie tokį terminą "Dūla" (Doula)? Pas mus apie tai kalbama ir žinoma tikrai nedaug, tad "Mamyčių klubas" nutarė pasmalsauti, kas tai?

 

"Doula" išvertus iš senovės graikų kalbos yra moters padėjėja, tarnaitė, vergė. Kadangi Lietuvoje apie tai vos pradedama kalbėti, šis terminas nėra nusistovėjęs ir, tiesą sakant, net nežinome, kaip tiksliau rašyti- Dūla ar Dula. Kaip bebūtų, esmės tai nekeičia. Dūla (doula)- yra asmeninė gimdyvės padėjėja, padedanti jai nėštumo metu, per gimdymą ir pirmosiomis dienomis po gimimo.

 

Pastaraisiais metais Vakarų šalyse, kaip ir Lietuvoje, išpopuliarėjęs vyro dalyvavimas gimdyme. Puiku, jei vyras gimdant iš tiesų padeda moteriai - žino, kaip ją galima pamasažuoti, primena apie taisyklingą kvėpavimą, žodžiu, tai, ką išgirdęs kursuose, pritaiko ir realybėje. Tačiau taip elgiasi toli gražu ne visi vyrai. Dūlos (doulos) yra pačios motinos, gana dažnai netgi daugiavaikės, turinčios daug žinių apie moters fiziologiją, nėštumo ir gimdymo ypatumus, eigą ir pagalbą moteriai. 

 

Dūlos (doulos) padeda moteriai nepriklausomai nuo to, kur ji gimdo - namuose ar gimdymo skyriuje. Jei tai ligoninė, dūla rūpinasi moters patogumu, yra savotiška tarpininkė tarp medikų ir moters. Jei gimdymas vyksta namuose, ji yra ne tik gimdyvės, bet ir šeimynykščių padėjėja - rūpinasi ir jais. 

 

Kaip tapti dūla?

 

Daugelyje šalių dūlos statusas nėra teisiškai apibrėžtas, tačiau, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje ar Šveicarijoje tai greitai populiarėja, kuriasi Dūlų asociacijos, rengiami kursai. Pavyzdžiui, Šveicarijos dūlų asociacijos interneto tinklalapyje rašoma, kad dūlos apmokymo kursai trunka keturiolika dienų.

 

Jai keliamas pagrindinis reikalavimas - kad ji pati būtų mama. Taip pat labai svarbu asmeninės savybės - empatija (sugebėjimas suprasti kito poreikius ir jausmus), nuoširdumas, švelnumas, mokėjimas dirbti "komandoje". Dūlos turi turėti daug žinių apie nėštumą, gimdymą, žindymą, vaikučio priežiūrą po gimimo. Todėl neretai jomis tampa panašų išsilavinimą turinčios moterys - pavyzdžiui, akušerės, psichologės, pedagogės ir panašiai.

 

Turi sutapti požiūris

 

Kadangi dūla yra tas žmogus, kuris tam tikru periodu yr labai arti moters, labai svarbu, kad sutaptų abiejų požiūriai bei lūkesčiai. Išsirinkti dūlą nėra paprasta - patariama prieš tai gerai pasikalbėti ir apsvarstyti, ar ji tinkama kandidatė. 

 

Galite paklausti, kuo gi dūla skiriasi nuo akušerės? Ogi tuo, kad akušerė - medicinos išsilavinimą turinti ir už gimdymą atsakanti pareigybė, tuo tarpu dūla neatsako nei už gimdymo eigą, nei už komplikacijas ar pasekmes. Tai tiesiog šeimos partnerė, patyrusi patarėja ir padėjėja, gelbstinti svarbiu šeimai metu - ateinnat į pasaulį vaikučiui.

 

Kiek kainuoja?

 

Dūlos paslaugos yra mokamos, tai susitarimo reikalas. Pavyzdžiui, Vokietijos dūlų interneto puslapyje radome informaciją, kad tai gali kainuoti nuo 450 iki 750 eurų. Į šią kainą įskaičiuoti keli susitikimai nėštumo metu (po pusantros valandos), likus dviems savaitėms iki gimdymo pasiruošimas visada būti šalia moters ir reikalui esant atvykti, pagalba gimdymo metu bei keli vizitai po gimdymo.

 

Kaip  manote, ar dūlos gali išpopuliarėti ir Lietuvoje? Ar tai, jūsų akimis, neįmanoma?