Ar gimdyti keturiasdešimties?

Ar gimdyti keturiasdešimties?

16. Jan 2013, 07:00

Iš mamos laiško:

 

"Man 40 metų, sūnui - 4 metai.  Susituokėm su vyru, kai man buvo 35-eri.  Ir jam, ir man tai buvo pirmoji santuoka.  Dabar pagalvoju apie antrą vaiką, bet kažkaip stabdo amžius. Kai pagalvoju, kad sūnus baigs mokyklą, o aš jau į pensiją ruošiuosi, kažkaip abejoju.  Žinau, kad artimieji nepalaikys.

 

Na, gal pritars vyras, nors jis kažkaip nieko nesako šiuo klausimu, toks abejingas, sakyčiau.  Žinau, kad ilgai svarstyti neturiu laiko.  Ką patartumėt?"

 

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

 

Sveika,

 

Pasakoji, kad norėtum antro vaikučio, tačiau abejoji, nes tau jau 40 metų. Įsivaizduoji, kad vaikui tapus pilnamečiu, tu būsi beveik pensijinio amžiaus, ir tai tave stabdo.

 

Patarimo neduosiu, nes vaiko išauginimo atsakomybę bet kokiu atveju reikės prisiimti tau su vyru, tad jums ir nuspręsti, kaip geriausia pasielgti. Tačiau kviečiu apsvarstyti šį klausimą iš įvairių pusių.

 

Tėvų vaidmuo vaiko gyvenime

 

Vaiko  gyvenime mama gyvybiškai svarbi yra nėštumo laikotarpiu ir pirmaisiais 1,5 metų.  Mažylis dar nesuvokia, kad mama yra atskiras žmogus, o ne jis pats.  Atsiskyrimas įvyksta palaipsniui.

 

Nuo 1,5 metų vaiko gyvenime svarbiu tampa tėtis.  Jis leidžia vaikui pažinti pasaulį savarankiškai, reikiamu metu padeda įveikti kliūtis ir saugo nuo pavojų.  Toks požiūris skatina vaiko pasitikėjimą savimi ir nuo to priklausys, ar ateityje žmogutis taps vadovaujančiu ar paklūstančiu individu.

 

Ketvirtaisiais gyvenimo metais vaikui svarbūs darosi kiti žmonės.  Tėvų vaidmuo yra padėti jam išmokti bendrauti. 

 

8-12 metai – seksualinės socializacijos laikotarpis, kai tėvai padeda  vaikui  naujai priimti savęs kaip vyriškos ar moteriškos giminės atstovo suvokimą.  Vėliau prasideda nepriklausomybės ir santykių su kitais žmonėmis amžius.  Geriausia, ką gali tėvai padaryti šiuo metu, tai suteikti vaikams laisvės, juos gerbti ir palaikyti.

 

Baigus mokyklą prasideda savarankiškas gyvenimas net ir tuo atveju, jei vaikai toliau mokosi. Tėvai turėtų nesikišti į jaunų žmonių gyvenimą, jų nereguliuoti, o leisti žmogui stiprėti, savarankiškai ieškant savo vietos visuomenėje.

 

Bendrais bruožais apžvelgėm vaiko raidos etapus. Toks yra natūralus žmogaus vystymasis.  Tavo ir tavo vyro tapimas pensininkais natūraliai įsipaišytų į jauno žmogaus gyvenimą, jei suteiktumėt jam pakankamai laisvės ir nespaustumėt vykdyti kokių tai savo neįgyvendintų svajonių.

 

Kam reikalingas vaikas

 

Kitas dalykas, į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, yra kvietimas susimąstyti, o kam tau reikalingas antras vaikas.  Klausimas gali skambėti grubiai, ir vis tik...  Mažas žmogus ateina į šį pasaulį tam, kad gyventų savo gyvenimą, o ne vykdytų tėvų lūkesčius.

 

Su kuo gali būti susijęs tavo noras turėti dar vieną vaiką? Ką sau naudingo gausi su mažylio gimimu?  Kokias neišspręstas problemas jo atsiradimas padės tau išspręsti?  Ar dar vieno vaiko turėjimas padės tau pačiai augti ir tobulėti kaip žmogui?

 

O gal vaikutis tau reikalingas pilnai neišnaudoto motinystės potencialo realizacijai, prisilietimo prie dar vieno gyvenimo džiaugsmui, tavo kūrybiškumo ir  pedagoginių sugebėjimų pasireiškimui, šeimyninio gyvenimo pilnatvės pajautimui?  Tik šiuo atveju sakyčiau: gimdyk, nekreipdama dėmesio į savo amžių, mėgaukis savo gyvenimu ir augink laimingus vaikus.

 

Nežinau, kokie būtų tavo atsakymai, nežinau, kokį sprendimą priimsi, tačiau norisi tikėti, kad šie pasvarstymai tau buvo naudingi.

 

Sėkmės!

 

O ką jūs patartumėte klausimą uždavusiai mamai?

Linga Švanienė

NLPt konsultantė

Mob.tel.8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

www.neurokodas.lt

 

16. Jan 2013, 13:20

ne visiems pavyksta gimdyti savu laiku,kartais likimas viską kitaip sudėlioja ir gaunasi kitaip😀mano dukrytei dabar 20metukų,o antrąkart gimdžiau 37,tarp vaikučių gavosi 17 metų skirtumas,džiaugiuosi patyrusi brandžios motinystės jausmą,visą nėtumą spinduliavau,to troškau,laukiau,savijauta buvo gera,manau svarbu noras turėti kūdikį,savijauta😀aišku,mielai,antrą būčiau gimdžius anksčiau,bet nelaimingi atsitikimai viską nutolino...dabar džiaugiuosi sūneliu😀

16. Jan 2013, 11:49

as pati antra vaika pagimdziau 42,zinoma,kad buvo minciu-ka zmones pasakys,taciau pasistengiau i tai nekreipti demesio,zinoma,kad su pavydu ziuriu i jaunas mamas,bet tiesiog taip jau likimas susikloste,kad velai su vyru susipazinom😀temos autore kvieciu uzsukt i foruma mamytes nuo 35 -45 metu,bus apie ka paplepet😀

blogietee blogietee 16. Jan 2013, 11:03

šiaip pažystu ne vieną, kuri pagimdė apie 45 metus, ir nieko keisto, žinoma tos moterys labai pergyveno, ką žmonės pasakys, nes vyresni vaikai jau ir studijas baiginėjo.. o kaimiškoje vietoje vis dar labai kreipia dėmesį į aplinkinių reakciją.. bet paskutiniu metu, tarkim, prekybos centruose matau nėštukes tikrai ne pirmos jaunystės.. ir man nieko smerktino.. jei moters savijauta leidžia, jaučia, kad galės pasirūpinti ir užauginti tai viskas ok..

gintarerei gintarerei 16. Jan 2013, 10:42

as irgi nei uz nei pries, svarbiausia, ziureti mamos sveikatos,pasitikrinti, pasitarti su ginekologe, ar pavyks sekmingai isnesioti vaikuti, pagimdyti, galu gale issiaiskinti visas gresmes! Bet siaip man labai grazu nescios vyresnes moterys ir tikrai cia netinka argumentas "ka zmones pasakys" 😀

16. Jan 2013, 09:21

nei smerkiu nei palaikau, tik kartais viena keturiasdešimtmetė nelygi kitai, pvz tiek sveikata, tiek kitais aspektais, pvz pas dukrą klasėje yra klasiokė, kurios mamai 52 metai, tai pirmą kart auklėtoja ją pamačius, sako močiute jūsų anūkė labai gabi matematikai, tai jūs isivaizduokit klasės reakciją 🤓| 🤓| 🤓| 🤓|

16. Jan 2013, 09:15

mano brolio zmona pagimde be keliu menesiu 40-ties 😀 turi nuostabu pusantru metuku suneli 😉 ir du pilnamecius vaikus 😀 taip. kad ne kliutis manau 😉 tik ji kai turejo palygint sako aisku nestumas skiriasi kur gimdyt 20-ties, ku 40-ties 😀 bet nestumas juk ne visa gyvenima 😀 😉